Agrotehnica 07 Iulie 2022, 16:55

Start-Up Nation. Linie de procesare și plantație pomicolă ecologică în „Livada lu‘ Gavril“

Scris de

Ferma „Livada lu‘ Gavril“ este situată într-o zonă pomicolă reprezentativă, în satul Antileşti, la 4 kilometri de Municipiul Fălticeni, pe cea mai largă vale, între dealuri molcome, cu livezi roditoare. În acest loc, zice legenda, marele măr este din moşi-strămoşi stăpânul livezii, dând rod bun şi soiuri care mai de care mai gustoase. De aproape cinci ani, inginerul Gabriel Gavril a găsit o cale prin care mărul parfumat să devină suc dulce şi plin de sănătate.

Cum a apărut acest brand

Gabriel Gavril a început chiar din anii studenţiei la Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti să dezvolte o afacere de succes în domeniul agricol, axându-se pe procesare. A început cu fabricarea sucului de mere, apoi a dulceţii din caise şi cireşe îndulcită cu suc de mere și, de anul trecut, a sucului din aronia. În prezent, inginerul Gabriel Gavril a ajuns la ultima etapă a certificării ecologice a livezii de măr pe care o deţine. Investiția într-un astfel de business a fost hotărâtă de necesitate“ de a valorifica producţia de mere, cireşe şi caise.

„Am absolvit studiile universitare de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, după care m-am perfecţionat printr-un master specializat pe managementul calităţii. Părinţii mei deţineau o livadă de mult timp, aşa că am decis că trebuie să fac o facultate de profil pentru a o putea administra aşa cum trebuie. În anul trei de facultate, la disciplina marketing ni s-a spus să facem reclamă unui produs. Împreună cu echipa cu care lucram m-am gândit să creez propriul produs. Așa a apărut «Livada lu’ Gavril». Am vorbit la o fabrică de sucuri de la Miercurea Ciuc despre o colaborare, i-am spus tatei să vină cu o maşină cu mere de la Antileşti, mi-am luat colegii de la Bucureşti şi am plecat la Miercurea Ciuc. Tata a venit cu merele, noi am făcut sucul şi i-am pus o etichetă cu brandul propus de mine: «Livada lu’ Gavril».

Livada lui Gavril 1

„În curând vom primi certificatul eco pe produs“

Tot în facultate, când a obţinut şi primul suc de mere de Antileşti, inginerul agronom a auzit de programul Start-Up Nation. „Am analizat condiţiile de finanţare şi cheltuielile eligibile din program şi am depus proiectul pentru linia de suc. Am câştigat finanţarea, am realizat investiţia şi mi-am dat şi licenţa pe înfiinţare fabrică sucuri de mere. Studiile de specialitate au fost un atu“, ne-a spus inginerul Gabriel Gavril.

Sucul de mere din „Livada lu’ Gavril“ este 100% pur, obținut prin presarea la rece a merelor proaspete şi atent selecţionate, cultivate în mod tradiţional în livada din Antileşti. Este apoi pasteurizat şi ambalat în sticlă sau la pungi bag-in-box. Nu se adaugă zahăr şi nu conţine conservanţi, arome, îndulcitori artificiali sau alţi aditivi.

În anul 2021 a început și producţia de suc de aronia. Produsul este obţinut printr-o singură presare la rece a fructelor obţinute din cultura proprie (spălate, proaspete, sănătoase, atent selecţionate) şi pasteurizat. Pe lângă faptul că sucul este extrem de gustos şi cu un parfum îmbietor, are şi beneficii uimitoare pentru sănătate. Sucul este ambalat în sticle de 1 litru. „Suntem la început de drum cu aronia, dar în timp ne vom extinde. Aronia are atât de multe proprietăţi şi este atât de puţin cultivată încât merită să investești în această cultură. Imediat după ce am înfiinţat plantaţia, am început şi demersurile pentru a obţine certificat ecologic pentru că este vorba de un fruct medicinal. Lumea caută sucul de aronia şi mulţi dintre cei care l-au consumat s-au simțit bine și au revenit pentru a mai lua“, a menţionat ing. Gabriel Gavril.

Închiderea lanțului de producție a fost o prioritate

Primele „capitole“ ale istoriei livezii din satul Antileşti, care are peste 15.500 de pomi plantaţi, s-au scris în urmă cu 12 ani, dar în urmă cu cinci ani pentru ferma familiei a fost un nou început. Tatăl și-a lăsat fiul să ia toate deciziile, iar dorinţa tânărului inginer a fost să închidă cercul producției. A adus în fermă instalaţii de ultimă generaţie pentru a putea lucra cât mai eficient, mai ales că forţă de muncă găseşti tot mai greu, iar „singurii oameni pe care te poți baza în toate anotimpurile sunt membrii familiei“.

Gabriel Gavril ne-a dat ca exemplu mărul. După un an de muncă (noul ciclu de producţie începe de la începutul iernii) îl recoltezi, apoi îl poţi vinde proaspăt (dar acest lucru este greu de realizat într-o zonă pomicolă dezvoltată) sau îl poţi prelucra şi vinde sub formă de produs finit.

„Transformăm merele în suc natural pasteurizat, cu termen de garanţie de la 6 la 12 luni. Astfel valorificăm în timp toată producţia, fără a mai avea pierderi. Recomand prelucrarea fructelor proaspete, nealterate, sănătoase, coapte şi zemoase. Sucul poate fi dintr-un singur fruct/ legumă sau dintr-o combinaţie de fructe/ legume. Anul trecut am făcut pentru prima dată suc din mere verzi şi a fost foarte căutat. Sucul de aronia presat la rece este făcut doar din fructe proaspete, la maximum 2 zile după recoltare. Fructele sunt spălate şi apoi presate la rece. Se îmbuteliază doar în recipiente din sticlă şi se pasteurizează. Sucul ecologic de aronia are termen de valabilitate 12 luni de la data ambalării. Simplu, fără prea multe procese, pentru că ne ajută mult şi antioxidanţii din fructe“, ne-a spus Gabriel Gavril.


„Ne concentrăm pe obținerea sucului de mere în forma lui cea mai pură, care este complet lipsită de orice ingrediente nocive. Este un suc provenit dintr-o livadă aflată în conversie, noi de trei ani nu mai stropim livada şi în curând vom primi certificatul eco pe produs.“ – Gabriel Gavril.


Aronia este un arbust cu origine americană, ce seamănă foarte mult cu afinul, dar ale cărui proprietăți se diferențiază mult de acesta. Studiile au confirmat că fructele sale au cele mai puternice efecte antioxidante. Sucul consumat în mod regulat tratează peste 100 de afecțiuni, reglează tensiunea, glicemia şi luptă împotriva celulelor canceroase. Tratamentul este de 30 de zile, câte 50 ml/zi.


Silviu BUCULEI


Vizualizari 1638
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti