Aurel Placinschi, Tigănași, județul Iași: „După 40 de ani de experiență în agricultură, anul 2022 a fost extrem de dificil!“
Scris de Lumea SatuluiPoveștile de succes în agricultură au început acum mai bine de 30 de ani, unele chiar după Revoluție. Exact la fel s-a întâmplat și la fostul CAP din comuna Țigănași, acolo unde Aurel Placinschi, pe lângă cele aproape 5.000 ha de teren pe Valea Prutului, în județul Iași, 3.500 ha în sistem irigat, cu diverse culturi, se chinuie să mențină pe picioare și o fermă de vaci, cu un efectiv de 1.000 capete.
Povestea societății agricole Agricola 96 SA Țigănași este una cu suișuri și coborâșuri, cu idei și cu piedici cât încape, iar, odată cu schimbările climatice, fermierul ieșean a mizat pe irigații, motiv pentru care a investit 10 milioane de euro într-un sistem de irigații.
Cel mare sistem de irigare din Regiunea Moldovei, pe o suprafață de 3.500 ha
În cadrul societății Agricola 96 Tigănași, fermierul Aurel Placinschi administrează teren agricol în patru comune, dar principale sunt Țigănași și Probota; aici se află și sistemul de irigații, pe o suprafață de 1.500 ha și cca 2.200 ha sunt pe terasele Jijiei. Este un sistem care funcționează de cca 3-4 ani, cu ajutorul creditelor bancare, fiind destinat în mare parte loturilor de hibridare din ferma fermierului.
Creșterea prețurilor la energie și triplarea prețurilor la inputuri, printre impedimentele din acest an
Anul 2022 dă mari bătăi de cap fermierului ieșean și în ceea ce privește scumpirea energiei electrice. După aproape jumătate de secol de experiență în agricultură, acesta ne spune că 2022 a fost anul cel mai dificil.
„Ceea ce am obținut ca producție se duce pentru plata energiei (...). De altfel, a crescut foarte mult și motorina, la fel și inputurile, mă refer la îngrășăminte, care s-au triplat ca preț, ceea ce ne scoate din zona de profitabilitate (...). Per total, anul acesta, producția este de 60-70% din cea de anul 2021. Am crezut că, la cei peste 40 de ani pe care îi am, de când lucrez în agricultură, nu o să văd un asemenea an, extrem de dificil. Repet, datorită sistemului de irigații am reușit să supraviețuim. De exemplu, avem situația porumbului, o producție de la 200-300 kg/ha până la 1-1,5 tone/ha în neirigat; unde am irigat, producțiile sunt aproape normale. Având în vedere că avem foarte multe loturi de hibridare, deoarece realizăm o producție complexă și cu zootehnie, presupunem că o să reușim să nu încheiem cu pierderi acest an“, adaugă Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Țigănași.
Culturile de toamnă, bine răsărite
La pas prin ferma de la Țigănași, am aflat că în acest moment situația culturilor de toamnă este satisfăcătoare. „Vom depăși acest moment, recuperăm în anul 2023, care se anunță ceva mai potrivit, mai bun. Avem cultura de rapiță pe cca 350-400 ha, bine realizată; cerealele, orzul și grâul sunt în mare măsură bine răsărite, dar în ultima perioadă, cu o oarecare secetă și cu oprirea sistemului de irigații, avem emoții, însă sperăm că, până în iarnă, va răsări în întregime grâul“, a precizat directorul societății de la Țigănași.
La poarta fermei, laptele se vinde cu 3 lei/litru
În ceea ce privește sectorul zootehnic, fermierul de la Țigănași are cca 1.000 de vaci, din care 600 capete sunt pentru producția de lapte, iar 400 de capete sunt pentru producția de carne. Se mulg în jur de 250 de vaci, restul fiind reprezentat de tineret atât femele cât și masculi; la cele pentru carne sunt 120 de capete efectiv matcă, iar ce rămâne este tineretul care merge la îngrășat.
„Într-o perioadă pe care eu am trăit-o, laptele reprezenta principala sursă de hrană, iar în anii ’50-’60 nu murea lumea pentru că se consuma în multe zile doar lapte. Din acest considerent vom ține ferma de vaci doar cu ideea că facem un lapte care este necesar oamenilor din această țară, fără să ținem cont că pe noi ne poate costa mult mai mult acest lapte decât obținem pe el. La acest moment litrul de lapte pleacă de la noi, la prețul de aproape 3 lei“, conchide Aurel Placinschi, directorul Agricola 96 SA Țigănași.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences
- Fermierii campioni la rapiță din județul Mureș
- APIA anunță că a fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în anul şcolar 2024-2025
- Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului
- APIA plătește peste 55 milioane lei pentru crescătorii de animale