Aportul îngrășămintelor foliare la creșterea cantității și calității recoltelor
Dacă analizăm compoziția plantelor constatăm că cca. 90% o reprezintă C, O, H care sunt preluate din aceeași apă și doar 4% celelalte elemente, din care 3,4% o reprezintă N, P, K, Ca și Mg și numai 0,6% celelalte microelemente.
Îngrășămintele foliare sunt substanțe fertilizatoare aplicate pe frunze sub formă lichidă. Ele sunt soluții concentrate care folosesc elemente de înaltă puritate tehnică printre care N, P, K și elemente, precum și acizii humici, aditivii, hormonii, vitaminele etc. care sunt combinate într-un echilibru dorit, ușor accesibil plantelor. Acestea nu înlocuiesc fertilizarea de bază și cea aplicată în perioada de vegetație care se administrează pe sol, dar sporesc eficiența acestora.
Îngrășămintele solide aplicate pe sol trebuie să fie dizolvate, să ajungă în soluția solului pentru a fi absorbite de sistemul radicular al plantelor. La aplicarea îngrășămintelor foliare, prin frunze se asimilează 3-5% din totalul nutrienților, dar aduc sporuri de producție de 20-35% și mai mult deoarece sporesc capacitatea de asimilație radiculară prin efectul ionilor și al moleculelor asimilate prin frunze.
Se aplică în doze reduse, de 2-3 litri/ha dizolvate în cantități corespunzătoare de apă. Fiecare produs are rețeta sa recomandată de producător pe baza testelor efectuate și care trebuie respectate de fermieri. Îngrășămintele foliare sporesc coeficientul de valorificare a azotului cu 6-18% și a fosforului cu 6-9%.
Rezumând rolul îngrășămintelor foliare constatăm că:
- au un grad înalt de asimilare;
- au efect rapid care se simte imediat după aplicare;
- influențează pozitiv capacitatea de absorbție a rădăcinilor;
- pot reduce necesarul de îngrășăminte cu 15-25%;
- reprezintă o soluție rapidă de corectare a carențelor;
- contribuie la îmbunătățirea calității recoltelor.
Piața românească cunoaște o gamă foarte variată de îngrășăminte foliare, atât produse în țară, cât și din import.
Vom prezenta câteva dintre ele:
- TERRA-SORB conține aminoacizi care stimulează creșterea rădăcinilor, concentrația sucului celular, sporesc rezistența la iernare;
- LITHOVIT, obținut din dolomită măcinată, accelerează metabolismul, fotosinteza și încetinește respirația prin închiderea stomatelor. Aplicat la porumb, reduce necesarul de apă cu 50%.
- SUN GUARA contribuie la reducerea evapotranspirației cu 35% și deci a consumului de apă.
- AZO SPEE conține sulf și magneziu, componenți ai clorofilei. Aplicat la grâu, îmbunătățește indicii de panificație prin creșterea conținutului în proteină, gluten și a masei hectolitrice.
- CROPMAX este un biostimulator, regulator de creștere și sporește nivelul producției cu cca 15-25%, precum și calitatea.
- ROMAGROBIOFERTIL, produs de Romvac, este un amestec de bacterii care fixează azotul și fosforul din sol. Conține bacteriile:
– Azospirillum Lipoferum care metabolizează celuloza, lignina;
– Azobacter Chroococum care fixează azotul atmosferic și materializează fosfații;
– Bacillus Megaterium care transformă fosfații insolubili în solubili. Se aplică pe sol și se încorporează în sol.
- ECOFOL conține inhibitoare care reduc volatilizarea NH3 și denitrificarea;
- ASFAC BCO-4, produs la Filipești-Bacău, este un biostimulator pe bază de auxine. Asigură imunitate crescută la boli, secetă și sporește producția cu 1.900 kg/ha de grâu și 970 kg/ha la porumb;
- POLIRIZ S, produs la Sirezeni Târgu-Mureș, conține simbionți BRADYRHIZOBIUM, fiind aplicat la soia;
- FOLIAR 1 AGROBOR (11% Bor) și Tiofill, de la Năvodari, care crește rezistența la iernare a rapiței;
- FOLIAR 2 ERGONFILL pentru porumb, de la Năvodari. Conține 3,4% N + 10 carbon organic + 2 MgO + Fe + Mo și aminoacizi 24.
- LEBOSOL-NUTRIFOS (450 g/l P2O5, 105 g/l Zn);
- Din Polonia, dr. ing. Muscă a aplicat foliarul Dr. GREN la rapiță și a obținut o bună înrădăcinare. Față de martorul cu rădăcini de 20 cm, prin tratament a obținut plante cu rădăcina de 35 cm, bogată în perișori absorbanți;
- Din Anglia s-a folosit OMEX KINGFOL Zn cu 70% Zn care a adus un spor de 350 kg la floarea-soarelui și de 650 kg/ha la porumb;
- SC KEM CRISTAL SRL Fundulea produce o gamă largă de îngrășăminte foliare care în urma testarii au adus sporuri de 33-45% la grâu și de 30-42% la floarea-soarelui.
Am enumerat o parte din îngrășămintele foliare existente, unele cu aplicare la toate culturile, altele specializate pentru anumite culturi, important este ca agricultorii să știe că există o gamă variată, cu efecte pozitive privind nivelul și calitatea recoltelor.
Prof. ing. Vasile POPESCU
ingrasaminte, ingrasaminte foliare
- Articol precedent: Reducerea necesarului de chimicale prin prașile corecte
- Articolul următor: Producţie de 60-70 tone de roşii în solariile unui muscelean din Schitu Golești