600x250 v1

Agrotehnica 05 August 2024, 15:55

„Ziua Biodiversității Grâului“ la Iași, cu 400 de genotipuri

Scris de

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USV) și Alianța Industriei Semințelor din România au organizat în luna iunie, la Ferma Didactică și de Cercetare Ezăreni din comuna Miroslava, „Ziua Biodiversității Grâului“.

Grâu comun de toamnă, dar și alte subspecii

Cu prilejul manifestării, reprezentanții Facultății de Agricultură USV Iași au prezentat colecția cu cele aproape 400 de cultivare de grâu, noi tehnologii agricole, precum și sesiuni de informare despre cele mai bune practici agronomice rezistente la schimbările climatice.

„În urma parteneriatelor și protocoalelor de colaborare din diverse proiecte în care suntem parteneri, am extras ADN din 400 de genotipuri, grâu comun de toamnă, dar și alte subspecii și am făcut analize genetice de înaltă calitate pe care le vom folosi pentru asocierea genotipului cu fenotipul. Obiectivul final este să identificăm regiunile genetice esențiale implicate în anumite trăsături cu importanță agronomică ridicată, cum ar fi rezistența la patogeni, toleranța la schimbările climatice sau producția“, a specificat conf. dr. Iulian Gabur, prodecan al Facultății de Agricultură a USV Iași.

Despre starea culturii de grâu la acel moment am stat de vorbă și cu inginerul agronom Cosmin Moloca, șef de fermă la Ferma Didatică Ezăreni.

„În spatele meu avem o cultură de grâu de toamnă cultivată pe o suprafață de 20 de hectare, 10 hectare cu soiul Glosa și 10 hectare cu soiul FDL Abund. În ultimele două luni, mai și iunie, am avut undeva la 50 litri/mp, ceea ce a ajutat grâul la umplerea boabelor, dar în unele fenofaze ale grâului, de exemplu în luna aprilie, precipitațiile au fost scăzute, iar grâul a suferit; de la 13 octombrie, când am însămânțat grâul, până în prezent avem undeva la 350 litri/mp, iar de la 1 ianuarie până în prezent avem undeva la 250 de litri/mp de precipitații acumulate. La recoltat sperăm că intră în două săptămâni, undeva la 1 iulie, iar producția la grâul de anul acesta după calculele mele ar fi undeva la 5 tone.“

Grâu englezesc, Spelta și Alac, printre speciile mai interesante

Tiberiu Sârbu, doctorand al Facultății de Agricultură USV Iași, ne-a prezentat câmpul experimental, atât soiuri vechi, cât și cultivare noi, ameliorate.

„Ne aflăm în câmpul experimental al disciplinelor de Genetică și Ameliorarea plantelor, unde testăm peste 80 de genotipuri din genul Triticum, provenite din colecția de germoplasmă a Băncii de Gene din Suceava. Încercăm să aflăm care sunt cele mai adaptate genotipuri din acest gen pentru condițiile din silvostepa Moldovei și să le selectăm pe cele mai adaptate pentru a obține noi soiuri și hibrizi. Suprafața unei parcele este de aproximativ 2 mp. Anul trecut, pe o astfel de parcelă am obținut o producție de cel mult 800 grm la unele genotipuri de Alac, Triticum monococum și producții de până la 1,3 kg la specia Triticum aestivum. Aici puteți vedea în colecția noastră peste 400 de genotipuri de diferite feluri de grâu. Avem soiuri foarte vechi, cum ar fi Alac, soiuri pe care presupunem că le-ar fi cultivat strămoșii noștri daci. Pe lângă Alac mai avem și Spelta, care are un potențial foarte bun, ridicat în ceea ce privește calitatea pentru panificație, dar au și gene de rezistență și toleranță la schimbări climatice. Avem foarte multe soiuri de grâu, soiuri vechi, noi și soiuri încrucișate, ameliorate în cadrul facultății noastre. Avem grâu ce astăzi depășește producția la hectar în comparație cu cel mai performant soi de pe piață. Avem grâu care are indici foarte buni de calitate, care ar fi pretabili pentru industria panificației. Deținem în colecția noastră material pe care sperăm să reușim să-l ducem pe piață cât de curând, să-l punem la dispoziția fermierilor. De asemenea, avem și o specie mai interesantă de grâu, Triticum turgidum, denumit și cap pătrat sau grâu englezesc. El a suferit o mutație naturală care îi determină ramificarea rahisului, a axului principal al spicului. A fost selectat de către fermieri acum cca 100 de ani în urmă, iar la vremea respectivă constituia un soi foarte productiv. În schimb, în zilele noastre a fost depășit de alte soiuri foarte valoroase. Un alt genotip este Triticum aestivum, numit grâu comun, o populație locală, mai exact de la Banca de Gene din Suceava; contrar lungimii spicului, care poate depăși 24 cm, productivitatea nu este pe măsură, deoarece multe dintre florile spiculețelor sunt sterile.“

„O zi din viața unui ameliorator de plante“

Tot în cadrul evenimentului, la USV Iași vizitatorii au fost invitați să descopere „O zi din viața unui ameliorator de plante“, programul evenimentului incluzând vizionarea laboratorului de biotehnologii pentru a observa procedura de multiplicare in vitro la diferite plante, inclusiv grâu și lupin, și pentru a descoperi cercetările în direcția stabilirii unui Protocol pentru aplicarea noilor tehnici genomice.

Totodată, s-a realizat o vizită la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), unde s-au putut observa hibrizii de grâu obținuți prin hibridare asistată de markeri moleculari și selecție geonomică în sere, precum și infrastructura de cercetare ce include camere de creștere și fitotron pentru teste în condiții climatice extreme. De asemenea, au fost disponibile vizitatorilor microtomografe pentru analiza sol-plantă și cromatografie lichidă pentru detectarea unor substanțe cum ar fi metale grele.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti