Adriana Nistor, îndrăgita solistă din Mălini
Deși pare că tinerii din zilele noastre sunt mai atrași de noile tehnologii, de tot ce este modern și poate mai ușor de făcut, există totuși copii și adolescenți care iubesc tradițiile și cântecul popular, chiar dacă o astfel de piesă nu-i va propulsa în trending pe YouTube. Cei care aleg să se dedice acestui segment o fac din suflet și cu suflet. Un astfel de exemplu este Adriana Nistor din comuna Mălini, județul Suceava, o tânără interpretă ce prin dulcele grai moldovenesc încearcă să ajungă la inimile ascultătorilor.
Promovarea tradițiilor, un mod de viață
În prezent, Adriana are 19 ani și este studentă în cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Științe ale Educației, și își dorește să devină învățătoare. Deși public performează de puțin timp, iubește cântecul încă de când era la grădiniță, atunci când cânta la serbări și încă nu conștientiza ce dar i-a oferit Dumnezeu, după cum afirmă de fiecare dată atunci când vorbește despre talentul său. „Mi-a plăcut dintotdeauna să cânt, am început la grădiniță, iar cu trecerea timpului am devenit membră a Ansamblului „Flori de Mălin“, iar alături de colegii mei am participat la mai multe festivaluri. Mai târziu am ajuns să fac parte din Formația Lăutarii Bucovinei, alături de care cânt și în prezent. Pe tot parcursul acestui drum am fost înconjurată de oameni minunați, oamenii care și-au dat tot interesul pentru a mă ajuta să fac pași mici către reușită. Încă de când eram elevă în școala generală am fost îndrumată de cadrele didactice să studiez la Școala Populară de Artă Ion Irimescu din Suceava. Așa am făcut, iar timp de 3 ani am studiat pentru a dobândi tot mai multe cunoștințe“, a precizat Adriana.
Tânăra mai are doi frați și provine dintr-o familie modestă. În urmă cu 4 ani și și-a pierdut tatăl și a devenit principalul sprijin al mamei sale. Am avut ocazia să o văd pe mama Adrianei cum o privește atunci când cântă, iar mândria din ochii săi nu prea poate fi explicată în cuvinte.
Am întrebat-o pe Adriana cât de importante sunt tradițiile pentru ea și cât de mult a ajutat-o faptul că a făcut parte dintr-un ansamblu, iar din răspunsul ei reiese dragostea pentru locurile natale. „Satul din care provin reprezintă pentru mine o bucățică de Rai. Este un loc frumos, cu oameni buni. Locul în care mi-am trăit întreaga copilărie și unde am învățat despre importanța tuturor tradițiilor. Mă mândresc oriunde în lume cu obiceiurile satului natal și voi face tot posibilul să le duc mai departe. Pentru mine faptul că am făcut parte din Ansamblul „Flori de Mălin“ a însemnat foarte mult. Am învățat să mă acomodez cu scena, cu camerele de filmat, am învățat să mă împrietenesc cu emoțiile și mi-am dat seama că nu sunt chiar așa de rele cum se zvonește, dacă știi cum să le stăpânești. Am legat prietenii frumoase, am cunoscut persoane și tradiții din diferite colțuri ale lumii și totodată am purtat cu mândrie costumul popular și am făcut cunoscute în toată lumea tradițiile comunei de la poalele Munților Stânișoara“, a mai spus Adriana.
Cel mai mare sprijin, Dumnezeu
Adriana iubește să cânte și face acest lucru cu mult drag, însă și scrie versuri, mai ales atunci când trece prin momente grele și simte „ca și cum aș rupe bucăți din mine și le-aș pune pe hârtie. În general obișnuiesc să nu împărtășesc cu cei din jur ceea ce scriu, probabil pentru că toate acele mici compoziții înseamnă un fel de jurnal personal“, după cum afirmă.
Întrebată care este piesa preferată din propriul repertoriu, tânăra a răspuns fără ezitare: Mă arde un foc, mă arde, piesa dedicată tatălui ei, care trebuia să fie și prima ei piesă lansată oficial. „Aceasta a fost și prima piesă însă, din cauza unor mici probleme, nu a fost prima melodie adusă în fața publicului. Piesa cu care mi-am deschis repertoriul muzical se numește Din Mălini când sună joc, o piesă veselă care a fost primită cu mult drag de către public. Însă eu îndrăgesc cel mai mult cântecul dedicat tatălui meu, care din cauza unei probleme de sănătate nu se mai află lângă noi. Această piesă cuprinde suferința sufletului meu provocată de pierderea tatălui. Este piesa pe care o simt cel mai aproape de inima mea și pe care o consider un medicament atât pentru durerea mea, cât și pentru cei care trec prin aceste momente nefericite ale vieții“, a mai completat solista.
Este clar că, prin tot ce face în prezent, Adriana își face mândră familia și este îndrăgită de întreaga comunitate. Consideră că cel mai mare sprijin a fost și-i este însă Dumnezeu, fără de care nu ar fi reușit nimic.
Deși cântă în general muzică populară, îi place să abordeze și alte genuri muzicale și își dorește ca, după ce devine învățătoare, să desfășoare diferite activități muzicale cu copiii și să le insufle dragostea pentru tradiții și poate chiar să formeze un cor sau chiar un mic ansamblu.
Ca orice tânăr dornic să aibă succes într-un domeniu are și ea modele al căror exemplu vrea să-l urmeze, deci și artiști preferați. Dintre toți, o admiră cel mai mult pe Angelica Flutur pe care a avut ocazia să o cunoască și despre care spune că este un artist deosebit care nu a uitat de unde a plecat.
Prin modul său de a interpreta se observă faptul că face acest lucru cu dragoste, de aceea îi este și greu să aleagă un moment preferat pe scenă. „Cred că fiecare apariție în public îmi trezește amintiri frumoase. E greu să exprim în cuvinte acele sentimente pe care le simt atunci când văd că cei din jur apreciază ceea ce fac și mai ales atunci când văd că cei care mă ascultă au lacrimi în ochi, nu pot spune decât că e ceva divin“, a conchis Adriana.
Din propria experiență pot spune despre Adriana că are darul de a-ți atinge sufletul atunci când interpretează. Iar dacă ai norocul să participi la o petrecere unde este invitată, sigur te vei ridica la joc. Acesta a fost și motivul pentru care am dorit ca la cea mai importantă petrecere din viața mea să-mi fie alături și pot spune că nu am dat greș.
Larissa DINU
Suceava, Malini, Adriana Nistor