Agrotehnica 25 Octombrie 2020, 21:53

Aluni cu… alune italiene la Girov

Scris de

Cosmina Socea, împreună cu soţul Constantin şi fratele Cosmin a înfiinţat o livadă şi o pepinieră de aluni cu soiuri italiene în satul Popeşti, comuna Girov, judeţul Neamţ, investiţie ce ajunge la circa 21.000 euro. În ceea ce priveşte producţia, momentan tinerii antreprenori exportă către colaboratorii din Italia, dar în curând vor deschide un depozit de colectare, prelucrare şi comercializare a alunelor în judeţul Neamţ.

3 ha de livadă, plus 7 ha pepiniere

Familia Socea

„Am locuit 8 ani în Italia. Acolo am muncit în acest domeniu o bună perioadă şi astfel am dorit să extindem cu fonduri proprii şi în România această cultură deoarece majoritatea lucrărilor se pot efectua mecanizat, iar fructul nu este perisabil. Datorită pieţei de desfacere, colaborăm cu italieni; pH-ul solului trebuie să fie neutru, calcarul activ să nu fie mai mare de 10%, iar pânza freatică să nu fie la o adâncime mai mică de 1 m. Terenul trebuie să fie lucrat corespunzător, scarificat la o adâncime de minimum 60 cm, arat şi dat cu freza. La noi în plantaţie combaterea buruienilor se efectuează mecanizat, cu ajutorul tocătorului de vegetaţie cu disc interfilar şi palpator hidraulic, iar recoltarea cu ajutorul utilajelor. Suprafaţa cultivată de noi este de 3 ha, plus 7 ha pepiniere pe care producem plante cu certificate albastre“, ne spune Cosmina.

Preţul alunelor variază de la an la an

Plantaţia celor trei tineri se află în anul 5 şi este ecologică. În ceea ce priveşte producţia, de exemplu anul trecut au avut în jur de 250 kg pe toată suprafaţa, iar în acest an au recoltat 1.000 kg. „În anul 8 estimăm o producţie de 3.000-4.000 kg/ha. Noi am folosit schema de plantare 4 x4 m şi au intrat 600 plante la hectar, în total 1.800 bucăţi. Investiţia a fost de circa 21.000 euro în ceea ce priveşte achiziţionarea de material săditor, sistemul de irigare prin picurare şi sistemul de împrejmuire. Cât despre livada noastră, pot spune că este trecută la eco. Folosim zeamă bordoleză şi insecticide Laser doar dacă este nevoie. Am întâmpinat ceva probleme în perioada de secetă până ce am montat sistemul de irigare prin picurare. Momentan exportăm către colaboratorii noştri din Italia, dar vom deschide un depozit de colectare, prelucrare şi comercializare a alunelor în judeţul Neamţ. Preţul alunelor diferă de la an la an, în funcţie de producţia mondială, astfel variază între 2,5 euro/kg şi 4 euro/kg“, adaugă tânăra.

Gentile delle Langhe, Gentile Romana, di Giffoni

Soiurile cultivate la Girov au fost alese pentru producţia ridicată, ne spune Cosmina. „Tonda Gentile delle Langhe este foarte apreciat, caracterizat printr-un fruct de formă rotudă, cu o coajă de grosime redusă, care favorizează o decojire mecanică rapidă. Fructele de înaltă calitate sunt folosite în industria cofetăriilor pentru proprietăţile sale organoleptice puternice, pentru prepararea de creme şi dulciuri de calitate. Planta se caracterizată printr-o vigoare medie, fiind potrivită pentru diferite altitudini şi zone climatice. Dintre caracteristici putem enumera faptul că este o plantă viguroasă cu o creştere semi-deschisă. Fructul este de dimensiune medie, rotundă, de culoare maro deschis, randamentul la decojire fiind de 45%. Prezintă o productivitate medie şi o maturizare medie precoce. Un alt soi cultivat de noi este Tonda Gentile Romana, varietate de origine italiană, deosebit de răspândit în Lazio. Fructul are formă rotundă, o coajă subţire şi un randament excelent la decojire. După prăjire nu există o detaşare completă a pieliţei de pe fructe. Planta este caracterizată de o vigoare medie. Aceasta se adaptează foarte bine şi în zone diferite de cele de origine, fiind mediu viguroasă, cu o creştere semi-erectă şi cu o capacitate puternică de drajonare, cu potenţial productiv mediu. Al treilea soi cultivat în livada noastră este Tonda di Giffoni, un soi italian originar din province Salerno. Acesta se caracterizează printr-un fruct de formă rotundă, de dimensiuni medii, ce se adaptează foarte bine în medii diferite. Fructul nu este deosebit de mare, dar are un randament excelent la decojire. Planta este caracterizată de o vigoare medie şi o productivitate ridicată.“

Se doreşte extinderea plantaţiei la 17 ha

cultura de aluni

Recoltarea începe în august şi se termină la sfârşitul lui septembrie, în ordinea următoare: Tonda Gentile delle Langhe, Tonda Gentile Romana, Tonda di Giffoni. „Am recoltat manual în aceşti doi ani, dar avem în plan să extindem plantaţia cu încă 17 hectare şi o să achiziţionăm o maşină de recoltat alune de la un producător italian căruia îi suntem şi distribuitor unic. Ca perspective de viitor, chiar ne dorim extinderea plantaţiilor proprii deoarece întâmpinăm probleme în achiziţionarea de teren comasat, extinderea pepinierilor pentru a oferi plante la un preţ competitiv şi încurajarea dezvoltării acestei culturi pe teritoriul nostru“, mai adaugă aceasta.

Pepiniera Poieni este autorizată să producă și să comercializeze puieţi de alun, soiuri italiene, pe o suprafaţă de 7 ha. „Plantele sunt la mare căutare, avem încheiate contracte pentru toate plantele produse de noi pentru această toamnă şi primăvara lui 2021. Aici se găsesc drajoni de 1 an, plante de 2 ani și plante la ghiveci şi oferim toate documentele necesare pentru accesarea de fonduri europene. Clientul trebuie să încheie un contract cu noi şi să plătească un avans pentru a avea plantele rezervate. Preţul este de 18 RON/bucata, cu TVA inclus. Putem asigura şi plantatul mecanizat cu ajutorul tehnologiei GPS. De altfel, am înfiinţat diverse plantaţii pentru clienţii noştri în diferite zone ale ţării. Totodată, preluăm și fructele dacă clientul dorește pentru că suntem distribuitori exclusivi în România pentru Giampi, marcă italiană ce produce utilaje pentru alune și nuci, întreținerea plantaţiei, recoltarea şi procesarea fructelor“, a precizat Cosmina Socea.

Beatrice Alexandra MODIGA


Vizualizari 3378
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti