Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean

Piept de rață cu sos de portocale, piure de cartofi și salată de sfeclă roșie cu hrean

Chiar dacă la prima vedere acest fel de mâncare poate părea ușor extravagant, ei bine, cu excepția portocalelor, toate ingredientele se pot găsi în curtea unui om gospodar, iar în acest caz gustul va fi cu adevărat unic. Ce-i drept, și în cazul în care cumpărați toate ingredientele din magazin, dacă veți respecta toți pașii, veți obține un preparat ca la restaurant.

Pentru pieptul de rață avem nevoie de:

  • 1 piept de rață întreg;
  • 2 lingurițe cu miere;
  • 4 portocale;
  • ½ linguriță sare;
  • ½ linguriță piper măcinat;
  • ½ linguriță cimbru măcinat.

Pieptul de rață trebuie preparat după ce a fost ținut la temperatura camerei; se dezosează, se taie în două bucăți, se îndepărtează pielea în exces, după care se șterg bucățile de carne și se crestează pielea cu un cuțit ascuțit în formă de romburi, însă cu mare atenție pentru că nu trebuie atinsă și carnea.

Se condimentează cu sare, piper și chimen doar pe partea cu carne și se păstrează cca jumătate de oră la temperatura camerei.

Se încălzește cuptorul. Între timp se încinge o tigaie antiaderentă și se pune pieptul de rață cu pielea în jos și lăsăm să se prăjească la foc mic timp de aproximativ 5 minute sau până când pielea devine arămie. Apoi se întoarce bucata de carne și prăjim încă 2-3 minute.

În grăsimea care rămâne în urma prăjirii pieptului de rață se pregătește sosul: avem nevoie de sucul de la două portocale și de cele două lingurițe cu miere. Amestecăm la foc mic până când se obține consistența dorită a sosului.

Celelalte 2 portocale se taie felii, se așază într-o tavă antiaderentă, peste care se pun cele două bucății de piept de rață, cu pielea în sus, se toarnă sosul peste și se acoperă cu o folie de aluminiu. Se setează cuptorul la temperatura de 180-200 de grade timp de 6-7 minute pentru a obține carnea în sânge, 9-10 minute pentru cei care preferă carnea gătită mediu și 12-14 minute pentru o carne bine făcută.

Garnitura

  • 1 kg de cartofi albi (5 bucăți);
  • 120 g de unt gras cu 82% grăsime;
  • 300 ml de lapte gras cu minimum 3,2% grăsime;
  • sare grunjoasă.

Mod de preparare:

Cartofii se curăță și se spală bine, se tăie în sferturi și se pun la fiert cu apă rece în care se adaugă sarea. Se fierb cartofii la foc mediu, după care se zdrobesc, se amestecă cu telul și se adaugă treptat untul ce a fost ținut la temperatura camerei, la fel și laptele. Pentru o cremozitate mai plăcută se poate trece printr-o sită fină.

Salata de sfeclă roșie

De obicei, salata de sfeclă trebuie preparată cu mult înaintea celorlalte două feluri de mâncare, mai ales dacă ținem cont de faptul că ea se poate păstra mai mult timp și poate fi consumată atunci când este nevoie. În acest caz, este de preferat să se servească rece, recent scoasă din frigider.

Ingrediente:

  • 1 kg de sfeclă roșie;
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 lingură oțet de mere;
  • 1 lingură de hrean ras;
  • sare după gust.

Pentru prepararea acestei salate este necesară spălarea sfeclei, fierberea acesteia cu tot cu coajă. După ce bucățile de sfeclă s-au răcit, se dau pe răzătoarea mică. Dacă aveți hrean proaspăt, el trebuie răzuit tot pe răzătoarea mică, până abțineți cca o lingură, însă este bine să gustați pentru a ajusta iuțimea după propriul gust. Dacă nu aveți hrean proaspăt puteți opta pentru cel din conservă. Într-un bol se pun toate ingredientele și se amestecă, timp în care decideți cât de sărată și cât de iute vreți să fie salata.

Așezați mâncarea cum vă place în farfurie și savurați-o cu plăcere!

Poftă bună!

Larissa DINU

Hrean, piept de rata, sos de portocale, piure de cartofi, slata de sfecla rosie

Alte articole: