Romania

ŞCOALA-N TREI ŢĂRUŞI

ŞCOALA-N TREI ŢĂRUŞI
Distribuie:  

Bizară situaţie! Să începi noul an şcolar auzind clopoţelul deodată din clasă, din stradă, sau din dormitor, măcar şi imaginar, este ca şi cum ai vrea să asculţi muzică, sau orice altceva, putând să le faci de oriunde.

Şcoala nu este un joc „de-a v-aţi ascunselea“, ori loc de promenadă, ci unul în care se educă şi formează generaţii. Nimic n-ar trebui să împiedice asta, nici măcar un război sau o pandemie.

Dreptul la educaţie îl au, conform Legii fundamentale, toţi cetăţenii. Evident şi la serviciile de sănătate. Statul are aşadar, obligaţia de a asigura toate condițiile pentru desfășurarea normală a acestora. Numai că astăzi, când scriu aceste rânduri și când ar fi trebuit ca în curțile școlilor să fie forfotă mare, să domine bucuria reîntâlnirii colegilor de clasă, a elevilor cu învățătorii și profesorii, a celor mai mici cu educatorii, este de fapt o stare generală de confuzie în care nimeni nu știe de nimeni și aproape de nimic.

Fără îndoială că în situații deosebite trebuie luate măsuri deosebite, dar de maniera în care dezideratele unui stat de drept să fie realizate. Educația prin școală și activități conexe specifice trebuie să primeze. Școala în trei scenarii este ca și cum ai pune o casă în patru colțuri pe trei țăruși. Curând, cu siguranță, se va prăbuși...

Învățământul în ultima perioadă era, în general, privit ca fiind într-o continuă degradare sub aspect educațional, situație creată, evident – spun specialiștii în domeniu – în urma atâtor schimbări legislative în domeniu. Măsurile restrictive din ultima perioadă și mai cu seamă a celor din acest an școlar, cu siguranță vor conduce la adâncirea crizei educaționale cu consecințe asupra calității generațiilor ce vor urma. O situație ce se va greva pe starea nației din punct de vedere economic și mai ales social și cultural pe termen lung. Cei care impun azi astfel de măsuri își asumă riscuri pentru care vor trebui să răspundă cândva în fața urmașilor.

Nu întâmplător se spune că un popor fără școală, fără educație și fără cunoașterea propriei istorii, n-are viitor. Iată ce poate oferi școala: educație, pregătirea pentru construcția unei vieți mai bune, cultură. Nimeni nu are dreptul să neglijeze aceste aspecte. Doar dacă le lipsește respectul față de trecut, prezent și grija față de viitor.

Să sperăm că situația creată, generată de pandemia actuală este o lecție pentru guvernanți și guverne, pentru fiecare dintre noi. Să sperăm, de asemenea, că lucrurile vor reintra în curând pe făgașul normal. Important este să avem mai multă grijă de noi printr-un mod de viață care să asigure un trup sănătos, puternic și rezistent.

Ion Banu

editorial

Alte articole:

107 - Ordonanța austerității

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ