Agrotehnica 09 Ianuarie 2023, 15:53

Cum întreținem eficient o cultură de cătină

Scris de

Cunoaștem cu toții beneficiile multiple ale cătinei asupra organismului. Recunoscută pentru gustul acrișor delicios, cătina este folosită în dulceață, sirop, suc, ceai. Totodată, poate fi consumată și în stare crudă. Cătina crește sub forma unor arbuști fructiferi de până la maximum 4 m înălțime. Cătina este o plantă dioică cu exemplare atât feminine care produc fructe, cât și cu exemplare masculine care asigură polenul.

Se obține producție din anul III

Fructele de cătină se coc la sfârșitul lunii august, iar până în luna octombrie acestea ajung la maturitate și pot fi culese. Dacă vrei să înființezi o cultură de catină trebuie să știi că aceasta devine productivă la 3-4 ani de la plantare. Specia aceasta se numără printre plantele nepretențioase și poate garanta o sursă de venit important. „Într-adevăr, cultura de cătină îți poate aduce profit și îți poate asigura o afacere constantă care poate lua amploare, dacă este îngrijită corespunzător. De asemenea, cultura de cătină îți oferă șansa să diversifici gama de produse, de aceea ar fi păcat să nu se profite de acest privilegiu. Prin acest mod ai șansa să atragi mai mulți clienți de partea ta“, a menționat Manole Elena, producător din Constanța.

Soiurile de cătină

Există mai multe soiuri de cătină: albă, roșie, mică și de garduri. Cătina albă este singura folosită pentru consum și poate crește până la 6 m înălțime. Lujerii acesteia sunt alb-cenușii, frunzele în formă de lance și fructele puternic colorate. Cătina roșie este un arbust cu ramuri roșcate, frunze mici, fructe în formă de capsulă și se utilizează ca plantă de decor. Cătina mică este un arbust cu dimensiune de aproximativ 2,5 m, frunze solzoase, fructe alungite și crește în zone de deal și munte. Este utilizată în scopuri medicinale. Cătina de garduri este un arbust de dimensiuni medii spre mari ce poate crește până la 3 m înălțime, cu ramuri puternice, arcuite, flori violete, fiind utilizată cu scop decorativ în garduri vii.

Conform specialiștilor, înmulțirea cătinei se poate face prin semințe, butași, drajoni, marcote, altoi sau metode moderne de laborator. Metoda de înmulțire prin butași se realizează în verde sau în uscat. În cazul butașilor în verde avantajele sunt că se realizează o înrădăcinare puternică și menține caracteristicile plantei mamă. La metoda de butași în uscat rodirea este rapidă, întreținerea mai facilă și costurile sunt mai reduse.

Plantarea cătinei

Cătina se plantează în gropi de 45\45\40 cm. Pe fundul gropii este recomandat să punem îngrășăminte. Distanța de plantare diferă în funcție de specie, de cele mai multe ori se aplică distanța de 3-4 m între rânduri și de 1,5-2,5 m între plante pe rând. Cătina este iubitoare de soare și trebuie să avem grijă ca plantarea să se facă pe terenuri expuse soarelui.

catina

În perioada de vegetație eliminarea buruienilor este foarte importantă în primii 2 ani de la plantare prin prășire. Nu este recomandată folosirea erbicidelor în plantațiile foarte tinere. În cazul în care este secetă trebuie să asigurăm o irigare regulată. Fertilizarea este necesară după primii 2 ani și se folosesc îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu; în solurile mai sărace este recomandată fertilizarea suplimentară cu îngrășăminte pe bază de azot, fosfor și potasiu. În perioada de repaus vegetativ se realizează tăieri de formare și de fructificare ale arbustului pentru a elimina ramurile bătrâne.

Metode de recoltare

Dacă nu ai o suprafață mare de cătină, recoltarea se realizează manual. Alternativ se poate realiza recoltarea prin tăierea ramurilor și culegerea fructelor cu ajutorul unor piepteni speciali. O altă metodă poate fi prin tăierea ramurilor cu fructe și păstrarea prin congelare a porțiunii de ramură. După congelare, fructele se separă cu ușurință în mod mecanizat. În plantațiile mari recoltarea mecanizată se realizează prin scuturarea individuală a ramurilor cu ajutorul unor dispozitive care produc vibrații. Cătina poate fi păstrată în congelatoare sau lăzi frigorifice pe termen lung. Pentru consum direct, cătina se poate conserva în miere.

Pe piața din România consumatorii pot găsi cătină proaspătă cu prețuri de la 14 lei. Prețul sucurilor de cătină costă cca 7 lei, siropul de cătină 10 lei, iar prețul cătinei congelate pornește de la 5 lei/kilogramul.

Liliana POSTICA


Vizualizari 1517
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti