Utilaje și substanțe pentru culturile ecologice testate în premieră la USV Iași
Scris de Lumea SatuluiLa Stațiunea Didactică – Ferma „Vasile Adamachi“ a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași (USV, fosta USAMV) au fost prezentate, în cadrul unui eveniment, o serie de utilaje agricole și soluții pentru culturile ecologice.
În centrul atenției a fost, printre altele, un utilaj agricol folosit în plantațiile ecologice deoarece ajută la combaterea dăunătorilor fără a fi folosite substanțele chimice, utilaj a cărui valoare ajunge la 35 mii de euro. „Utilajul prezentat, pe care l-am folosit în demonstrație, se adresează exclusiv culturilor bio, nu mai folosim substanțe chimice, așa cum este trendul către o agricultură ecologică, într-un mediu sustenabil. Utilajul prezentat funcționează pe baza presiunii apei, lucrează la o mie de bari, are un disc palpator ce elimină buruienile de sub plantă“, a prezentat Daniel Bălan, reprezentatul firmei de distribuție a utilajelor agricole.
Cea mai importantă firmă americană producătoare de erbicide testează la USV Iași produse noi pentru culturile ecologice. „Concret, este vorba despre un produs pentru combaterea manei, un produs sistemic, pe care noi îl folosim și îl recomandăm înainte de înflorit și după înflorit, când avem cea mai mare presiune pe mana viței-de-vie. Alături de acest produs mai avem unul ce combate făinarea; acesta a fost folosit și se văd rezultate foarte bune. Aici, plantația de viță-de-vie din Ferma «Vasile Adamachi» este de basm din punctul de vedere al bolilor și dăunătorilor“, a punctat Ștefan Alfred, reprezentat Corteva.
Pentru evaluarea și aprecierea produselor prezentate au fost invitate cadre didactice ale USV Iași, specialiști recunoscuți și cunoscători ai echipamentelor folosite în agricultură. „Este o primă încercare a acestor echipamente; vor urma și altele deoarece avem discuții pentru a folosi, la Stațiunea Didactică a Universității, aceste echipamente în cadrul unor experiențe sistematice, repetate la specii diferite – la viță-de-vie, pomi fructiferi – și vom vedea modul în care se adaptează la condițiile noastre. Primele impresii sunt favorabile; personal sunt impresionat de faptul că facem o combatere foarte bună a buruienilor fără utilizarea substanțelor chimice, a erbicidelor, ceea ce este foarte bine“, a declarat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.
Beatrice Alexandra MODIGA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri
- Recomandări privind producerea și valorificarea laptelui de oaie
- Asociația Aberdeen Angus, cea mai mare asociație din România specializată în producția de carne
- Nutrețuri combinate pentru suine
- Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui - Despre prețul mielului
- Cum rămâne cu sistemul de etichetare Nutriscore?
- APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trimestrul I - anul 2023
- BASF România prezintă câștigătorii competiției „Povești cu vinuri românești” - Ediția a 8-a, dedicată cramelor mici și mijlocii
- Festivalul Cultural Dealul Muierii - Ediția a-II-a 2023
- 60 de doamne fermier din România și 10 din Republica Moldova vor studia managementul afacerilor și tehnologii agricole în cadrul Programului TalentA-2023 dezvoltat de compania Corteva Agriscience