Cămara cu fructe - fabrica de 100.000 de „bunătăți“ pe an
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Simion Ason din comuna Unirea, județul Brăila, a construit o fabrică de procesare de fructe și legume, unde a implementat cele mai noi tehnologii. Proiectul lui, Cămara cu fructe, a avut succes, iar astăzi colaborează cu lanțuri de magazine mari, cu fermieri din zonă și speră să își dezvolte afacerea și mai mult în viitorul cel mai apropiat.
Rep.: Cum a început acest proiect?
Simion A.: Cămara cu fructe este, în primul rând, un concept. Totul a pornit de la ideea de a face produse cât mai naturale. Am început cu câteva feluri de umpluturi și creme pentru cofetării, fructele fiind din livada proprie. Am încercat să nu folosim conservanți în aceste produse decât atunci când a fost strict necesar. Amidonul, spre exemplu, este folosit pentru că îngroașă crema. În timp, am dezvoltat afacerea și în alte direcții, astfel că am început producția de dulceață cât mai naturală, zacuscă, murături, siropuri și alte produse căutate pe piață.
Rep.: Ce suprafață de livadă aveți?
Simion A.: Ca suprafață avem cca. 3.000 mp și cca. 400 de pomi fructiferi. Predominanți sunt vișinii, cireșii, caișii, prunii și merii. În cazul produselor din legume, colaborăm cu producători locali din Unirea care ne servesc cu legumele direct din câmp, proaspete și de calitate.
Rep.: Ce utilaje tehnologice aveți în fabrică?
Simion A.: Noi am început proiectul în 2014 cu un ajutor de minimis (Rețeaua Națională de Ajutor de Stat). Cu acest fond am achiziționat utilaje de ultimă tehnologie din Italia. De exemplu, avem un utilaj care realizează fierberea sub vid, la 60-65°C, temperatură controlată. Acest lucru ajută la păstrarea vitaminelor, aromelor și a culorii dulcețurilor. Este un utilaj complex prin care se face fierberea, dar și dozarea și pasteurizarea produsului.
Rep.: Ce cantitate de produse procesate realizați?
Simion A.: Dacă vorbim de kilograme, procesăm cca. 5-6 tone de produs. În număr de borcane asta înseamnă 50.000-60.000 de borcane de dulceață, 30.000 de zacuscă, murături 15.000. Acest lucru ar însemna cca. 100.000 de borcane și borcănele.
Rep.: Cum valorificați produsele și la ce prețuri?
Simion A.: Lucrăm cu lanțuri mari de supermarket-uri din România și pe comandă. Suntem abia la începutul dezvoltării în mediul online și la diverse târguri. Din fabrică, un borcănaș de zacuscă sau dulceață pleacă cu prețul de 5,50 lei.
Rep.: Cum faceți față concurenței?
Simion A.: Prin calitate și aromă. Pentru că borcanele noastre de dulceață conțin minimum 60 grame de fructe, iar prin acest lucru ne clasificăm în gama premium.
Rep.: Mai pregătiți și alte produse în fabrică?
Simion A.: În extrasezon, mai exact până când se coc fructele și legumele, lucrăm pentru cofetării și patiserii din oraș. Le furnizăm foi de ruladă, blat de tort.
Rep.: Ce producție estimați să aveți în 2022?
Simion A.: Noi sperăm să avem o producție în creștere față de anul trecut. În 2001 am vândut cca. 100.000 de borcane, sperăm că anul acesta să atingem o cifră mai mare. Costurile s-au majorat din cauza creșterii costurilor curentului electric și a războiului din Ucraina. De acolo vin majoritatea borcanelor pe care noi le folosim, astfel și costul de producție a crescut cu 20-30%.
Liliana POSTICA
Articole înrudite
-
Cifră de afaceri de 6 milioane euro din vânzarea de fructe proaspete
in Agrotehnica -
MECANICA CEAHLĂU - DEMO TOUR STEYR
-
Vlad Gheorghe: „România nu va traversa o criză alimentară“
in Alimentatie -
Ambiții mari pentru Măxineni, comuna care se vrea a fi cea mai modernă din Brăila
in Sate -
Fructele și legumele indicate în curele de slăbire
in Magazin -
Prețul laptelui la raft crește, în ferme nu
in Zootehnie -
Comuna Unirea oferă teren de pășunat pentru fermieri
in Actualitate -
Fermierii brăileni, record național la producția de grâu, orz și rapiță
in Agrotehnica -
Cristina Cucu – „Deseori fructele se strică în pomi sau în beciuri pentru că nu sunt valorificate“
in Pomicultura -
Comuna Vădeni din jud. Brăila revigorează mediul rural. Case gratuite pentru tineri
in Sate
Articole recente - Lumea Satului
- Agricultura eco și alimentația
- 2022, al treilea cel mai călduros an din istoria României
- Mirel Pascu din Comuna Ianca (Olt), primarul „bătătarnic“
- Mărioara Băbu, Tezaurul Uman Viu de pe Transalpina
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (III)
- Reușita însămânțărilor de primăvară este condiționată de calitatea pregătirii patului germinativ
- România, o țară de izbeliște?
- Identitatea vizuală și structura BioVillMAP - prezentat de echipa GREEN ENERGY CLUSTER
- Știați că… despre Pământ
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene