Imprimă această pagină
Agrotehnica 21 Martie 2020, 19:59

Soiul de lucernă românească Dobrogea (4AG07). Un concurent serios al soiurilor actuale

Scris de

Dobrogea este un soi de lucernă românesc nou creat, înregistrat în anul 2019 în România. Testările efectuate în ultimii 4 ani au evidențiat mai multe însușiri importante din care ar fi de subliniat: rezistența la secetă, capacitatea de regenerare și potențialul ridicat de producție.

În paralel cu testările realizate în cadrul rețelei ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor) pentru înregistrarea soiului Dobrogea s-au evaluat performanţele acestuia și în culturi comparative în două ferme din România.

Prima fermă unde s-a realizat studiul este situată în zona de sud, în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca din judeţul Teleorman, cu tradiţie în cultivarea lucernei. Suprafaţa cultivată cu soiul Dobrogea în vederea testării a fost de 20 ha. Rezultatele obţinute de soiul Dobrogea în decursul celor 4 ani de testare (2016-2019) au arătat productivitatea ridicată a acestuia în ceea ce priveşte cantitatea de substanţă uscată obţinută la hectar; diferența de producție fiind cu peste 10% față de alt soi consacrat cultivat în această fermă.

Lucernă în cultură comparativă din județul Teleorman în 2016, anul 1

soi lucerna grafic 1

Producția de substanță uscată la lucernă în anul III - 2018, județul Teleorman

soi lucerna grafic 2

A doua locație aleasă pentru studiu este situată în zona de sud-est a țării, în localitatea Zărneşti, județul Buzău. Soiul Dobrogea a fost cultivat pe o suprafaţă de 7,5 ha. Cultura comparativă a fost înființată în primăvara anului 2017. În condițiile climatice ale anului respectiv a realizat performanţe bune și în această zonă, situându-se peste soiul martor la producția de fân pe hectar, cu peste 11%.

Producția de substanță uscată la lucernă în anul I - 2017, județul Buzău

soi lucerna grafic 3

De asemenea, în toamna anului 2016 s-a înființat o cultură de test cu soiul Dobrogea în Câmpia Gherghiței la o fermă din localitatea Puchenii Mari, județul Prahova. Scopul principal al înființării acestui lot a fost urmărirea potențialului de producție de furaj, dar și de sămânță. În acest scop s-au folosit două scheme de semănat, la 35 și 70 cm între rânduri.

În anul 1 (2017) s-a urmărit potențialul productiv în sămânță al soiului. Sămânța s-a recoltat la coasa I, luna iulie 2017, iar cantitatea recoltată a fost 675 kg/ha. Cantitatea obținută este peste media pe țară cu 15 % și constituie o reușită importantă a soiurilor românești în segmentul producerii de sămânță de lucernă.

Situația producției de sămânță de lucernă, soiul Dobrogea (4AG07), în anul 2017

soi lucerna tabel 1

În anul 2 (2018) s-a testat producția de masă verde și fân a soiului Dobrogea (4AG07) la aceeași fermă din Puchenii Mari.

Situația producției de furaj, soiul Dobrogea (4AG07), în anul 2018

soi lucerna tabel 2

Rezultatele sunt impresionante dacă luăm în calcul cantitatea de furaj obținută la hectar raportată la schema de plantare și realizarea unui număr de 5 coase în condițiile unei culturi neirigate.

Performanțele ridicate ale soiului Dobrogea (4AG07) au atras atenția specialiștilor din țară și din străinătate. În perioada 2016-2018, soiul Dobrogea (4AG07) a fost testat în Republica Moldova de către Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor ee Plante, iar notele ridicate obținute după centralizarea rezultatelor în urma celor 3 ani de testare au dus la înregistrarea soiului în Republica Moldova sub numele de Dobrogea.

Dobrogea se află în culturi de test în Bulgaria și Serbia, unde deja există solicitări pentru cultivarea soiului. În România acest soi a fost inclus într-un amplu Proiect de Cercetare Științifică de către USAMV București intitulat „Elaborarea unor variante tehnologice la un sortiment de soiuri de lucernă, testarea acestora privind plasticitatea ecologică, productivitatea, calitatea recoltei, biologia şi fiziologia plantelor şi performanţele economice“.

Acest proiect se derulează pe o perioadă de 3 ani (2018-2020) și vizează expunerea a 25 de soiuri de lucernă din Europa într-un câmp competițional, în vederea realizării unui Caiet de Apreciere a Soiurilor de Lucernă, după performanțele realizate în funcție de anumiți indici calitativi și cantitativi.

Ing. Gabriel PĂTRU, Patru Agro SRL


Vizualizari 1486
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite