Agrotehnica 10 Ianuarie 2022, 13:18

Avantajele micropropagării plantelor

Scris de

În urmă cu patru ani, în Blăjenii de Jos, Bistrița, a fost înființat un laborator modern pentru multiplicarea in vitro a plantelor, axat, în special, pe producția de Paulownia. Decizia înființării lui a fost bazată pe experiența de 14 ani a companiei de biotehnologii Agro Afaceri In Vitro, spune interlocutorul nostru, dl ing. Paul Dumitru. Domnia sa ne-a vorbit despre finețea și regulile procesului de multiplicare a plantelor, dar și despre avantajele micropropagării. Printre ele se numără calitatea ridicată și certitudinea unei bune dezvoltări a plantelor, existența unui sistem radicular mai puternic și mai bogat. În plus, cantitatea de plante produse în laborator nu se poate obține prin metoda clasică, iar prețul de comercializare este mai mic decât în cazul plantelor obținute convențional.

În șase luni, dintr-o singură plantă se obține un milion de plante

Reporter: Care este definiția micropropagării?

Ing. Paul Dumitru: Pe scurt, pașii micropropagării in vitro a plantelor pot fi împărțiți în patru faze, și anume selecția plantei-mamă, multiplicarea, înrădăcinarea și aclimatizarea, transferul plantei în pământ. Prin această metodă se obține un număr mare de plante produse (clonate), pornind de la o singură plantă. Micropropagarea ne permite să producem numere mari de plante din părți mici ale „plantei-mamă“, într-o perioadă scurtă de timp. Există metode vegetative de propagare care sunt folosite pentru a produce 1.000.000 de plante în șase luni dintr-o singură plantă. În plus, această metodă are avantajul de a produce plante sănătoase, fără boli, fungi, virusuri; se obțin plante mai robuste, care au o creștere mai accelerată prin comparație cu plantele produse prin metoda tradițională.

Rep.: Cum se realizează această multiplicare in vitro?

P.D.: Micropropagarea începe cu selecția plantei-mamă. Dintr-o plantă intactă se iau țesuturi, în condiții sterile. Curățarea și dezinfectarea plantei-bază sunt foarte importante pentru producerea de plante sănătoase, fără virusuri și fungi. O mică parte din planta-bază, uneori chiar o singură celulă, este pusă într-un mediu de creștere care conține de obicei zaharoză ca sursă de energie și unul sau mai mulți regulatori de creștere. Multiplicarea înseamnă prelevarea de probe de țesut produse în prima fază și înmulțirea lor. Prin cicluri repetate ale acestui proces, o singură probă de explantă poate crește de la una la sute și mii de plante. Înrădăcinarea și aclimatizarea sunt procese prin care plantele sunt determinate să își dezvolte rădăcinile. Ulterior, prin transplantarea lor în alveole sau alte recipiente, într-un mediu cu umiditate mare și lumină slabă, plantele sunt pregătite pentru trecerea în mediul exterior de cultură.

Paulownia reprezintă 85% din producția obținută in vitro

Rep.: Ce condiții se asigură plantelor în laborator?

P.D.: Este foarte important ca laboratorul să fie astfel dotat încât lumina, umiditatea și temperatura să fie controlate. Bineînțeles, fără specialiștii în micropropagare nu putem face nimic. Laboratorul nostru este mare, modern, echipat pentru propagarea plantelor în scopuri comerciale, amenajat cu camere de aclimatizare și gestionarea atentă a umidității, temperaturii și luminii. Astfel se creează un mediu perfect pentru înmulțirea plantelor și transferul lor în sera cu mediu controlat. Investiția în laborator a depășit cu mult 200.000 de euro.

Rep.: Ce plante pot fi folosite în acest proces?

P.D.: În general, se poate multiplica orice tip de plantă. În ceea ce ne privește, multiplicarea Paulowniei este principala activitate, cu o cerere de 85% din producție atât în România, cât și în Europa, dar avem încheiate contracte și cu aronia, goji, afin, alun, mure, zmeură etc.

Trecerea către mediul exterior se face în etape de aclimatizare

Rep.: Cum se face transferul plantelor din laborator în mediul natural și care sunt condițiile de care au nevoie?

P.D.: Se trece printr-un proces de aclimatizare care se realizează în niște acvarii închise ermetic și treptat oferim plantelor contact cu mediul normal. După această primă etapă a procesului de aclimatizare, următorul pas presupune mutarea plantelor în cele două sere cu o suprafață de 1.500 m² .

Rep.: Ce volum de producție aveți anual pentru plăntuțele obținute in vitro?

P.D.: Producem între 500.000 și 1.000.000 de plante anual, cca 30% fructe de pădure și 70-80% noul hibrid Paulownia, creat în 2019. Clona Paulownia a fost modificată și aclimatizată în laboratorul de la Blăjenii de Jos pentru a putea rezista temperaturilor de până la 28 grade Celsius. Nu avem anotimp în laborator, muncim la fel în orice perioadă a anului, doar perioada livrărilor diferă, 50% primăvara și 50% toamna. Prețul plantelor in vitro variază între 0,3 eurocent și 2 euro.


Avantajele alegerii unui material săditor certificat sunt posibilitatea de a accesa fondurilor europene, calitatea superioară a plantelor, verificarea și siguranța soiului, dar și prețul scăzut al plantelor.


Laboratorul este autorizat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor. Această autorizație facilitează importul și exportul de material săditor și obținerea de certificate FV (etichete albastre) pentru clienții care doresc să acceseze fonduri europene nerambursabile, PNDR, SAPARD, FEADR și altele.


(D.Z.)


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti