Măsuri de reducere a consumului de motorină la lucrările agricole
În condițiile în care rezervele de combustibili fosili sunt pe cale de epuizare, când prețul motorinei este destul de ridicat, economisirea fiecărui gram de motorină la lucrările agricole este avantajos pentru fiecare producător agricol, precum și pentru reducerea poluării mediului.
Îmi amintesc că, prin anii ’50, lucram la un SMT și se făcea mare risipă de motorină, tractoriștii folosind-o pentru încălzit. Era ieftină, 0,30 lei/l, și nimeni nu întreba câtă motorină s-a consumat.
Acum, în prețul produselor agricole consumul de motorină are o pondere însemnată, motiv pentru care sunt necesare măsuri judicioase pentru economisirea acesteia.
Vom prezenta câteva dintre posibilitățile ce stau la îndemâna agricultorilor pentru reducerea consumului de motorină:
- Acolo unde se poate practica agricultura conservativă se pot realiza economii însemnate de motorină. În medie, se apreciază că pe 1 ha convențional se consumă 50 l motorină, iar în agricultura conservativă 10 l.
- Dacă se folosește sistemul de agricultură de precizie, consumul se reduce prin aceea că nu se face risipă. Nu se mai întâlnesc greșuri, suprapuneri, se identifică cu precizie și se stropesc numai buruienile sau plantele bolnave, atacate, prin aceasta reducându-se consumul de pesticide cu 70% și, totodată, cheltuielile și poluarea.
- Alimentarea tractoarelor să se facă numai cu furtun, la pompă, și nu cu găleata când, pe lângă risipă, au loc impurificări ale motorinei.
- Toate circuitele motorinei și uleiului să fie perfect etanșate pentru a evita orice pierderi.
- Să fie evitate mersul motorului când tractorul staționează, cu condiția ca sistemul de pornire să fie funcțional, iar tractorul să se deplaseze numai în brazdă, la lucru, și să nu existe deplasări în gol. Unde este posibil, când terenul se găsește la distanță mare, este indicat ca în campanii să se organizeze tabere la câmp.
- Parcelele să fie comasate, de suprafață mare și cu forme regulate, cu lungimi de 600-800-1.000 m.
- Pentru fiecare lucrare să se folosească tractoare cu putere corespunzătoare utilajelor acționate. De exemplu, la lucrarea de prășit, folosind un tractor de 70-80 CP, se consumă 4,5 l/ha motorină, iar lucrarea respectivă se poate efectua cu un tractor de 50 CP cu consum de 3,5 l/ha.
- Este indicat să se alcătuiască agregate complexe, care la o singură trecere efectuează mai multe lucrări. De exemplu, la o trecere execută lucrarea de discuit, grăpat și erbicidat cu consum de 6 l/ha. Dacă fiecare lucrare se efectuează separat, s-ar consuma 7,3 l/ha pe lângă bătătorirea terenului și pierderea de timp.
- Punctele de alimentare a mașinilor cu semințe, îngrășăminte, soluție de stropit să fie bine calculate, să se găsească în circuitul lucrării și nu să se deplaseze tractorul după ele mergând în gol, cu consum inutil de motorină și pierzând din timpul de lucru în brazdă.
- Lucrările agricole să se efectueze în epoca optimă, când se asigură lucrări de calitate, cu consum redus de combustibil și fără uzura utilajelor.
- Tractoarele și mașinile agricole autopropulsate să fie echipate cu cauciucuri care asigură o bună aderență pentru a reduce la maximum patinarea, iar presiunea în pneuri la deplasarea în brazdă să fie de 0,8 bari, față de 2 bari la deplasarea pe șosea.
- Echipamentul de lucru al tractoarelor să fie în bună stare de funcționare pentru a asigura acționări corecte asupra mașinilor agricole. Ambreiajul corect reglat și prizele de putere e necesar să asigure turația necesară.
- Motorul tractorului să funcționeze corect, asigurând puterea necesară cu consumul normat de combustibil.
- La sistemul de răcire radiatorul să nu fie înfundat, iar pompa, ventilatorul și termostatul să funcționeze corect pentru a menține temperatura de 80-90°C, care este optimă pentru funcționarea motorului.
- La sistemul de ungere pompa să funcționeze la parametri normali, iar filtrele să nu fie îmbâcsite cu impurități pentru a asigura o bună ungere a motorului.
- La sistemul de alimentare, pompa de injecție și injectoarele să fie periodic verificate la stand pentru a asigura o funcționare corectă a motorului.
Cu asemenea măsuri se pot asigura lucrări agricole de bună calitate, cu consum redus de motorină.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
motorina, lucrari agricole, consum de motorina
- Articol precedent: Acordul internațional privind exportul de cereale din Ucraina
- Articolul următor: Insecuritatea apei este una dintre cele mai mari amenințări pentru fermieri