Romania

Nu combateți entomofauna utilă cu insectele dăunătoare!

Nu combateți entomofauna utilă cu insectele dăunătoare!

Au fost situații când am primit pe WhatsApp poze de la fermieri cu multe insecte în grâu, porumb sau floarea-soarelui. Aceștia erau panicați la vederea insectelor în număr așa de mare și voiau să intre în câmp cu mașina de tratat. Când am văzut pozele, le-am spus că este vorba despre o bine-cunoscută specie, și anume buburuza (Coccinella septempunctata). Dacă adulții sunt foarte cunoscuți, nu același lucru se poate spune despre larve sau pupe. Larvele buburuzelor sunt mai neatractive pentru privitorii neavizați (foto 1), având o formă alungită și mai mulți negi pe fiecare segment, pe partea dorsală. Cu toate acestea, ele sunt foarte utile, consumând între 30 și 40 de afide pe zi (în jur de 400 de afide pe durata ciclului larvar). În același timp, o buburuză adultă, pe parcursul întregii ei vieți, poate consuma până la 5.000 de afide. Acolo unde vedeți foarte multe larve de buburuze înseamnă că este și multă mâncare pentru ele. Pe lângă afide, buburuzele mai consumă tripși sau musculița albă de seră. În general, buburuzele consumă insecte cu chitina moale. De asemenea, buburuzele pot consuma ouăle anumitor specii de insecte dăunătoare. Un alt stadiu al buburuzelor, mai puțin cunoscut privitorilor, este cel de pupă (foto 2). În funcție de temperatură, stadiul pupal durează între 3 și 12 zile. La o temperatură a aerului mai mare de 20°C, stadiul pupal durează 8 zile.

Cu siguranță, acolo unde vor fi multe buburuze sunt și multe afide. Prin urmare, trebuie să vă gândiți de două ori înainte de a face un tratament în vegetație cu un insecticid pentru combaterea afidelor, la cultura grâului de exemplu. În ultimii ani a crescut gradul de infestare cu afide la cerealele de toamnă, la sfârșit de primăvară, începutul verii. În literatură se menționează că tratamentele pentru combaterea afidelor se vor efectua la depășirea pragului economic de dăunare (PED) de 25 de afide/plantă. Trebuie însă să ținem cont și de dușmanii naturali ai acestora. Dacă buburuzele, în toate stadiile (larve, pupe, adulți), sunt prezente într-un număr ridicat, ar putea să nu fie necesar un tratament pentru combaterea afidelor. Trebuie menționat faptul că buburuzele nu sunt prezente doar în lanurile de grâu. În această perioadă le putem găsi și pe plantele de porumb sau floarea-soarelui.

Anul trecut, la sfârșitul primei decade a lunii iunie, fermierii au văzut în lanurile de grâu prezența unor insecte. La prima vedere acestea semănau mai degrabă cu niște viespi (foto 4). Fermierii au fost alarmați de numărul mare de insecte de acest fel din lanurile de grâu. Ei bine, nu este vorba de viespi, ci de sirfide. Acestea sunt diptere (muște). Adulții contribuie la polenizarea plantelor, în timp ce larvele sirfidelor sunt mari consumatoare de afide. Studii efectuate pe plan mondial au scos în evidență faptul că între 35 și 40% din numărul total din speciile de sirfide de pe glob sunt amenințate cu dispariția. În total sunt peste 6.000 de specii de sirfide. Acestea sunt cel de-al doilea grup de insecte polenizatoare ca importanță, după albine. Drept consecință, înainte de a face un tratament în vegetație pentru combaterea afidelor la grâu sau a ploșnițelor cerealelor trebuie să ținem cont de prezența buburuzelor sau a sirfidelor.

La grâu sau floarea-soarelui, fermierii pot întâlni niște gândaci roșii (foto 5). În unii ani, în această perioadă aceștia pot să fie prezenți în număr ridicat. Fermierii intră în panică și sunt gata să intervină cu MET-ul în lan. Acest lucru ar fi o mare greșeală, deoarece gândacul roșu soldat (Rhagonycha fulva) nu este o specie dăunătoare. Aceștia au o lungime de 8-10 mm, fiind de culoare roșiatică (de unde și denumirea populară a acestei specii). Se pot recunoaște relativ ușor, chiar și de către o persoană mai puțin avizată în domeniul entomologiei agricole. Gândacii roșii soldați sunt veritabili prădători, consumând afide, muște sau omizile diferitelor specii (aflate în primele stadii de dezvoltare). De asemenea, gândacii consumă ouăle multor specii de insecte dăunătoare. După cum știm, grâul și floarea-soarelui sunt „vizitate“ de multe specii de afide, mai ales în anii mai secetoși. Acolo unde sunt multe afide putem să vedem și mulți gândaci roșii soldați.

Toate speciile prezentate anterior sunt foarte benefice pentru fermieri, contribuind la menținerea populațiilor insectelor dăunătoare, cum ar fi afidele la un anumit nivel. Trebuie să fim foarte atenți când efectuăm un tratament de combatere a dăunătorilor culturilor agricole la entomofauna utilă. Dacă protejăm insectele folositoare, este ca și cum am face o investiție pe termen lung. Dacă prădătorilor și paraziților dăunătorilor culturilor agricole le merg bine, atunci și fermierul are de câștigat, pe termen lung. Un tratament pentru combaterea afidelor poate fi un câștig pe termen scurt, dar în același timp poate să fie o „gaură neagră“ pe termen lung.

Este esențial să cunoaștem entomofauna utilă. Dar pentru acest lucru este nevoie de mulți specialiști în domeniu. Când vorbim de entomofaună utilă, vorbim de specialiști cu experiență, care, din păcate, în prezent sunt din ce în ce mai rari. Până vor veni vremurile mai bune (sperăm) pentru acest domeniu al Protecției Pantelor (esențial pentru îndeplinirea obiectivelor GreenDeal) este important să observăm cu atenție culturile, iar dacă vedem o insectă pe care nu o cunoaștem, să o pozăm cu camera foto sau cu telefonul mobil inteligent și să întrebăm un specialist despre ce specie este vorba. În niciun caz, dacă vedem insecte pe care nu le știm să intrăm imediat cu MET-ul în lan să le combatem, deoarece, fără să vrem, am putea combate entomofauna utilă. Și, fără aceasta, dăunătorii au cale liberă spre culturile noastre.

Explicații foto

Foto 1 – Buburuză (Coccinella septempunctata) – larvă pe floarea-soarelui

Foto 1 buburuza larva pe floarea soarelui

Foto 2 – Buburuză (Coccinella septempunctata) – pupă pe floarea-soarelui

Foto 2 buburuza pupa pe floarea soarelui

Foto 3 – Buburuză (Coccinella septempunctata) – adult pe floarea-soarelui

Foto 3 buburuza adult pe floarea soarelui

Foto 4 – Sirfide-adulți pe spicele de grâu

Foto 4 sirfide adulti pe spicele de grau

Foto 5 – Gândac roșu soldat (Rhagonycha fulva) pe plantele de grâu

Foto 5 gandac rosu soldat pe plantele de grau

Dr. ing. Emil GEORGESCU, INCDA Fundulea

INCDA Fundulea, insecte daunatoare, entomofauna, Coccinella septempunctata, Rhagonycha fulva, buburuza, sirfide, gandac rosu soldat

Alte articole: