Agrotehnica 28 Iunie 2024, 11:12

Afidele și tehnologia digitală

Scris de

De cele mai multe ori, afidele cerealelor au fost ignorate. Cu toate acestea, micile insecte (denumite și păduchi de plante) pot să producă pagube importante de recoltă atât cantitative, cât și calitative la grâu și orz.

Afidele pot să fie și „vehicule“ de transport ale diferitelor viroze sau micoplasmoze ale cerealelor, cu impact negativ asupra producției.

De cele mai multe ori, fermierii le văd prea târziu în lan, atunci când densitatea lor este foarte mare, iar pragul economic de dăunare (PED) a fost depășit. În multe cazuri tratamentele de combatere a afidelor se fac prea târziu, când răul deja a fost făcut.

În condițiile în care prețurile tuturor inputurilor a crescut foarte mult (inclusiv insecticidele), iar prețul de valorificare a cerealelor este unul foarte volatil, este necesar să se realizeze o combatere cât mai țintită. Marea problemă cu afidele este legată de dimensiunile acestora. Insectele sunt mici, iar lungimea corpului variază de la 1,6 la 3 mm (în cazul adulților).

Forma corpului variază și ea, avem afide aptere (fără aripi) cu corpul globulos, dar și exemplare aripate cu corp mai puțin globulos. De asemenea, culoarea afidelor variază, în funcție de specie, de la verde la galben sau chiar roz.

Culoarea corpului poate varia și în cazul afidelor aparținând aceleiași specii. În mod clasic, se recomandă monitorizarea câmpului, se aleg puncte de determinare, pe diagonala solei, în cadrul fiecărui punct de determinare se analizează minimum 50 de plante, iar dacă pragul economic de dăunare s-a depășit (primăvara - 25 afide/ plantă), atunci se recomandă efectuarea unui tratament în vegetație cu un insecticid de contact sau local sistemic (translaminar) pentru combaterea afidelor.

Problema este că aceste sondaje iau foarte mult timp, iar persoana care le face trebuie să aibă ochi foarte buni, să numere afidele (evident, cu ajutorul unei lupe). În luna mai, afidele la cereale se găsesc fie pe frunze, caz în care se pot observa mai ușor, fie pe spice (după formarea acestora); în acest din urmă caz se pot observa mai greu și este nevoie de un ochi avizat.

De asemenea, afidele se pot găsi și pe aristele spicelor. Prin urmare, nu este greu de înțeles de ce, în cele mai multe cazuri, se pierde fereastra optimă pentru combaterea afidelor, iar populațiile acestora pot să crească în timp.

Probleme cu afidele sunt în Marea Britanie, acolo unde populațiile au un nivel foarte ridicat. De asemenea, tot acolo sunt probleme mari cu virozele la cereale transmise de către afide. La noi în țară, doar în unii ani, afidele la cereale au densități ridicate, fapt ce poate pune probleme fermierilor.

Acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului trecut, fix în luna mai, când fermierii din sudul și estul țării s-au trezit cu spicele de grâu, „învelite“ de afide. Condițiile climatice din acea perioadă au ajutat afidele (temperaturi ridicate și umiditate mare). Anul trecut am văzut la treabă larvele și adulții de buburuze (Coccinella septempunctata) consumând afidele de pe frunzele și spicele de grâu, dar masa lor (afidele) era mult prea bogată.

Cum ne poate ajuta tehnologia modernă în acest caz? Să le luăm pe rând.

Cu dronele este mai dificil, având în vedere că afidele sunt de dimensiuni mici. Este drept, afidele se găsesc în colonii, iar acestea ar fi vizibile pentru drone, dacă se găsesc pe frunze. În cazul grâului, orzului secarei sau triticalelor, afidele se pot găsi în spice, fapt ce ar face aproape imposibilă o bună detectare a acestora. După cum știți, eu pozez foarte mult în câmp, folosesc o cameră foto compactă, iar pentru mine a fost o adevărată provocare să pot focaliza corect afidele prezente pe spice sau ariste.

Dacă eu am avut probleme cu focalizarea, ținând camera foto la o distanță de 5-10 cm față de afide, cred că în cazul afidelor fotografiatul din dronă, cel puțin deocamdată, nu prea este fezabil. S-a tot vorbit de roboții agricoli, folosiți inclusiv la combaterea buruienilor, bolilor, dar și a unor specii de dăunători.

Problema este că și pentru camerele de luat vederi ale roboților este destul de dificil să „vadă“ afidele, din cauza dimeniunilor reduse ale acestora (chit că se găsesc în colonii). Aș identifica o posibilă soluție în acest caz, folosirea telefoanelor moderne inteligente pentru a poza afidele, iar pe baza imaginilor, o aplicație să „numere“ afidele.

Practic, fermierul ar merge la punctele de determinare, ar poza cu telefonul mobil, iar apoi softul face treaba și lansează avertizarea, dacă PED-ul a fost depășit. Dar, așa cum spuneam mai devreme, imaginile ar trebui să fie foarte bine focalizate.

Din experiența personală, am constatat că este dificil să pozezi fluturi de dimensiuni medii sau mari cu telefonul mobil și să ai o imagine bine focalizată. Iar, în cazul afidelor prezente pe spic, ar trebui pozat spicul din mai multe unghiuri, ca să ai o imagine panoramică a lui. Deocamdată, acestea sunt doar niște presupuneri privind cum ar putea tehnologia digitală să ne ajute pentru o mai bună detectare a afidelor prezente în lanurile de grâu sau orz.

Probabil aceste aspecte sunt deja în cercetare, mai ales în țările unde afidele produc pagube ridicate cultivatorilor de cereale. Schimbările climatice, resimțite și la noi în țară (din ce în ce mai mult, din păcate), pot favoriza, pe termen lung, populațiile principalelor specii de afide la cereale.

Având în vedere că se va reduce cantitatea de insecticide folosite, ca urmare a prevederilor politicii Green Deal, avem nevoie de ajutorul tehnologiei moderne pentru o mai bună identificare a afidelor din lan și realizarea unei combateri cât mai țintite. Se știe că, cu cât este mai precisă combaterea dăunătorilor culturilor agricole (inclusiv afidele), cu atât cantitatea de substanță activă folosită la hectar este mai scăzută (inclusiv cantitatea de apă).

Dar..., și aici este un mare „dar“, nu trebuie să pasăm răspunderea către această tehnologie. Dronele, roboții, capcanele automate digitale și alte aparate similare nu sunt decât niște unele.

Chiar dacă foarte evoluate, sunt totuși unelte. Răspunderea și decizia aparține fermierului. Este la fel ca și în fotografie. Profesorul de la școala de fotografie, a căror cursuri le-am frecventat, ne spunea că noi, folosind camera foto sau telefonul mobil pentru pozat, în modul automat, pur și simplu „pasăm răspunderea“ către aceste dispozitive. Ei bine, noi trebuie să ne asumăm această răspundere, în cunoștință de cauză, pe baza datelor furnizate cu ajutorul tehnologiei moderne, în niciun caz să pasăm „cartoful fierbinte“ digitalizării!

Explicații foto

Foto 1 – Afidele pe frunza de grâu

afidele pe frunza de grau

Foto 2-3 – Afide pe spicele de grâu

afidele pe spicele de grau

afidele pe spicele de grau invazie

Foto 4 – Buburuze pe spicul de grâu în căutare de afide

buburuze pe spicul de grau in cautare de afide

Foto 5 – Larve de buburuze pe spicul de grâu

larve de buburuze pe spicul de grau

Foto 6 – Afidele prezente pe spicele de grâu, o provocare pentru sistemele de focalizare ale camerelor foto

afide prezente in spicele de grau

Dr. ing. Emil GEORGESCU, INCDA Fundulea


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti