Cum este să lucrezi ca femeie într-o „lume“ a bărbaților?
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Antreprenoriat
Angajații, fie ei bărbați sau femei, au, în esență, aceleași așteptări. Pe plan profesional, ei își doresc un job în care să poată învăța și crește, unde eforturile și performanțele să le fie recunoscute. Dar, totuși, cum este să lucrezi ca femeie într-o „lume“ a bărbaților? Răspunsurile vin de la Alexandra Ioana Gurzu, absolventă a Facultății de Agricultură Iași, actualmente inginer agronom la SC Agromec Dragalina SA, fermă din județul Botoșani ce administrează o suprafață de aproximativ 2.000 ha de culturi vegetale.
„Deciziile sunt la mine“
Alexandra Ioana Gurzu a început să lucreze la SC Agromec Dragalina S.A. din iulie 2019, ca inginer agronom la depozitul de cereale al societății, chiar la două zile de la susținerea lucrării de licență, unde a obținut un „10 curat“ la disciplina de Agrotehnică, specifică tânăra botoșăneancă. „Ferma SC Agromec Dragalina SA administrează o suprafață de aproximativ 2.000 ha, culturile predominante find cele de: porumb (666 ha), grâu (301 ha), floarea-soarelui (460 ha), soia (221 ha), sfeclă pentru zahăr (143 ha) și rapiță (143 ha), administrator fiind Stredie Marinel, iar inginer-șef Cătălin Rotariu.“
Inițial, munca de inginer a tinerei absolvente a constat în recepționarea, analiza, stocarea și livrarea producției agricole, dar în timp, sub îndrumarea inginerului-șef a început să se perfecționeze. „Depozitul este format din 8 celule metalice, patru dintre ele având o capacitate totală de 4.000 tone, iar celelalte patru o capacitate totală de 2.000 de tone. În prezent, pe lângă atribuțiile de la depozit, am fost delegată și în teren. Sub îndrumarea inginerului-șef Cătălin Rotariu încerc să mă perfecționez și pe principala ramură a agriculturii, bineînțeles pe suprafețe mai mici de teren, iar, așa cum spune chiar el, «deciziile sunt la mine», fiindu-i recunoscătoare pentru asta“, adaugă Alexandra.
„Sărbătorim Ziua Agronomului doar când plouă!“
Meseria de inginer agronom nu este nici simplă și nici frumoasă întotdeauna, specifică Alexandra. „Recomand tinerilor această meserie, chiar dacă în acest domeniu nu prea există timp liber; sărbătorim Ziua Agronomului doar când plouă, fie în câmp, fie la depozitul de cereale, tot timpul există un flux continuu, însă această meserie mi se potrivește mănușă. La terminarea liceului opțiunile au fost multiple, însă ceva m-a atras spre această facultate, poate „glasul pământului“, însă toți din cei care vor simți ceva asemănător să își urmeze instinctul. Meseria de inginer agronom este o încununare, iar pentru cine reușește să crească, fie și un simplu fir de iarbă, cu siguranță cândva, undeva se va vedea diferența.“
Agricultura are o importanță incomensurabilă!
În această meserie, satisfacția muncii prin rezultatele ei depășește de cele mai multe ori recompensa financiară, specifică tânăra. „Agricultura este, fără doar și poate, de o importanță incomensurabilă, ea stând la temelia existenței noastre; pe scurt, fără apă și hrană, nicio ființă nu poate supraviețui. Iar în țara noastră este poate singura ramură ce a «supraviețuit» revoluțiilor, schimbărilor climatice, pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, agricultura este prosperă și oferă o perspectivă, nouă și urmașilor noștri. Un exemplu clar a fost pandemia, când cam toate ramurile economiei au avut de suferit, însă eu, ca persoană ce lucrez în domeniul agricol, nu am remarcat ca acesta să fie atât de afectat, comparativ cu celelalte sectoare.“
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Alexandru Haită: „Doar cu ajutorul tehnologiei poți optimiza pierderile din fermă“
in Agrotehnica -
Extensia și consultanța agricolă, măsuri de primă necesitate
in Agrotehnica -
DN AGRAR Group anunță finalizarea lucrărilor de modernizare la ferma Apold
in Zootehnie -
Adrian Balaban: „Costurile de producție în fermele de porci au crescut cu 80% anul acesta“
in Zootehnie -
Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
-
Prețul laptelui la raft crește, în ferme nu
in Zootehnie -
Prima fermă integrată Black Angus, inaugurată în județul Mureș
in Zootehnie -
Tractor în fermă și donație pentru comunitate
-
„Ferma de lângă tine“, un lanț scurt de aprovizionare cu fructe
in Agrotehnica -
Ferma Duroc, locul unde porcii sunt crescuți după modelul American
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Agricultura eco și alimentația
- 2022, al treilea cel mai călduros an din istoria României
- Mirel Pascu din Comuna Ianca (Olt), primarul „bătătarnic“
- Mărioara Băbu, Tezaurul Uman Viu de pe Transalpina
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (III)
- Reușita însămânțărilor de primăvară este condiționată de calitatea pregătirii patului germinativ
- România, o țară de izbeliște?
- Identitatea vizuală și structura BioVillMAP - prezentat de echipa GREEN ENERGY CLUSTER
- Știați că… despre Pământ
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene