Se apreciază că solul este un organism viu care digeră substanțele organice, asimilează substanțele nutritive și respiră consumând oxigen și eliminând CO2.
Prin lucrări necorespunzătoare solul poate deveni un corp artificial. De aceea este indicat să se efectueze cât mai puține lucrări și este de dorit ca afânarea să se realizeze numai în plan vertical, fără întoarcerea brazdei.
În condiții normale, solul trebuie să aibă un anumit grad de afânare, să conțină umiditate și să fie aprovizionat cu materie organică.
În asemenea condiții solul va fi populat cu o sumedenie de viețuitoare care desfășoară o bogată activitate în folosul creșterii fertilității solului.
Fertilitatea este însușirea de bază a solului. Ea constă în capacitatea solului de a asigura condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, punându-le la dispoziție apa și sărurile nutritive, precum și ceilalți factori de vegetație pe tot parcursul perioadei de vegetație.
Afânarea să nu fie exagerată deoarece circulă aerul prin sol și antrenează apa pe care o evaporă. Totodată, aerisirea excesivă duce la mineralizarea humusului cu eliberarea de elemente nutritive peste capacitatea de consum a plantelor și surplusul se pierde prin levigare și volatilizare.
Nu trebuie să fie nici mai adâncă decât nivelul de creștere a rădăcinilor (cca 200 cm) pentru că apa se pierde în pânza freatică.
Pentru aceasta solul trebuie să aibă porozitatea totală de 48-60%, din care porozitatea capilară 30-36% și cea necapilară (de aerație) de 18-24%.
Viața microorganismelor din sol este asigurată de prezența materiei organice din descompunerea căreia rezultă humus și elemente nutritive. Dar rezultă și glucoză care constituie sursa de energie pentru procesele metabolice ale microflorei.
Consumul de materie organică este de cca 10 t/ha/an. Din resturile vegetale, folosite în totalitate, se asigură 4-5 t/ha, restul trebuie adăugate sub formă de gunoi de grajd, îngrășăminte verzi și chiar culturi verzi.
Se apreciază că în sol există cca 15 t/ha ființe vii, din care pe stratul 0-25 cm se găsesc 5-7 t/ha, din care 2 t/ha bacterii.
La 1 g de sol se găsesc sute de mii de protozoare și zeci de milioane de microfloră.
Aceste viețuitoare se pot clasifica în:
- flora din bacterii și actinomicete – 40%;
- ciuperci și alge – 40%;
- fauna 20% care, la rândul ei, este formată din: râme 50%, macrofaună 20% (cârtițe, reptile, șoareci); mezofauna 20% (viermi, acarieni) și microfauna 10% (protozoare).
- Pentru ca o asemenea populație numeroasă să dezvolte o activitate intensă este necesar un sol aerisit, cu umiditate și cantitatea necesară de materie organică.
Asupra resturilor vegetale acționează:
- râmele, viermii, acarienii care continuă mărunțirea;
- ciupercile care distrug cuticula silicioasă;
- actinomicetele care descompun celuloza și lignina;
- bacteriile care finalizează descompunerea din care rezultă humus, substanțe nutritive și o serie de substanțe intermediare precum fenoli, aminoacizi care se unesc, condensează și polimerizează, rezultând acizi humici.
Procesul de descompunere a materiei organice este influențat de raportul C/N astfel:
- când acest raport este mai mic de 15, descompunerea este foarte intensă;
- când este între 15 și 30 descompunerea este medie;
- când este mai mare de 30 are loc o descompunere redusă.
Paiele de cereale au raportul C/N 50-100, de aceea este necesar ca la fiecare tonă de paie să se adauge 10 kg de azot pentru a evita foamea de azot.
O bună parte dintre bacterii se ocupă de problema azotului. Ele se clasifică astfel:
1. Bacterii nitrificatoare care acționează asupra amoniacului (NH3):
- Nitrosococus și Nitrosomonas transformă NH3 în acid azotos;
- Nitrobacter care transformă acidul azotos în acid azotic.
- Ele acumulează cca 70-90 kg/ha.
2. Bacterii fixatoare de azot nesimbiotice (libere în sol):
- Azotobacter chroococcum este aerobă.
- Clostridium pasteurianum este anaerobă.
- Ele fixează 25-55 kg/ha azot.
3. Bacterii simbiotice genul Rhizobium – acestea trăiesc pe rădăcinile plantelor leguminoase. Ele fixează 60-300 kg/ha azot.
4. Bacterii asociative de tipul Azospirillum ș.a.
Amoniacul rezultat din descompunerea materiei organice ia următoarele căi:
- o parte este neutralizat de acizii organici din sol;
- o parte este folosit de plante sub formă de săruri amoniacale;
- o altă parte este oxidat în procesul de nitrificare;
- o altă parte este folosit de microorganism;
- și o parte (de dorit cât mai mică) se volatilizează în atmosferă.
Se constată că există o populație numeroasă și bine organizată pe compartimente. Să li se asigure materie organică, aerisire și umiditate și microorganismele știu ce au de făcut pentru a avea un sol fertil.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă
- APIA primește cereri inițile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
- Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste