„Antreprenor în Agricultura 4.0“. Vești bune pentru fermierii care vor agricultură performantă
- Scris de Simona David
- Publicat în Agrotehnica
Cu un potențial extraordinar de creștere, agricultura are nevoie de acțiuni eficiente care să transforme unele dezavantaje în oportunități de dezvoltare. Soluțiile necesare pot fi găsite mai ușor de oameni competenți pregătiți de cei mai buni specialiști, cu expertiză pe domeniile pe care activează.
Probleme de rezolvat sunt multe, iar pentru a găsi soluții este nevoie de competență – mai ales că vorbim despre un domeniu complex cum este agricultura. Pentru că un agricultor trebuie să cunoască nu doar fiziologia plantelor – care este în sine complexă, ci și matematică, chimie, fizică, științe juridice și administrative, comunicare, marketing, resurse umane și lista nu se încheie aici. Mai mult decât atât, tendințele actuale vizează includerea digitalizării și a reglementărilor de mediu precum Pactul Ecologic European, Strategia pentru Biodiversitate și Farm to Fork la nivelul fermelor europene competitive. Pentru a putea ține pasul cu noile reglementări, pentru a obține profit și pentru a pune „umărul“ la asigurarea securității alimentare este nevoie de antreprenori bine pregătiți, care să știe să se adapteze. Iar programele de pregătire sunt mai necesare ca oricând nu doar pentru afacerea în sine, ci și pentru a lua măsurile corecte pentru a nu afecta calitatea aerului, apei, solului și biodiversitatea.
Fermierii care doresc o agricultură performantă pot învăța cum să facă acest lucru la cursurile organizate de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Perfomantă (CFRO), prin programul „Antreprenor în Agricultura 4.0“. Cursurile au ca scop perfecționarea managerială a administratorilor fermelor românești, pentru creșterea competitivății acestora prin identificarea și valorificarea unor indicatori care să le permită transformarea afacerii proprii într-un model de business sustenabil. Programul de pregătire va începe în data de 3 noiembrie, în București, și sunt recomandate tuturor fermierilor activi cu minimum 5 ani de experiență managerială.
Structura programului de pregătire antreprenorială
În urma acestui curs, antreprenorii vor ști cum să obțină performanță din afacerea pe care o administrează. Programul „Antreprenor în Agricultura 4.0“ este dezvoltat de companii de training cunoscute din România, alături de specialiști cu experiență în business, afaceri de familie, training și mentoring.
Cursurile sunt structurate astfel: 3-4 noiembrie: Înțelegerea mediului de business. Simulări de business; 5-6 noiembrie: Managementul strategic al fermei. Pentru că orice afacere, indiferent de domeniul de activitate, are nevoie și de oameni buni de vânzări, cursurile sunt completate firesc de modulul Instrumente și tehnici de negociere și vânzare în vederea dezvoltării afacerii, derulat astfel: 8 decembrie: Relația cu furnizorii și lanțul de aprovizionare-distribuție (Supply chain), 9 decembrie: Managementul vânzărilor și negocierea contractelor, 10-11 decembrie: Fizionomie și comportamente – putere de negociere în funcție de interlocutor. Foarte important, managementul riscului este un alt atu al acestui program și, în perioada 19-22 ianuarie 2022, cursanții pot participa la sesiunile online de Managementul riscului și perspective durabile privind dezvoltarea bunăstării fermelor. Astfel, în prima zi a acestui modul, 19 ianuarie, cursanții vor învăța cum să acceseze fonduri europene urmând ca în ziua următoare, 20 ianuarie, să afle ce înseamnă managementul riscului și cât de importante sunt asigurările agricole. Cursul mai cuprinde și Direcțiile europene privind noua Politică Agricolă Comună PAC), în data de 21 ianuarie, precum și Modele sustenabile de afaceri agricole, din perspectiva noii PAC, 22 ianuarie. Simularea business-ului de fermă și finalizarea planului sustenabil de dezvoltare a afacerii este un alt modul de curs ce are loc la sală, în București, în perioada 2-5 februarie. Fermierii vor avea ocazia să afle noțiuni utile, ce le vor fi de folos pe viitor, despre Antreprenoriat în mediul V.U.C.A. (Volatilitate, Incertitudine, Complexitate, Ambiguitate), curs ce se va desfășura în perioada 2-3 februarie. Tot în cadrul acestui modul de final de program este prevăzut și cursul despre Viziunea integrată asupra unei afaceri agricole și simulare asupra unei strategii de business, derulat în zilele de 4 și 5 februarie.
De asemenea, programul derulat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă conține și o serie de cursuri opționale, în funcție de interesul de dezvoltare a afacerii. Astfel, în perioada 17-20 noiembrie, cei interesați pot participa la cursurile online de o zi, maximum 4 la alegere dintre următoarele: Agricultura digitală, Comerț cu cereale, Marketing în agribusiness, Afacerea agricolă de familie, Fiscalitate și contabilitate în fermă, curs legislativ.
Cu un potențial extraordinar de creștere, agricultura României are nevoie de acțiuni care să transforme unele dezavantaje structurale și sistemice în oportunități de dezvoltare. În cadrul programului Antreprenor în Agricultura 4.0, fiecare participant va construi un plan de dezvoltare a propriei afaceri sub îndrumarea celor mai buni traineri și specialiști cu care Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă colaborează“, a explicat Florian Ciolacu, directorul executiv al CFRO.
Simona-Nicole David
Articole înrudite
-
APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
-
Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri
in Agrotehnica -
AFIR: 183 de fermieri și procesatori selectați pentru finanțare cu peste 154 de milioane de euro
-
1.000 de fermieri utilizează platforma de agricultură digitală Crop360
in Agrotehnica -
CIECH, obiective mari pe piața din România
in Agrotehnica -
Cum funcționează tehnologia care transformă deșeurile în energie verde
-
AFIR: Plăți de peste 430 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani
-
Alianța pentru Agricultură și Cooperare face un apel la fermierii calamitați să se mobilizeze și depună cererea de înștiințarea de daune la culturile agricole înființate în toamna anului 2021
in Actualitate -
Fermierul Anului la Botoșani, un crescător din satul Bătrânești
in Zootehnie -
PRIAEVENTS și USAMV Cluj-Napoca vă invită la GALA FERMIERILOR DIN TRANSILVANIA și la TÂRG DE JOBURI ÎN AGRICULTURĂ
Articole recente - Simona David
- Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor
- Locul ideal pentru o vacanță cu atracții turistice inedite
- Primul standard românesc pentru agricultura ecologică: SR-13595
- Obiective turistice din Corabia. Fântâna secretă, unicat în Europa
- Divizia europeană a BASF Agricultural Solutions are o nouă conducere
- Syngenta a sprijinit plantarea a 8.000 de puieți forestieri la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească
- Oamenii flămânzi devin agresivi. Așadar, cine și de ce ne vrea panicați că vom flămânzi?
- Clubul Fermierilor: „România este o țară puternică agricol, care are capacitatea de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor săi”
- LAPAR are o nouă componență a Consiliului Director
- Divizia AGRO a grupului CIECH intră pe piața din România. Cât vrea să investească și ce cifră de afaceri vizează