Vești bune de prin lume
Prietenii noștri, elefanții
În fiecare an zeci de mii de elefanți sunt uciși brutal pentru fildeșul lor. Se estimează că, între 2010 și 2012, mai bine de 100.000 de elefanți africani au fost masacrați. Doar anul trecut au fost omorâți peste 20.000 de elefanți, iar numărul masacrelor este în creștere. Ce ironie! Să ucizi acești giganți blânzi pentru ca mai apoi să îi reproduci în miniatură chiar din fildeșul pentru care au fost uciși. Totuși, anul 2017 a început cu vești bune. China, cea mai mare piață de vânzare a fildeșului din lume, a hotărât ca până la finalul acestui an să renunțe la procesarea și vânzarea lui. Astfel, elefanții Africii primesc o nouă șansă la viață. Lupta nu se oprește însă aici, pentru că fildeșul va continua să fie o ispită pentru om.
Viitorul s-a născut în 24 de ore
În vreme ce țările așa-zis civilizate și-au defrișat pădurile, o țară care abia cunoaște gustul dezvoltării militează pentru viața pădurilor. India a dat celorlaltor țări o lecție prețioasă despre ce înseamnă efort, convingere și muncă de echipă. Cel mai poluat oraș din nordul Indiei, Uttar Pradesh, a devenit scena unei imagini-simbol. Mai bine de 800.000 de oameni din toate categoriile sociale au demonstrat lumii că nu este imposibil să plantezi o pădure în 24 de ore. 24 de ore de muncă ce vor salva viitorul generațiilor viitoare.
Aproximativ 50 de milioane de puieţi din specii diferite au fost plantați în urma acestui efort comun. Iar acesta a fost doar începutul, pentru că până în 2030 India și-a propus să intensifice creşterea pădurilor pe o zonă de peste 95 de milioane de hectare.
(L.Z.)
Revista Lumea Satului nr. 5, 1-15 martie 2017 – pag. 56-57