Imprimă această pagină
Agrotehnica 22 Noiembrie 2020, 21:54

Cultura gălbenelelor (Calendula officinalis)

Scris de

Cunoscute sub numele popular de calinica, rujulița, filimica, floarea ploilor, ochi galben sau mireasa soarelui, gălbenelele (Calendula officinalis) sunt originare din Asia de Vest și regiunea mediteraneeană.  La noi, planta este prezentă în toate zonele țării, dar condiții ideale de creștere (în cultură) găsește în câmpiile din sud-estul țării (Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea), est (Neamț și Bacău, Iași, Vaslui) și vest (Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare).

Planta are un larg uz medicinal și în industria de cosmetice. Florile conțin flavonoide, carotenoizi, vitamina C, uleiuri eterice, substanțe amare, saponine triterpenice. Terapeutic au acțiune antiinflamatorie, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, imunostimulentă, cicatrizantă, reglează funcția biliară. Folosite sub formă de ceai, tinctură, decoct sau pulberi, gălbenelele sunt indicate în ulcerații, eczeme, gastrite, ulcer gastric, ulcer duodenal, inflamații ale colonului, colecistită, boli hepato-biliare, hemoroizi, infecții urinare etc..

Planta are cerințe moderate față de temperatură și umiditate. Gălbenelele se pot dezvolta pe orice tip de sol, mai puțin pe cele nisipoase ori argiloase, dar dau rezultate bune pe un teren afânat, cu capacitatea de a se încălzi ușor, lipsit de buruieni și bine aprovizionat cu substanțe nutritive. Monocultura nu este recomandată; de regulă, specia revine pe aceeași solă după patru ani; se cultivă după prășitoare, în special leguminoase boabe.

Solul se pregătește clasic: arătură de toamnă, precedată de fertilizare cu gunoi de grajd, discuit, iar primăvara se pregătește patul germinativ prin lucrările cunoscute. Epoca optimă de înființare a culturii este primăvara devreme, în martie, când temperatura solului ajunge la 5-8 grade Celsius. Gălbenelele se seamănă la o distanță între rânduri/cuiburi de 50 cm, între plante pe rând, de 10-15 cm, iar adâncimea de semănat este de 2-3 cm. Densitatea va fi undeva la 13-15 plante/mp. Norma de sămânță variază de la 6 la 12 kg/ha, în funcție de metoda de semănat.


Ca lucrări de întreținere se execută: rărirea după răsărire, însoțită de o prașilă mecanică între rânduri și manuală, pe rând; operațiunea se repetă la două săptămâni de la prima și, dacă este nevoie, se face ori de câte ori este nevoie, mai ales după 3-4 recoltări succesive; dacă se menține cultura și pentru anul următor, 3-5% dintre plantele mature nu se recoltează, caz în care, în octombrie, se aplică o bilonare, pentru protejarea plantelor pe timpul iernii.


Florile se recoltează manual, începând din luna iulie și până în octombrie. Perioada de uscare variază între 3-8 zile vara și 8-14 zile, toamna. Producția de flori la metrul pătrat este de 0,25-0,50 kg, putându-se obține la un hectar în jur de 2,5-5 tone (1-1,6 tone floare uscată).

Maria BOGDAN


Vizualizari 1629
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite