update 7 Feb 2023

„Produsele autohtone nu sunt apreciate corespunzător“

Petru Stroca din comuna Bănia, județul Caraș-Severin, este un tânăr care, împreună cu partenera sa, a hotărât să-și deschidă o mică afacere. Chiar dacă la început părea doar un vis, acesta a devenit realitate, iar afacerea s-a dovedit a avea succes. Gama lor include produse autohtone, naturale pentru că, spun tinerii antreprenori, acestea sunt cele mai de calitate.

Rep.: Ce produse aveți?

Petru Stroca: Încercăm să facem produse dintre cele mai naturale, iar printre acestea se numără sirop de goji, de trandafir și sirop de cătină. De asemenea, încercăm să producem diverse dulcețuri și ceaiuri, iar pentru a avea o diversitate mai mare am adăugat și produse cosmetice, săpunuri de lavandă, apă florală din lavandă și trandafir.

Rep.: De unde luați materia primă?

Petru S.: Pentru aceste produse avem plantație proprie de goji și trandafir, iar pentru cătină avem contracte de colaborare cu unii fermieri. Pentru realizarea produselor care au la bază alte plante preferăm să colectăm materie primă din zonă. Pentru procesare avem câteva utilaje cumpărate chiar de noi. În această activitate lucrăm doar noi doi, dar ne mai ajută și familia atunci când volumul de comenzi este mai mare. Am pornit această afacere acum 3-4 ani, sperăm ca în viitor să ne extindem plantațiile, dar să avem și o diversitate mai mare a produselor.

Rep.: Unde vă promovați produsele?

Petru S.: Produsele noastre le promovăm pe Internet, dar și pe la diverse târguri. Lucrăm și pe comandă. Totodată, în viitor sperăm să putem intra și pe platforme mai mari de comercializare, cum ar fi Emag.

Rep.: Cât de profitabilă este afacerea cu produse naturale?

Petru S.: Am început să facem aceste produse din plăcere, iar unii prieteni le-au îndrăgit și au început să ne facă comenzi. În timp, am transformat această plăcere într-o activitate care ne aduce un profit. Nu ne-am îmbogățit peste noapte, cum s-ar spune, avem profituri acceptabile, dar consider că trebuie să mai muncim ca să putem obține un  profit mai bun. De exemplu, siropurile le avem la 10 lei – 250 ml. Ceaiurile sunt la 5 lei, apa florală – 10 lei, iar dulcețurile încep de la 7 lei până la 10 lei, în funcție de gramaj.

Rep.: Ați folosit fonduri europene?

Petru S.: Nu am folosit fonduri europene, am început totul din investiții proprii. Investiția inițială a fost destul de mare. În viitor, cu siguranță vom apela și la fonduri europene pentru mai multe utilaje și modernizare.

Rep.: Cu ce probleme v-ați confruntat din această postură de producător?

Petru S.: Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este piața de desfacere, nu ne putem valorifica produsele la un preț corect. Pentru că, de exemplu, dacă îi pun un preț corect unui sirop de cătină de 250 ml, 15 lei în loc de 10 lei, să spunem, atunci nu aș mai avea clienți. Unii cumpărători nu văd munca din spatele unui produs sau calitatea lui. Clienții nu apreciază produsele autohtone la justa lor valoare. Din păcate, nu avem o soluție în acest sens, de aceea rămâne doar să ne conformăm cumpărătorilor.

Rep.: Care sunt planurile de viitor?

Petru S.: Desigur, ca oricare alți producători ne dorim să ne extindem în viitor afacerea. Sperăm să ne putem deschide și propriul nostru magazin. Ne-ar ajuta să obținem un profit mai bun și colaborarea cu lanțurile mari de magazine. Mai avem mult de muncă, dar sperăm că vom reuși.

Liliana POSTICA