Lumea satului 750x100

update 20 Oct 2020

Testarea semințelor în solarii

A ieșit la pensie în anul 2016, iar acum este fermier, de meserie fiind inginer agronom. Mircea Velica și-a dezvoltat afacerea pe un hectar de solarii care este mediu privat, proprietate de familie.

Mircea Velica a rămas toată viaţa credincios pământului pe care a crescut. În anul 1974, imediat după ce a absolvit facultatea, a fost repartizat ca inginer agronom în comuna sa natală. În 1989 Revoluţia l-a găsit în funcţia de preşedinte al CAP Izbiceni. Prin activitatea desfăşurată în cadrul CAP-ului a făcut din comuna sa una dintre cele mai bogate la nivel naţional.

Așadar, la Izbiceni – Olt se află punctul de lucru al familiei Velica, unde alături de firma Seminis se testează în fiecare an soiuri de legume. Obiectivul principal al acestei afaceri este de a prezenta fermierilor planta ajunsă la maturitate, cu fructele, calitățile și toate proprietățile sale. Fermierii vor să vadă din timp ce producție rezultă și la ce calitate pentru că doresc, pe cât se poate, ca socoteala de acasă să se potrivească cu cea din târg.

Așadar, laboratorul de testare a calității semințelor și soiurilor a fost conceput și pentru ca să știm ce substanțe administrăm și cât administrăm. În funcție de cerințele pieței, fermierii vin și văd culturile din solariile domnului Velica, pe viu, și în viitor vin își planifică ce vor să cultive. Mircea Velica îi sprijină prin logistică și le oferă, de asemenea, consultanță pentru demararea unor culturi și îi ajută să ia cele mai bune decizii pentru performanțe.

Spre exemplu, fermierii nu mai utilizează unele substanțe pentru polenizare și folosesc bondarii, iar pentru combaterea dăunătorilor se folosesc prădători. Există chiar un inginer specializat în acest procedeu cu care Mircea Velica colaborează și pe care îl consultă ori de câte ori este nevoie.

În solariile de la Izbiceni se încearcă soiuri de legume pe care fermierii vin și le testează la fața locului. Toată acțiunea se face împreună cu echipa de cercetare, cu specialiștii care vin în fiecare an și prezintă catalogul cu noile apariții de soiuri, în special cele care rezistă la dăunători și țin cont la cerințele pieței. Un soi care se dezvoltă în solariile lui Mircea Velica este garantat la minimum că va rezista pe piață de la 10-15 ani.

mircea velica 3a

Problema pesticidelor este cât se poate de reală, mai ales că în sezonul toamnei fructele și legumele sunt la mare căutare. Se știe că majoritatea fructelor și legumelor celor din comerţ sunt contaminate cu substanţe toxice. Deși acestea au fost adăugate în alimente cu scopul de a le proteja, ele pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. „Și acum sunt un susținător al roșiilor de Izbiceni, dar în același timp trebuie să ținem cont și de cerințele pieței, de tehnologiile pe care le aplicăm și recomandăm fermierilor, pe cât posibil, să elimine în totalitate aceste pesticide care sunt dăunătoare organismului uman“, spune Mircea Velica.

Anual intră la testare un volum important de soiuri. „Societatea Seminis vine cu aceste soiuri pe fiecare cultură în parte, pe fiecare specie, și le cultivăm aici. Avem ardeiul uriaș de California; este un ardei foarte bun, cu o pulpă sănătoasă, zdravănă, cu o rezistență la păstrare mult mai mare. Producțiile la acest ardei ajung la 60-70 de tone. Avem ardeiul gras cel obișnuit, de culoare galbenă, există și de culoare portocalie și mai avem gogoșarul care se poate consuma ca și celelalte produse atât în stare proaspătă, cât și conservat pe timp de iarnă. Producțiile la solarii se ridică la 100-120 de tone, în funcție de hibrizi și de tehnologia pe care fiecare o aplică și o respectă.“

Din momentul în care legumele ies din solariile domnului Velica consumatorul român riscă să ajungă să plătească de două-trei ori mai mult pentru legumele din piețele agroalimentare din România din cauza intermediarilor care stabilesc prețurile, afirmă producătorii. Cu privire la acest subiect, prețul, Mircea Velica spune: „Avem o problemă cu valorificarea acestor produse la nivel de țară, atât timp cât supermarketurile impun atâtea condiții, anumite criterii, iar noi, fermierii, nu reușim să le îndeplinim și din pricina faptului că nu suntem organizați în asociații de tipul cooperativă, asociații familiare. E un început pentru noi.“


În urma sortării și livrării către supermarketuri numai a legumelor de calitatea întâi, o anumită cantitate îi rămâne fermierului care nu poate să o valorifice superior de unul singur. Toate aceste proceduri se pot face numai într-o fabrică. Dar până atunci, serele pentru testare sunt un început bun în acest demers.


Anca LĂPUȘNEANU