Agrotehnica 21 Martie 2023, 16:30

Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor

Scris de

Tuberozele sunt originare din America Centrală și de Sud, dar sunt cultivate în prezent în întreaga lume. Aceste flori au o istorie bogată și sunt folosite în multe culturi pentru a marca diferite evenimente și sărbători. În plus, tuberozele sunt considerate simboluri ale iubirii și ale eleganței, ceea ce le face populare în aranjamentele florale pentru nunți și alte evenimente speciale. Aceste flori sunt cunoscute pentru parfumul lor puternic și dulce, care poate umple o întreagă grădină sau casă.

„Suntem producători de uleiuri esențiale de peste 5 ani. Totul a început de la o grădină de tuberoze. Cuceriți de mirosul acestora, ne-am decis să îl facem sub formă de parfum. În prezent deținem o suprafață de 10 ha de tuberoze și lavandă. Pentru a obține un miros de tuberoze autentic am adăugat ulei de argan la formula noastră, care diluează puterea parfumului și îl face mai rafinat. Iar pentru a diversifica din paleta noastră de produse, producem și uleiuri cu miros de lavandă sau în combinație. Aceste produse au fost bine primite în Bulgaria, unde avem propriul nostru magazin și unde oamenii sunt pasionați de parfumurile și produsele cosmetice naturale. O cremă costă 50 de lei, iar un flacon de ulei costă 100 de lei. Aceste produse sunt distribuite în toate regiunile din Bulgaria, Turcia, Spania și România. Consider că există o afacere avantajoasă în această direcție, mirosul florilor de tuberoze putând fi pe placul tuturor“, a susținut producătorul Lavandgroup din Bulgaria.

Tuberozele sunt plante perene care cresc din bulbi. Acești bulbi trebuie să fie plantați într-un sol bogat în nutrienți și bine drenat, pentru a asigura o creștere sănătoasă. Este important să alegeți un loc în grădină care să primească cel puțin 6 ore de soare pe zi, iar solul trebuie să fie ușor umed. În plus, tuberozele trebuie să fie protejate de vânturile puternice, care pot deteriora florile delicate.

Cum să îngrijești tuberozele

După ce ați plantat tuberozele este important să le îngrijiți corespunzător pentru a le ajuta să crească sănătoase și puternice. În timpul verii, trebuie să udăm regulat plantele, dar fără a le supraîncărca cu apă. În plus, trebuie să îndepărtăm buruienile și să aplicăm îngrășăminte naturale pentru a spori creșterea. În timpul iernii, tuberozele trebuie să fie protejate de frig și umiditate excesivă, astfel încât să nu se deterioreze.

Beneficiile tuberozelor

În plus față de frumusețea și parfumul lor, tuberozele au și unele beneficii pentru sănătate. Aceste flori sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antispasmodice, care pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a altor probleme de sănătate. În plus, uleiul esențial de tuberoze este folosit în aromaterapie pentru a reduce stresul și anxietatea și pentru a îmbunătăți starea de spirit.

Boli și dăunători

Una dintre cele mai frecvente probleme cu tuberozele este apariția bolilor fungice, cum ar fi putregaiul cenușiu sau rugina. Aceste boli apar adesea în condiții de umiditate ridicată sau în condiții de temperatură scăzută și pot provoca leziuni sau pătarea frunzelor și petalelor florilor. Pentru a preveni apariția acestor boli, asigură-te că plantele sunt bine ventilate și că solul este bine drenat. De asemenea, poți aplica tratamente fungicide pentru a preveni sau trata aceste probleme.

Tuberozele pot fi afectate de diferiți dăunători, cum ar fi afidele sau gândacii de frunze. Acești dăunători se hrănesc cu seva plantelor și pot provoca daune semnificative, cum ar fi deformarea frunzelor și a petalelor florilor. Pentru a preveni sau trata aceste probleme poți utiliza insecticide sau să aplici soluții naturale, cum ar fi soluții pe bază de uleiuri esențiale sau săpun lichid. În cazul în care tuberozele nu sunt plantate în solul potrivit, pot să apară probleme de creștere, cum ar fi creșterea lentă sau întârzierea în dezvoltare. Pentru a preveni aceste probleme, asigură-te că plantele sunt plantate în solul potrivit, care este bogat în substanțe nutritive și are o bună drenare.

În concluzie, pentru a evita bolile și dăunătorii la florile de tuberoze, asigură-te că ai un mediu adecvat de creștere, adică un sol bogat în substanțe nutritive, bine drenat și o bună ventilare. De asemenea, monitorizează plantele și aplică tratamentele adecvate dacă observi probleme de sănătate ale plantelor.

Liliana POSTICA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti