Nero, câinele-robot care inspectează culturile agricole
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Pentru a eficientiza cât mai mult munca depusă în sectorul agricol, este necesar ca în activitatea resursei umane să fie integrate și resursele pe care tehnologizarea le pune la dispoziția fermierilor. Roboții agricoli au început să cucerească și scena agricolă din România, fapt confirmat de prezența pe piață a tot mai multe companii IT în domeniul agriculturii de precizie. AgriCloud este una dintre aceste companii. Marcel Ionescu, reprezentantul start-up-ului, spune că serviciile oferite de compania pe care o reprezintă sunt cele de monitorizare a culturilor agricole, podgoriilor, livezilor și fermelor de animale, folosind tehnologia IoT. Una dintre soluțiile cu care compania vine în întâmpinarea fermierilor este câinele-robot Nero. Am văzut cum funcționează acesta cu prilejul organizării de către USAMV a Zilelor Horticulturii la începutul lunii mai.
Culege date de pe fiecare cm²
„Practic, noi monitorizăm toate procesele desfășurate în culturile pe care fermierii le administrează. Din experiența noastră, am văzut că în agricultură există foarte multă muncă repetitivă. În acest sens noi folosim tot felul de tipuri de tehnologie astfel încât fermierii să aibă mai mult timp pentru a lua deciziile mai importante.“
Robotul Nero are misiunea de a realiza inspecția vizuală a culturilor, lucru pe care îl face de obicei fermierul. Primul avantaj și cel mai evident al acestui robot este faptul că, prin utilizarea lui, agricultorul scutește timpul pe care l-ar fi petrecut în plantație sau în cultură pentru a verifica starea lor.
„Robotul Nero are o autonomie de până la 2 ore și 30 de minute asigurată de bateria din fabrică, însă i se pot adăuga mai multe baterii. Acesta cunoaște în detaliu harta suprafeței agricole pe care urmează să o inspecteze, de aceea nu are nevoie de însoțitor. Pleacă și revine singur către bază. Robotul se folosește de 4 motoare pentru a-și mișca picioarele, are și câteva articulații în plus ca să-i ofere mai multe grade de mișcare. Acesta a fost construit astfel încât să se poată deplasa pe teren accidentat, să urce trepte, să se rostogolească. Are o stabilitate foarte bună, de aceea terenurile care nu sunt foarte plane nu reprezintă un impediment pentru robot pentru că depășește nivelurile medii de teren cu ușurință.“
Partea din față a robotului este dotată cu camere de vederi RGB standard, dar diferența o face partea de conectică din spate. Acesta culege date de pe fiecare cm pătrat și astfel fermierul are posibilitatea de a afla cu exactitate unde există probleme în livadă sau în cultură.
Furnizează informații de la baza frunzelor despre posibilitatea apariției bolilor
„Pe tot parcursul său, robotul Nero culege informații de o mare acuratețe în zona multispectrală. Camerele multispectrale instalate pe acest robot stochează datele despre starea de sănătate a culturii. Rolul lui este acela de a sesiza micile modificări de pe partea inferioară a frunzelor și a da alerte timpurii de boală, cu 20-30 de zile înainte ca aceasta să se instaleze. În momentul în care datele ajung în clouds (sau într-un alt calculator, ca să fie mai simplu) sunt procesate. În cel mult cinci minute se emite un raport complet pe adresa de mail a fermierului. În acest raport este menționată starea culturii agricole constatată în timpul inspecției realizate de Nero“, a declarat Marcel Ionescu.
Prețul unui astfel de robot ajunge la 25.000 de euro, însă compania se adresează fermierilor cu o altă propunere. Robotul Nero poate ajunge în exploatațiile lor agricole pe bază de abonament. Practic, de câteva ori pe lună, robotul vine și inspectează culturile agricole și emite raportul ulterior despre starea de sănătate a culturilor.
- Nero este primul câine-robot din România, adus în țară la începutul anului 2021, și care a ajuns în portofoliul companiei ca urmare a unui parteneriat cu specialiștii de la RobHub.
- Monitorizarea periodică și constantă a culturilor agricole permite fermierilor să identifice problemele în timp util și astfel să își protejeze culturile. În plus, se asigură o utilizare mai eficientă a îngrășămintelor și tratamentelor, se poate realiza o planificare a irigațiilor și se obțin estimări de recoltare de precizie.
- „Tehnologizarea și digitalizarea rezolvă problemele de proces din fermă, dar resursa umană nu poate fi eliminată din activitate.“
- „Dacă vorbim despre tratamentele fitosanitare, spre exemplu, cel mai mare avantaj al tehnologiilor moderne este că vă permit să aflați care este momentul exact în care acestea trebuie realizate. Robotul Nero generează alertă timpurie de boală.“
Laura ZMARANDA
Articole înrudite
-
Alianța pentru Agricultură și Cooperare face un apel la fermierii calamitați să se mobilizeze și depună cererea de înștiințarea de daune la culturile agricole înființate în toamna anului 2021
in Actualitate -
Migrarea păsărilor, influențată de schimbările climatice
in Mediu -
O parte din tinerii suceveni care se întorc acasă din străinătate investesc în agricultură
in Agrotehnica -
Corteva Agriscience, printre primele companii care valorifică agilitatea roboților mobili pentru a colecta date despre culturi
in Actualitate -
Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
in Agrotehnica -
Agrii România marchează lansarea a trei produse pentru culturile agricole și horticole
in Actualitate -
APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru culturile afectate de seceta pedologică
in Actualitate -
Probleme privind fertilizarea culturilor agricole
in Agrotehnica -
Reducerea necesarului de chimicale prin prașile corecte
in Agrotehnica -
Ieftin și eficient, împrejmuirea culturilor agricole cu garduri de salcâm sălbatic
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție