Cum putem obține plante sănătoase cu iluminat artificial
Pe lângă apă și aer, plantele au nevoie și de lumină pentru a se dezvolta bine. Iar lumina este principalul factor, fără de care fotosinteza ar fi imposibilă. Ce soluții găsim pentru plantele care au nevoie de mai multă lumină decât cea pe care o putem oferi în mod natural?
În perioadele de iarnă sau atunci când sunt zile mohorâte, întunecate, plantele nu au lumină suficientă pentru a se dezvolta și atunci trebuie găsită o soluție. Fie că este vorba despre plante decorative de interior, fie că vorbim de răsaduri sau culturi, soluția este lumina artificială. Lămpile pentru plante reprezintă sursa de lumină pentru a compensa lipsa luminii naturale, care este deosebit de importantă în perioada toamnă-iarnă. Dacă vorbim despre plante de interior, chiar dacă le poziționăm la ferestre pe partea de sud, durata luminii naturale pe timp de zi este insuficientă pentru dezvoltarea normală a plantelor, indiferent de tipul lor. Totuși, geamurile expuse spre sud primesc maximum de lumină și este amplasarea ideală pentru orice plante de interior. În aceste cazuri, dacă este foarte cald, trebuie să avem în vedere o bună aerisire și chiar filtrarea luminii, dacă este prea puternică. Dacă punem plantele în încăperi orientate spre nord, cantitatea de lumină va fi destul de redusă, iar plantele vor trebui să fie plasate la maximum 2 metri de fereastră. În acest caz este nevoie să limităm variațiile de temperatură prin geamuri duble, bine izolate. Atunci când așezăm plantele către est, acestea vor avea lumină dimineața, fiind o lumină dulce, benefică plantelor. Majoritatea plantelor de interior se dezvoltă mai bine la nord-est, în regiunile calde, și la sud-est, în zonele mai reci. Singurul inconvenient în acest caz este scăderea bruscă a temperaturii. Într-o cameră orientată spre vest, expunerea directă la soare este spre sfârșitul zilei. Această amplasare este perfectă pentru regiunile cu veri foarte călduroase, pentru că așa se menține ușor o ambianță temperată. Și aici trebuie luată în calcul izolarea ferestrelor și aerisirea naturală a încăperilor, vântul dominant suflând adeseori dinspre vest. Pentru a se dezvolta complet, plantele au nevoie de cel puțin 15 ore de lumină. Ce se întâmplă în cazul în care acestea nu au lumină suficientă? Ei bine, creșterea plantelor nu doar că încetinește, dar frunzele se ofilesc și devin galbene. Tulpina este firavă, nu se mai formează muguri noi, florile vechi dispar treptat, iar înflorirea se poate opri de tot. Într-un final, planta poate să moară.
Ce tip de lumină este mai bună
Lumina este o componentă importantă a vieții plantelor, fotosinteza având loc doar cu participarea acesteia. Chiar dacă sunt și alți factori externi ce influențează intensitatea fotosintezei, principalul element este intensitatea luminii. Cu ajutorul iluminatului potrivit putem extinde artificial orele cu lumină necesară pentru plante. O soluție ar fi lămpile fluorescente pentru că nu se încălzesc și nu afectează temperatura camerei, de aceea sunt recomandate pentru iluminarea plantelor. Au o putere mare de iluminare, nu costă mult și au un consum redus de energie. Acestea pot fi utilizate atât pentru plante de interior, cum ar fi orhideele sau violetele, dar și pentru răsaduri de legume și ierburi aromatice. O soluție mai bună decât lumina fluorescentă o reprezintă diodele emițătoare de lumină sau LED. Acestea au cel mai mic consum de energie și o eficiență crescută. De pildă, o lampă cu LED poate lumina până la 50 de mii de ore. De asemenea, acestea sunt și versatile și pot fi integrate frumos în decor. Totuși, chiar dacă becurile care folosesc lumină fluorescentă consumă mai puțin decât cele incandescente, mercurul din interiorul acestora le plasează sub LED-uri ca eficiență ecologică. În cazul în care se alege iluminatul artificial pentru creșterea plantelor, trebuie știut că nu trebuie să ținem plantele constant în „lumina reflectoarelor“. Pentru a crește bine, plantelor le este suficient să aibă lumină timp de 16 ore. Este drept că fiecare tip de plantă are nevoie de mai multă sau mai puțină lumină, de aceea este bine să ne interesăm înainte de a le achiziționa.
Luminozitatea este rareori suficientă în interior, fie că locuim la casă ori în apartament de bloc; de aceea este bine să rezolvăm această problemă dacă vrem să avem plante sănătoase și frumoase. Plantele de interior suferă din cauza lipsei luminii și de aceea este nevoie de creșterea intensității luminoase. Importantă este și dimensiunea ferestrelor, acestea având chiar rol esențial, dar uneori ajută și vopsirea pereților în alb pentru ca lumina să reflecte și să obținem mai multă lumină pentru plante sau chiar și pentru animalele de companie.
Simona-Nicole DAVID
- Articol precedent: ARC Farm Intelligence – Agricultura Digitală de Precizie de la FMC
- Articolul următor: Ce se poate întâmpla fără o gestionare eficientă a apei (I)