Agrotehnica 15 Martie 2022, 09:17

Vor fertiliza fermierii în această primăvară?

Scris de

Iarna car și vara sanie… am putea spune că este un citat cu aplicabilitate și în cazul fermierilor care, la începutul acestei primăveri, se confruntă cu o situație deosebită în ceea ce privește achiziția de îngrășăminte. Unii dintre ei și le-au procurat încă din toamnă, chiar dacă prețurile începeau să crească, alții au așteptat stabilizarea lor, considerând că nu vor mai crește. Cu alte cuvinte, unii s-au pregătit din timp, alții s-ar putea să nu poată fertiliza suficient sau chiar deloc.

Nicolae Sitaru, pregătit pentru campania de primăvară

Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, domnul Nicolae Sitaru, este unul dintre cei mai performanți fermieri din Bărăgan. Este mereu atent cu privire la noutățile din piață și an de an obține producții ridicate. De curând am avut ocazia de a afla cum s-a pregătit pentru campania de primăvară și mai ales dacă scumpirea îngrășămintelor a afectat achiziția de inputuri.

„Traversăm o perioadă foarte complicată în ceea ce privește activitatea pe care o desfășurăm. Avem parte de secetă în această zonă a țării, dar la fel de importantă este și problema scumpirii inputurilor, în special a îngrășămintelor pe bază de azot, unde scumpirea a fost de 400%, iar la cele complexe s-a dublat. Pentru că avem parte de început de an secetos, cred că singura cale onorabilă de a face față este o producție mare la cereale. Consecințele scumpirii îngrășămintelor nu se vor vedea doar în producțiile din anul 2022, ci și în următorii ani. Ținând cont de prețurile din piață din acest moment, îngrășămintele sunt aproape inaccesibile. Însă trebuie să ținem cont de faptul că este posibil să existe și situații în care tu, ca fermier, să vrei să cumperi, indiferent de preț, și să nu ai de unde pentru că nu există disponibilitate. Eu pot spune că am fost inspirat deoarece la jumătatea perioadei de creștere a prețurilor am luat decizia de a achiziționa tot necesarul. Însă este clar că prețurile de producție pe un hectar vor crește. Dacă până acum costurile pentru un hectar erau de cca 1.000 – 1.100 euro, probabil că acum vor ajunge la 1.500 euro. În aceste condiții este clar că vor avea de suferit absolut toți fermierii“, a declarat Nicolae Sitaru.

Întrebat dacă fermierii vor face rabat în achiziționarea de inputuri din cauza scumpirii îngrășămintelor, președintele APPR a specificat faptul că unii dintre fermieri sunt obligați să facă acest lucru.

Arnaud Perrein va fertiliza mai puțin

Arnaud Perrein este fermier de origine franceză, fost președinte APPR, și în prezent lucrează 4.500 ha în județul Ialomiţa. Întrebat cât de pregătit este pentru campania de primăvară, acesta s-a declarat ca fiind destul de îngrijorat pe de o parte din cauza secetei și, pe de altă parte, din cauza prețurilor îngrășămintelor.

„Eu nu am gestionat deloc bine achiziția de îngrășăminte. Am tot considerat anul trecut că prețul era prea mare și nu am cumpărat pentru că m-am gândit că nu avea cum să crească și mai mult. Dar prețul a tot crescut. Între timp, am făcut câteva achiziții, dar nu foarte mult, de aceea mai avem de cumpărat din cantitatea necesară de azot aproximativ o treime. Regret că nu am avut viziune și nu am cumpărat atunci când prețurile erau mai mici, practic nu am anticipat această problemă“, a declarat agricultorul.

Întrebat cât de mult îl afectează din punct de vedere financiar decizia de a nu achiziționa în toamnă îngrășămintele necesare acestui an agricol, Arnaud Perrein a declarat că încă nu și-a făcut socotelile pentru a ști suma, dar știe sigur că va face și experimente în fermă pentru că, cel mai probabil, nu va fertiliza așa cum o făcea în alți ani.

„Nu mi-am făcut socotelile pentru că avem și îngrășăminte mai ieftine, dar și îngrășăminte mai scumpe. Deci mai avem de cumpărat azot, sper să avem de unde pentru că în acest moment problema nu mai este cu cât aș putea cumpăra azotul, ci dacă am de unde. Pentru că, dacă Rusia care asigura cca 25% din cantitatea de azot în Europa nu mai este pe piață, atunci vom avea o mare problemă pentru că e posibil să nu găsim de unde să cumpărăm. În aceste condiții cred că vom reduce suprafața de azot pe care o vom aplica, deci vom face experimente și poate acesta este un lucru bun. Am luat decizia de a mări și suprafața destinată culturii de soia și nu cred că este neapărat o idee bună pentru că, dacă o bună parte dintre producătorii agricoli vor face același lucru, vom avea o supraproducție și vom vinde la jumătate de preț. Am făcut totuși acest lucru pentru că trebuia să măresc suprafețele fie de soia, fie porumb și, pentru că porumbul este mare consumator de azot, am decis să mergem pe soia, unde nu aplicăm deloc. Însă nu mai dăm deloc azot la floarea-soarelui; să sperăm că acest lucru nu ne va afecta foarte mult. Vom avea câteva parcele unde vom aplica, să putem face comparații. Este clar că azotul nu va mai avea prețul pe care l-a avut și trebuie să vedem ce echilibru găsim“, a declarat Arnaud Perrein.

Fermierul și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la situația actuală din Ucraina și Rusia despre care consideră că va afecta piața agricolă și va crea dezechilibre, motiv pentru care fermierii nici măcar nu mai știu să acționeze în acest moment sau cum să păstreze banii: în euro, în lei, în producții agricole de porumb, în grâu sau să achiziționeze utilaje.

Larissa DINU


Vizualizari 1168
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti