Agrotehnica 21 Martie 2020, 20:14

Producții pe plus cu hibrizii de floarea-soarelui High Oleic

Scris de

Cererea în creștere de produse alimentare sănătoase la nivel european începe să intre pe un trend ascendent începând cu anul 2010, lucru care a condus ca la nivelul cercetării în agricultură să fie investite eforturi importante în ameliorarea genetică a florii-soarelui pentru crearea de hibrizi ce prezintă conținut ridicat de acid oleic, bogat în grăsimi mononesaturate și omega 9, cu un impact benefic asupra sănătații omului.

Syngenta este compania care a promovat și s-a implicat cel mai mult în dezvoltarea segmentului high-oleic pe piața din România pentru că a văzut oportunitatea pentru fermierii săi de a-și crește veniturile obținute din cultura de floarea-soarelui. Având hibrizi performanți din perspectiva producției și a conținutului ridicat de high-oleic, compania a reprezentat o carte câștigătoare pentru fermierii români, motiv pentru care a promovat ani la rând acest segment pe piața din România, ajungând ca astăzi cererea pentru sămânța high-oleică să vină în mod natural, într-un procent foarte ridicat.

Având în vedere aceste rezultate, specialiștii companiei au organizat o serie de 5 manifestări educaționale și de informare dedicate fermierilor care au achiziționat semințe de floarea-soarelui de tip high oleic.

„Evoluția suprafeței cultivate cu floarea-soarelui high oleică în România a fost evidentă în perioada 2009-2019, de la 3 mii de hectare la 173 de mii în 2015 și 160 de mii în 2019, însă o suprafață importantă a fost cultivată și cu varietăți Mid oleic începând cu 2016. Se estimează în continuare o creștere a suprafeței cultivate cu floarea-soarelui high oleică, astfel încât în anul 2020 cererea de sămânță a depășit disponibilitatea“, precizează Alonso Luis Carlos, Global Sunflower Business Development Lead.

Cerințe pentru o producție mare

Protocolul de cultivare pentru a produce floarea-soarelui high oleică este un subiect de mare interes. Cerințele privind producția de floarea-soarelui tip high oleic sunt aceleași cu floarea-soarelui clasică, diferențele fiind legate de măsurile pentru conservarea identității luate în toate verigile din fluxul de activități. Genetica și calitatea semințelor reprezintă un element de importanță majoră, iar impurificarea cu floare clasică trebuie evitată în toate etapele: semănat, perioadă de vegetație, recoltare, transport, uscare, depozitare și procesare a semințelor. Monitorizarea culturii și izolarea câmpului contribuie și ele la obținerea unui conținut ridicat în acid oleic.

Ținând cont de aceste aspecte, specialiștii  Syngenta recomandă:

  • Izolarea parcelelor cu high oleic de floarea-soarelui convențională la minimum 300 metri.
  • Curățarea semănătoarei înainte de semănat.
  • Păstrarea unei hărți de semănat care indică în detaliu ordinea operațiunii.
  • Verigile tehnologice trebuie să urmărească creșterea producției și a conținutului de ulei, similar cu floarea-soarelui convențională.
  • Inspecția periodică a câmpului pentru a verifica izolarea, eventuale impurificări sau alte probleme.
  • Curățarea obligatorie a combinei înainte de recoltare.
  • Recoltarea separată a marginilor pentru a minimiza riscul de impurificare prin polenizarea încrucișată a marginilor.
  • Curățarea zonei de depozitare și a fiecărui transport cu refractometrul.
  • Curățarea uscătorului înainte de a-l porni pentru a evita amestecarea semințelor.

De asemenea, în cadrul evenimentelor au fost prezentate și evoluția prețurilor uleiului de floarea-soarelui high oleic, purtându-se discuții și despre cererea și producția acestuia. Recomandările specialiștilor Syngenta pentru a produce floarea-soarelui high oleică de înaltă calitate au făcut referire la alegerea hibrizilor de la companii cu notorietate.

Vă recomandăm să cultivați cu încredere hibrizii de floarea- soarelui high oleic Talento, SY Experto, SY Gracia CLP deoarece puteți obține: oferte de preț premium pentru producția de floarea- soarelui high oleică, un mod de a creşte veniturile fermelor pe o piață cu prețuri volatile și  producții ridicate pentru floarea-soarelui high oleică similare cu cea linoleică“, mai adaugă Dana Răduica, specialist de produs, floarea-soarelui, Syngenta.


Conținutul uleiului de floarea-soarelui este influențat de:

- genetică;

- data semănatului;

- aprovizionarea cu apă;

- fertilizare.


Factorii care influențează conținutul de acid oleic:

- temperatura nocturnă în timpul maturării;

- polenizarea cu plante de floarea-soarelui convenționale;

- amestecul fizic cu semințe de floarea-soarelui convenționale în timpul lucrărilor.


Recomandări pentru a produce floarea-soarelui high oleic de înaltă calitate:

- alege hibrizi de la companii cu notorietate și cultivă hibrizi cu rezultate confirmate;

- nu cultiva niciodată floarea-soarelui high oleic în aceeași solă cu cea convețională;

- folosește un refractometru pentru a verifica acidul oleic pentru fiecare transport;

- contractează parțial sau integral recolta, înainte de semănat, cu un bonus fix.


 MAI JOS REPORTAJUL VIDEO


Media

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti