Genova, orașul în care s-au născut Columb și Paganini
Așezată în partea de nord a Italiei, chiar între munte și mare, Genova este una dintre alegerile ideale pentru persoanele romantice, în căutarea unor locuri speciale. Pentru a vedea toate atracțiile orașului în tihnă și pentru a savura mâncărurile și vinurile locului este nevoie de cel puțin 3-4 zile.
Cu peisaje de vis și arhitectură de poveste, Genova este locul unde s-au născut Cristofor Columb, Niccolo Paganini, Andrea Doria, Grimaldi Canella (fondatorul Casei Grimaldi de Monaco). Capitala Liguriei, Genova „ascunde“ edificii vechi, de valoare istorică inestimabilă, ca în cazul Romei, Veneției și a altor orașe vechi. Deși vorbim de clădiri vechi, unele fiind construite în urmă cu secole, acestea au fost renovate și arată ca în acele vremuri. Renovarea acestora a păstrat forma inițială a arhitecturii, totul rămânând exact ca atunci când au fost construite. Cele mai multe clădiri, în special lăcașuri de cult și palate, au fost restaurate în perioada 1980-1990. În 1990, portul vechi a fost reorganizat în 1990 de către arhitectul orașului, Renzo Piano. Atunci s-a creat o trecere între orașul vechi și portul vechi, iar principala axă a orașului vechi, Via di San Lorenzo, a fost extinsă.
Capitala Culturii Europene în 2004
În mare parte aflat în patrimoniul UNESCO, de la începutul anilor 2000, centrul orașului atrage prin străduțele colorate, pline de restaurante și cafenele, magazine, palate, muzee, fresce, ornamente sculptate și pictate, arcade mari, loggii, balcoane, curți interioare absolut superbe. De altfel, istoria culturală bogată a Genovei în artă a transformat-o în Capitală a Culturii Europene în 2004. De pildă, Via Garibaldi este o străduță îngustă pietonală de unde se poate ajunge rapid la vechile palate genoveze, acolo unde au locuit cele mai puternice familii ale orașului. Aici se pot vizita: Palazzo Rosso, Palazzo Bianco, Palazzo Tursi, Palazzo Reale. Arhitectura este superbă, ca de altfel tot ce a fost construit de genovezi și în alte părți, nu doar în Italia. Dar nu numai palatele merită văzute, acestea fiind doar o parte, apropo, ci și catedralele merită vizitate. Una dintre cele mai impresionante datorită amestecului de marmură colorată este Catedrala San Lorenzo, ce poartă hramul San Lorenzo (Sfântul Laurențiu), care este și patronul spiritual al orașului. Construcția catedralei a început în 1100, ca o bazilică romană, dar a fost finalizată abia spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Tocmai pentru că s-a construit în câteva secole și, deci, în timpul mai multor epoci, catedrala are atât influențe romanice, cât și gotice. Un alt loc ce merită vizitat este biserica iezuită Santi Ambrogio e Andrea, construită la sfârșitul anilor 1500. Cu o fațadă adăugată abia la 1800, biserica este construită în stil baroc, cu marmură, aur, fresce și două picturi semnate de pictorul Peter Paul Rubens, cel mai cunoscut pictor flamand. Santa Maria di Castello este o biserică romană ce nu trebuie ratată. Ridicată în secolul al XII-lea, a fost transformată în mănăstire trei secole mai târziu. Loggiile sale au vedere la mare și atrag prin plafoane împodobite cu fresce spectaculoase. Pentru a înțelege mai bine istoria Genovei, vizitați turnul orașului. Farul se află la 117 metri și a fost construit în 1543.
Pentru iubitorii de acvarii, Genova este locul perfect pentru că aici se află unul dintre cele mai mari acvarii din Europa și cel mai mare din Italia. Acvariul din Genova a fost construit în 1992 pentru a sărbători cea de-a 500-a aniversare a călătoriei lui Cristofor Columb și face parte dintr-un ansamblu de educație, unde se învață despre animale marine ce trăiesc în mediile lor naturale în mare parte. Acvariul – o structură globulară din sticlă și oțel – a fost proiectat de arhitectul Renzo Piano, cel despre care spuneam că a reorganizat și portul vechi în 1990. Acvariul atrage privirile prin sfera din sticlă și oțel, în interiorul căreia se găsește și o grădină tropicală. Aici sunt pot fi văzute exponate fragile și pe cale de dispariție.
Piețe cu produse locale
Interesante sunt și piețele orașului, acestea făcând parte dintr-o tradiție, fiecare cartier având piețele sale specifice. Piața de est datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind cea mai veche și cea mai cunoscută și se află în inima Genovei. Cu prețuri accesibile, piața oferă locuitorilor produse proaspete pe tot parcursul anului: fructe, legume, paste proaspete făcute în casă, pește și fructe de mare, mâncare gătită etc., iar dacă vă place pesto, nu ocoliți districtul Pra, la vest de oraș. Pesto este mândria Genovei, iar busuiocul de aici se bucură de o faimă uimitoare. Dacă aveți noroc, veți afla și secretul rețetei de pesto (busuioc din belșug, usturoi, muguri de pin, parmezan, brânză de capră, ulei de măsline). Merge perfect cu felii de pâine prăjită, dar și ca sos pentru paste. Iar dacă tot ați ajuns aici, să aveți în vedere și o degustare de vinuri. În combinație cu brânzeturi și nuci, vinurile sunt absolut minunate, indiferent de sortimentul pe care îl alegeți.
Simona-Nicole David