Agrotehnica 21 Iulie 2020, 10:55

Soiuri de prun, creații românești

Scris de

Centenar

Este un soi creat și omologat la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni și înregistrat în 1970. Pomul are vigoare mijlocie sau slab-mijlocie, cu creștere globuloasă, ramuri fructifere scurte (buchete de mai). Înflorește timpuriu, este androsteril (lipsit de polen), necesitând polenizatori precum Stanley, Anna Späth, Silvia, Renclod Althan, d`Agen, Early Rivers. Fructul este mijlociu (45 g), invers ovoidal, colorat în albastru ultramarin, acoperit cu pruină abundentă, cenușie. Pulpa alb-verzuie, suculentă, prezintă gust foarte plăcut, asemănător cu Tuleul gras. Se maturează la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, fiind destinat consumului în stare proaspătă.

Alina

Este un soi obținut în 1991 la ICDP Pitești - Mărăcineni. Pomul are vigoare mică spre mijlocie, cu ramuri de schelet groase și rare, bine garnisite cu buchete de mai. Este androsteril, se polenizează cu soiurile Stanley, Peche, Agen, Anna Späth. Fructul este mare, ovoid, cu pielița albastru-deschis, pruină cenușie. Pulpa galben-verzuie este consistentă, neaderentă la sâmbure, cu gust plăcut. Se consumă în stare proaspătă și se maturează în prima decadă a lunii august.

Piteștean

Creat la Mărăcineni, în 1982, pomul are vigoare mijlocie, coroană conică, rodește pe formațiuni fructifere scurte și mijlocii. Este ușor sensibil la monilioză. Este androsteril, necesită polenizatori precum Early Rivers, Renclod Althan, Silvia, Stanley. Capacitatea de producție este una bună. Fructul este mijlociu spre mare, de formă ovoidă, cu pielița vânăt închisă, acoperită abundent cu pruină albăstruie, pulpă (galben-verzuie) crocantă, suculentă și cu gust plăcut, neaderentă la sâmbure. Se coace în prima decadă a lunii august, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă.

Ialomița

ialomita

Este un soi creat și înregistrat în 1980, la ICDP Pitești-Mărăcineni. Pomul de vigoare mijlocie spre mare are ramuri de schelet bine garnisite cu formațiuni de fructificare scurte și mijlocii, este autofertil, tolerant la PPV. Fructul de mărime mijlocie are formă sferică, pieliță vânăt-închisă, acoperită cu multă pruină, pulpă verde-gălbuie, potrivit de consistentă și suculentă, cu gust bun și neaderentă la sâmbure. Se coace în a doua decadă a lunii iulie, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă.

Vâlcean

Este obținut în 1990 la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Vâlcea. Pomul are vigoare mijlocie sau mare, în funcție de altoiul utilizat, cu rodire pe formațiuni scurte sau mijlocii. Înflorește târziu, comparativ cu majoritatea soiurilor, și este autosteril. Fructul este mare și foarte mare (65-75 g), sferic, cu pielița netedă, vânăt închis, acoperit cu puțină pruină albicioasă. Pulpa este gălbuie, crocantă, cu gust bun. Se coace în iulie-august, fiind destinat pentru consum în stare proaspătă.

Carpatin

carpatin

Omologat în 1989, la Mărăcineni, pomul prezintă vigoare mijlocie spre mică, cu creștere piramidală, ramuri de schelet bine garnisite cu formațiuni de fructificare scurte, mijlocii și lungi. Este androsteril, necesitând cultivare intercalată cu polenizatori din gama Early Rivers, Renclod Althan, Silvia, Stanley. Capacitatea de producție este bună. Fructul este mare (50 g), ovoid, cu pielița albastră maronie, acoperită cu pruină cenușie. Pulpa galben-verzuie este suculentă, fină, neaderentă la sâmbure. Se coace în prima decadă a lunii august, fiind pretabil pentru consum în stare proaspătă.

Pescăruș

pescarus

Este un soi creat în 1979 la ICDP Pitești – Mărăcineni. Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana conic răsturnată, fructificare pe buchete de mai, autosteril, necesită polenizatori (Stanley, Silvia, Renclod Althan, Anna Späth). Fructul este mijlociu, ovoidal, cu pielița vânătă, acoperită cu pruină cenușie și pulpă galben-verzuie, suculentă, cu gust ușor acidulat, neaderentă la sâmbure. Se coace în prima decadă a lunii august, cu câteva zile înainte de soiul Tuleu gras. Se pretează pentru consum în stare proaspătă și industrializare.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti