Agrotehnica 01 Martie 2024, 13:05

Echipamentele de recoltat porumbul OROS CORNADO – Facute să dureze

Scris de

Pe lângă un consum redus de energie și o mai buna manevrabilitate in lucru, echipamentele de recoltat porumb OROS CORNADO, care pot fi instalate pe orice combina, garantează o recoltare eficientă și o tocare de înaltă calitate a tulpinilor. Cele mai importante atuuri ale echipamentelor OROS CORNADO sunt: Raportul Excelent Pret/Calitate, o tocare foarte buna a resturilor vegetale si pierderi extrem de mici la recoltare. Diversele soluții de bază și opționale ale CORNADO pot îmbunătăți productivitatea - chiar și în cele mai moderne sisteme agricole.

Dezvoltarea combinelor au deschis calea

Deja la începutul anilor 2000, echipamentelede porumb fabricate în Orosháza erau exportate in toată Europa, fiind apreciate in mod deosebit. Din acest moment, piața mașinilor de recoltat cereale începuse să se dezvolte mai repede decât oricând, în ceea ce privește viteza de lucru și performanțele.

​ Acest lucru i-a încurajat pe dezvoltatorii de la OROS să-și actualizeze echipamentele si sa lanseze o noua generatie de produse care sa faca fata noilor cerinte: Viteze mai mari la recoltare, pierderi mai mici si o tocare mult mai eficienta a resturilor vegetale, echipamente mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Prima varianta a echipamentului OROS CORNADO a aparut în 2007 ca răspuns la aceste noi cerinte. Prima versiune a fost testată cativa ani și a devenit disponibilă pe piață în 2010. Principiile erau clare: noul dispozitiv trebuia să fie pliabil, să garanteze performanțe ridicate la o viteză mare de recoltare. Toate acestea cu cel mai mic consum posibil de energie, în timp ce era nevoie și de un pas înainte si in ceea ce priveste tocarea resturilor vegetale.

Echipamentele cu cadru fix CORNADO pot fi comandate acum în modele de 6, 8, 9, 12, 16 și 18 rânduri, cu o distanță între rânduri de 50,8 cm, 56, 60, 70, 76,2, 80 și 96,5 cm, iar versiunile pliabile sunt disponibile în dimensiuni de 6, 7, 8, 9 și 12 rânduri, de asemenea cu o gamă largă de distanţă ȋntre rânduri. Toate acestea au fost modelate dupa nevoile clientului, deoarece în timpul dezvoltărilor și perfecționărilor ulterioare, inginerii s-au bazat întotdeauna pe experiența din teren. Cei ce folosesc echipamentele OROS CORNADO pot confirma ca acest echipament de recoltat este o alegere foarte buna.

În timp ce modelele anterioare recoltau porumb cu o viteză de 6-8 kilometri pe oră, echipamentele CORNADO aflate în prezent pe piață sunt capabile să atingă viteze de până la 15 kilometri pe oră, astfel încat sa fie pastrate conditiile unei bune recoltari: Pierderi minime, tocare excelenta, consum minim de combustibil.

O caracteristică importantă a echipamentelor de recoltat OROS CORNADO este că necesităţile lor de întreținere au fost reduse semnificativ, ceea ce reprezintă o modernizare specială. În timp ce înainte echipamentul necesita întreținere zilnică laborioasa, acum este suficientă o inspecție vizuală. Foarte importante sunt pregătirea echipamentului înainte de sezon și lubrifierea la timp a catorva lagare si ansamble care este  obligatorie pentru o buna functionare.

Echipamentele OROS CORNADO realizeaza reglarea hidraulică a placilor pe care se face desprinderea stiuletelui de tulpina, ceea ce contribuie foarte mult la lucrul confortabil și eficient, deoarece se pot face setările necesare din combina, criteriul principal fiind grosimea tulpinei porumbului.

Daca porumbul este cazut din cauza vantului sau a furtunilor, exista optiunea ca pe partile laterale ale echipamentului sa fie montati melci actionati hidraulic care ajuta la recuperarea eficienta a plantelor afectate de intemperii. Pentru porumbul de talie inalta sau cel foarte uscat, cea mai buna optiune sunt extensiile laterale care fac ca porumbul sa fie indreptat catre corpul echipamentului, eliminandu-se astfel pierderile de stiuleti.

Exista de asemeni o alta optiune care servește la reducerea pierderilor la recoltat: Protectiile de cauciuc care se monteaza pe despartitoarele de lan si care impiedica stiuletele sa alunece inapoi, directionandu-l catre lanturile transportoare care aduna stiuletii catre masa masinii.

Fiecare rând al echipamentului este dotat cu un ambreiaj de siguranță, astfel încât mașina este protejată împotriva supraîncărcării .

Orson Cornado

Tocare excelenta a tulpinilor

O întrebare esențială este cum ramane miriștea după recoltat. Tocatorul de tulpini al echipamentului OROS CORNADO taie foarte bine tulpina de porumb în bucăți de 5...6 cm, ceea ce este extrem de eficient. Restul de tulpină care ramane in pământ este foarte periculoasa pentru anvelopele combinei, asa ca Echipamentul OROS CORNADO are ca optiune Protectiile pentru anvelope. Aceste dispozitive, imping resurile de tulpina catre in fata si anvelopele pot calca peste ele fara a fi in pericol de uzura. Dacă ţinem cont de preţul anvelopelor, atunci ne dam seama cat de folositoare sunt aceste dispozitive pe care noi cei de la OROS recomandam sa fie instalate la toate echipamentele OROS CORNADO.

Un avantaj al tocarii excelente este si faptul ca fragmentele de resturi vegetale care raman pe sol dupa trecerea cu echipamentul OROS CORNADO, sunt repartizate uniform pe sol ceea ce face ca degradarea si incorporarea in sol sa fie accelerate ceea ce este foarte bine si atunci cand se utilizeaza metoda no-till la semanatul porumbului.

O alta optiune pe care o recomandam si care este de asemenea, de mare ajutor în obtinerea unei miristi uniforme dupa recoltat, este dispozitivul de pastrare automata a inaltimii de taiere. Este dificil de perceput și ajustat vizual inaltimea de recoltat din cabina combinei. Inaltimea de taiere poate fi reglată inainte de recoltare, Senzorii electrici pozitionati pe echipamentul de recoltat, mențin automat înălțimea miriștii, astfel încât operatorul combinei este degrevat de o activitate in plus, ceea ce duce la o usurare a sarcinilor acestuia in timpul recoltatului.

OROS CORNADO are ca optiune si un dispozitiv Auto Pilot care reduce, de asemenea, semnificativ sarcina de lucru a operatorului mașinii și poate elimina o serie de erori. Cu aceasta, combina se deplasează întotdeauna de-a lungul rândului de porumb - cu ajutorul direcției automate.

Instalarea luminilor de miriște este o opțiune relativ nouă în gama OROS (pentru combinele John Deere, New Holland și Claas). Pentru recoltarea de noapte sunt recomandate reflectoare cu LED, care luminează zona înainte și înapoi.

OROS CORNADO este, desigur, un echipament universal, astfel încât poate fi montat pe toate tipurile de combine cu ajutorul unui kit special de montare, specific fiecarei combine in parte.

echipament de porumb Oros

Echipament de porumb cu care se poate recolta si floarea soarelui

Echipamentul de porumb CORNADO poate fi transformat pentru a recolta si floarea soarelui cu ajutorul unui kit specializat.

Un avantaj este ca se pot recolta și culturi complet cazute din cauza intemperiilor. In orice situatie, insa, la recoltarea florii soarelui cu echipamentul de porumb OROS CORNADO (ca de altfel cu orice alt echipament pentru porumb) trebuiesc demontate valturile port-cutite (care la recoltarea porumbului trag tulpinile in jos catre tocator) si de asemeni decuplarea tocatorului.

Dacă recoltarea se face la timp si floarea soarelui nu este sub optimul de umiditate, operaţiunea va fi eficientă si pierderile vor fi reduse.

Contactati:

Florian Constantinescu

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 +40 733 561 011

www.oros.hu

https://www.facebook.com/oroslinamar/

https://www.youtube.com/user/oroslinamar


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti