Romania

Prima fabrică de bere artizanală din Vaslui

Prima fabrică de bere artizanală din Vaslui

Cel mai nou produs în familia Apisrom de la Vaslui, unul dintre principalii procesatori de miere de albine din România, este berea. Astfel, producția de bere din Regiunea Moldovei va fi revitalizată de Dumitru Răscanu. Creativ, harnic și neînfricat, antreprenorul vasluian a pus la bătaie 300.000 de euro ca să deschidă o fabrică de bere artizanală cu șapte sortimente de bere. În curând își va deschide porțile și va produce 12 tone de bere/lună.

Berea este un produs de larg consum

Alături de Dumitru Răscanu am făcut turul fabricii și am degustat mai multe sortimente de bere, printre care și cea cu miere de albine, și am aflat ce l-a ambiționat pe acesta să treacă de la mierea de albine la bere, ce costuri a suportat și cum arată fabrica care deja a făcut prima șarjă de bere. Începută de anul trecut, fabrica este un concept de la una dintre cele mai mari companii din lume, respectiv o companie chinezească, cu foarte multă tradiție.

„Chinezii au peste 80 de fabrici instalate în Europa și foarte multe în Asia, America, Australia. Fabrica dispune de tehnologie de ultim moment, este ultraperformantă, iar întreaga parte de clădire a ajuns să coste undeva la 300.000 de euro. Ne aflăm în prima fabrică de bere artizanală din județul Vaslui, unde deja am pus la punct vreo șapte rețete pe care le preparăm, de la bere belgiană, la bere blondă, bere arămie și bere neagră, diferite rețete pentru cele patru tipuri deocamdată. În total avem șapte rețete depuse spre aprobare, urmând să mai dezvoltăm și alte tipuri de bere. Am ales să investesc într-o astfel de fabrică pentru că mi s-a părut extrem de provocator pentru consumul oamenilor. Am observat că în general oamenii și-au rafinat orientarea de consum și așteaptă noi produse, în primul rând mai naturale, mai corecte din punctul de vedere al rețetei și da, berea este un produs de larg consum“, specifică Dumitru Răscanu.

bere artizanala Vaslui Apisrom

Capacitatea de producție este de 8 până la 10 tone/lună

Antreprenorul vasluian specifică că de mai mult de un an de zile se chinuie să autorizeze fabrica de bere.

„Din punct de vedere tehnic suntem foarte pregătiți, însă autorizarea circuitului este extrem de dificilă, ne chinuim mai mult de 12 luni cu autorizările. Noi o să avem un portofoliu de șapte tipuri de bere, dar fiecare trebuie autorizată individual și de asta procesul durează. În schimb, cred că peste câteva luni o să fim prezenți pe piață cu cele șapte sortimente pe care ni le dorim. Capacitatea de producție este de 8 până la 10 tone/lună, deja am dat comandă de noi tancuri de fermentare și o să creștem undeva la 12 tone/lună.“

Prima șarjă de bere produsă, berea cu miere de albine

Pentru a ne convinge că totul este nou-nouț, am mers în fabrica de la Vaslui și am aflat despre procesul tehnologic pe care vasluianul ni l-a spus pas cu pas. Așa am aflat și de prima șarjă de bere cu miere de albine.

„Ne aflăm în sala de materii prime. În aceste butoaie sunt sacii cu malț, fie că sunt malțuri obișnuite, fie că sunt malțuri speciale pentru cele trei tipuri principale de bere pe care le producem. Malțul din saci se cântărește după rețete care sunt deja înregistrate și se urcă în moară, în vederea măcinării lor. Din moară o să plece în buncărul de stocare și după intră în prepararea propriu-zisă a berii. Cerealele intră în buncărul de cereale, urmând ca aici să preparăm mustul de bere, care mai târziu intră în fermentatoare și, în aproximativ 30 de zile, berea este gata, ajunge la maturitate completă. În general, producem șarje de aproximativ 1.000 de litri de bere. Sunt anumite reguli, o anumită tehnologie prin care se respectă modul de dozare și de preparare a mustului; mustul respectiv, după preparare, intră într-o zonă de fierbere și, timp de aproximativ o oră, se fierbe, urmând după asta să fie răcit și când ajunge la 30 grade îl urcăm în aceste fermentatoare și stă timp de 28 până la 30 de zile, după care ajunge la maturitate completă. Cu siguranță va fi pe placul consumatorului pentru că știm ce le place oamenilor, știm să facem bere și cu siguranță vom face o bere specială pentru că ingredientele sunt speciale. Avem bere îmbuteliată și aceasta are și un conținut mic de miere, crescând gradul alcoolic și nefiind necesară pasteurizarea ei. Așadar, este o bere 100% artizanală, nepasteurizată, nefiltrată. În modul acesta de ambalare este prima șarjă de bere pe care o producem, absolut o noutate“, mai adaugă producătorul din Vaslui.

Beatrice Alexandra MODIGA

bere, Vaslui, bere artizanala, fabrica bere artizanala

Alte articole: