Agrotehnica 06 Ianuarie 2023, 21:16

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor în sezonul rece

Scris de

Când vine vorba de pregătirea grădinii pentru iarnă, unele plante vor avea nevoie de un pic mai multă atenție din partea noastră. Vă oferim câteva sfaturi pentru îngrijirea trandafirilor, pentru a-i menține sănătoși pe tot parcursul perioadei sezonului rece.

1. O regulă de bază este să nu mai administrați îngrășăminte cu 6 săptămâni înainte de venirea primului îngheț prezis în zona dvs. În acest mod protejați orice creștere nouă care ar risca să fie deteriorată de ger și de îngheț.

2. Vânturile de iarnă sunt adesea aspre și pot deteriora și „legăna“ tufa de trandafiri de la rădăcini. Așadar, tăiați trandafirii care au crescut în înălțime cu 1/3 pentru a preveni distrugerea lor în cazul vijeliilor.

3. Curățați paturile de grădină de resturi, în special de frunzele bolnave care cad de la trandafiri. Această practică va ajuta la reducerea problemelor din primăvară. Dacă nu le eliminați, bolile fungice vor ierna în grădină.

4. Odată ce temperaturile scad sub punctul de îngheț în mod regulat, puteți apela la spray-urile dormante horticole. Este indicat să se utilizeze sulful de var, care se pulverizează pe pământ și pe fiecare centimetru al arbustului de trandafir. Acest lucru vă poate ajuta să începeți anul cu un pat de trandafiri fără boli. De asemenea, nu așezați niciodată frunze de trandafir bolnave în coșul de compost. Acestea ar trebui îndepărtate cu totul din spațiul grădinii.

5. Permiteți trandafirilor să formeze șolduri. Ele oferă culoare în grădină, sunt o sursă bună de vitamina C pentru păsări și, la fel ca multe plante care produc fructe, for­ma­rea măceșelor trimite un semnal tranda­firului să intre în repaus pentru noul sezon.

6. Până în toamnă, stratul de mulci pe care l-ați aplicat primăvara trebuie reaplicat. Adunarea mulciului în jurul bazei trandafirului va ajuta pe tot parcursul anului, reținând umiditatea la baza plantei acolo unde este nevoie. Această tehnică este o alternativă naturală la tratamentele chimice, contribuind la sănătatea solului. Mai mult, reduce volumul de muncă necesar îngrijirii plantelor, indiferent de tipul lor.

7. Toamna este un moment excelent pentru a elimina trandafirii care nu sunt sănătoși. Dacă un anumit arbust necesită multă îngrijire, îndepărtați-l.

8. Următorul pas este aplicarea unui tratament care să cicatrizeze tulpinile și ramurile tăiate, evitând astfel infestarea cu anumite boli. Tratamentul ajută florile să reziste mai bine la frig și îngheț.

9. Dacă trandafirii tăi cresc într-o zonă destul de protejată, în afara vântului puternic și a temperaturilor extreme, împachetarea cu saci din pânză sau plante perene verzi va oferi o protecție suficientă pentru iarnă. Fixați bastoanele de sprijin și tăiați capetele lungi. Apoi, înfășurați-le în pânză, paie sau ramuri verzi și legați-le cu sfoară. Formați o movilă de 10-12 cm față de nivelul solului, la baza trandafirului.

10. În zonele extrem de reci sau în zonele deschise, în care daunele din timpul iernii sunt frecvente, cea mai bună modalitate de a proteja un trandafir cățărător este protejarea întregii plante cu pământ.

După primele zile friguroase de toamnă, desprindeți planta de suportul ei, legați bastoanele împreună și îndoiți-le la pământ, arcuindu-le lângă baza plantei, pentru a evita ruperea.

Întindeți pământul peste întreaga plantă și introduceți un țăruș în pământ la fiecare colț al movilei pentru a marca locul.

Anca LĂPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti