10 reguli de aur pentru cultivarea răsadurilor
Scris de Lumea SatuluiPentru a produce răsaduri sănătoase de legume trebuie să țineți cont de câteva reguli care asigură o germinație bună și o cultură productivă. Pentru toți grădinarii și legumicultorii începutul de an debutează cu o serie de întrebări privind producerea „răsadului“ – de unde să se aprovizioneze cu semințele pentru răsadurile de legume, ce fel de pământ să folosească, cum se udă, cât de multă lumină este necesară, când și cum să transplanteze răsadurile. În materialul de mai jos vă prezentăm 10 reguli de aur pentru cultivarea răsadurilor, informații pe care le-am aflat de la Sorin Pavlenco din Oradea, legumicultor și consultant în agricultură pentru culturile bio.
1. Baza pentru obținerea răsadurilor bune și, în consecință, a unei recolte bune sunt semințele de calitate. Cumpărați răsaduri din surse de încredere și scăpați de o mulțime dintre problemele enumerate mai jos.
2. Semănați semințele în sol afânat. Cel mai bun mix este cel pe care îl faci singur, respectiv (1/3 compost, 1/3 pământ grădină,1/3 turbă). Eu amestec și aplic tratament cu biofungicide pentru eliminarea ciupercii Trichoderma. Acest tratament are și proprietatea de a stimula rădăcina.
3. Înainte de însămânțare, udați mai întâi amestecul de pământ din cutiile semințelor, altfel semințele cu apă vor fi atrase mai adânc în sol și perioada de germinare se va prelungi.
4. Atenție la densitatea semințelor! Dacă plantele care vor răsări sunt prea dese, ele vor crește slabe și lungi.
5. Mențineți temperatura. Înainte de germinare, temperatura este mai mare, după germinare este mai mică cu 5-7⁰ С ziua și cu 10⁰ С noaptea.
6. Închideți golurile din ferestre, astfel încât să nu existe curent de aer. Placajul și cartonul trebuie plasate pe baterie pentru a proteja răsadurile de fluxul de aer cald și uscat.
7. Folosiți recipiente bine drenate. Stagnarea apei poate duce la moartea semințelor și a răsadurilor! După germinare eu folosesc mai mult un pulverizator.
8. Folosiți iluminarea suplimentară. Lipsa luminii duce la curbura și alungirea răsadurilor, fapt ce reduce drastic randamentul. În plus, este necesar să se ilumineze plantele pentru ca perioada de expunere a plantelor la lumină să fie de 12-14 ore.
9. Repicați răsadurile la timp. Pentru majoritatea culturilor, repicarea se face după apariția a 2-3 frunze adevărate. După înrădăcinarea răsadurilor udați-le o dată pe săptămână cu stimulatoare ca Azotobacter. Această bacterie are proprietăți unice: pe lângă fixarea azotului din aer, formează o cantitate mare de substanțe biologic active – stimulente de creștere și vitamine atât de necesare pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Ca urmare a activității sale vitale, Azotobacter secretă substanțe care împiedică dezvoltarea multor ciuperci care pot provoca boli la plante. De asemenea, este interesant faptul că, în cazul în care în sol există suficient azot, atunci celulele Azotobacter îl asimilează și așa împiedică practic pierderile sale semnificative. În schimb, dacă în sol există mult azot Azotobacter (împreună cu alți microbi din sol) încearcă să scape de excesul său cât mai curând posibil.
10. Căliți răsadurile înainte de plantare cu 2-3 zile, schimbându-le brusc temperaturile. Plantați răsaduri seara sau în zilele înnorate. Țineți cont de temperatura solului la plantarea legumelor în solarii sau în câmp liber.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences