Coacăzul negru a dat „startul“ unei afaceri cu potențial
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Printre cei care au avut curajul să inițieze o afacere cu coacăz negru se numără și Mihai Mărisac din comuna Blândești, localitatea Cerchejeni, județul Botoșani. Acesta cultivă pe o suprafață de 60 de ari trei soiuri, respectiv Deea (are o aromă deosebită și dulce), Tisel (un soi foarte productiv, rezistent, bun pentru procesare) și Tihope (un soi puțin mai târziu față de restul, dar care are cele mai mari fructe din cele menționate).
Producție de 200-300 kg în anul 2 de la plantare
„Deocamdată, cultiv pe 60 de ari, dar din toamnă, cu ajutorul fondurilor europene, o să mă mai extind cu un hectar. În primul an chiar de la plantare am obținut 30 kg de fructe, iar anul acesta, în anul II de la plantare, preconizez o producție de cca 200-300 kg. Cu timpul, mi-aș dori să construiesc și o mică fabrică de procesare“, specifică tânărul.
Ideea înființări unei astfel de afaceri a avut-o când a găsit pentru prima dată în grădina bunicilor un coacăz roșu. Spune că după aceea acest arbust i-a încântat copilăria. După terminarea Facultății de Inginerie a Produselor Alimentare, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ Suceava, trebuia să ia o decizie. „Mi-am spus că ori mă angajez, ori încerc ceva pe cont propriu. Am început să studiez cultura de coacăz și așa am descoperit coacăzul negru. Am citit despre cât de benefic este pentru sănătate și am decis să-l cultiv. Pentru a avea resurse pentru înființarea culturii, în 2019 am plecat un an în Anglia și cu banii strânși am înființat plantația pe o suprafață de 60 de ari. Asta se întâmpla în toamna anului 2020, pe terenul moștenit de la bunicul meu.“
Deea, Tisel, Tihope, soiuri alese pe „sprânceană“
Deocamdată, tânărul cultivă cele trei soiuri. „Sincer, dacă ar fi să dau un sfat, aș recomanda soiul Tisel, de origine poloneză. Acesta nu este pretențios, ci foarte versatil. Pentru că terenul este moștenire de la bunicul meu, nu am avut așadar posibilitatea să aleg locația, mă temeam că voi avea probleme cu cultura, dar coacăzele negre nu sunt pretențioase deloc, se pretează pe aproape orice tip de sol, mai ales dacă ajutăm cultura cu puțin îngrășământ. Coacăzul este destul de rezistent la boli, ger, secetă și dăunători, dar totuși recomand câteva stropiri de prevenire pentru orice eventualitate. Plus un mic secret care la mine a dat rezultate bune: gunoi de oaie macerat câțiva ani pus la baza arbustului, dar nu în cantitate mare. Necesită puțină apă, dacă este secetă mare“ adaugă Mihai Mărisac.
Tratamente fitosanitare împotriva buruienilor
Cea mai mare problemă din plantația de coacăz negru de la Cerchejeni o reprezintă buruienile dintre rânduri pentru că deocamdată tânărul nu deține decât o motocoasă și o motosapă.
„Pentru că este o suprafață destul de mare de acoperit de un singur om fac un cocktail
dintr-un insecticid (Karate zeon, Coragen), plus un acaricid (Nissorun, Vertimec), un fungicid (Ortiva Top, Cabrio top) și îngrășământ foliar. Tratamentele se fac în diferite perioade de dezvoltare a plantaței, de la intrare în vegetație până la ieșirea din vegetație. În mod normal, acest cocktail trebuie folosit din două în două săptămâni, dar eu sincer îl folosesc o dată pe lună.
Recoltarea are loc manual, ambalarea se face în caserole, iar distribuția produselor o realizează prin intermediul social media (Facebook, Instagram). „În zona Botoșaniului, de unde sunt eu, livrez coacăzele personal acasă la cumpărător, iar prețul este de 20 de lei/kg“, încheie Mihai Mărisac.
„Anul aceasta am accesat Submăsura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Urmează virarea banilor în cont, iar resursele obținute astfel le voi folosi pentru dezvoltarea plantației de coacăze, plus că am și 60 familii de albine pe care le îngrijesc în paralel.“– Mihai Măriseac
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
O afacere profitabilă poate începe de la un singur solar
in Agrotehnica -
Clubul Fermierilor Români lansează înscrierile la a patra ediție a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”
in Actualitate -
Food hub-urile din România au ajuns la o cifră de afaceri de 650.000 de dolari
in Alimentatie -
Planul Național de Reziliență și Redresare (III). Măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor din domeniul agroalimentar
in Actualitate -
Fondată în 2012 de medicul veterinar Dumitru Fodor, Vetro Solutions estimează afaceri de 14 milioane euro în 2020, cu aproape 30% mai mari decât anul trecut
-
De ce vaca pentru carne nu este o afacere în Călărași
in Zootehnie -
Model de afacere: Fabrică de nutrețuri pentru fermele proprii
in Idei -
Coacăzul negru (Ribes nigrum L), tăieri de fructificare și reîntinerire
in Agrotehnica -
Coacăzele negre de la Izvoarele
in Agrotehnica -
Florin Vieru, județul Iași, a investit 2.200 € în cultura de goji
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție