Imprimă această pagină
Agrotehnica 21 Martie 2020, 19:08

Anghinare (Cynara scolymus L)

Scris de

Originară din regiunea mediteraneeană, anghinarea este o plantă erbacee perenă, din familia compozitelor, genul Cynara (ciulin), care înflorește vara-toamna, fiind cultivată în scopuri medicinale și culinare. Planta conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri, fibre.

Bulbul florii se folosește în gastronomie. În Sicilia există o sărbătoare închinată anghinării, când se consumă doar preparate din această plantă. În Spania, în Navarra, perioada recoltării bulbului se consideră sărbătoare a regiunii, iar toate mâncărurile conțin verdețuri, anghinarea fiind ingredient principal. Pentru uz medicinal s-a demonstrat că planta stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism. Produsele obținute din anghinare sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea afecțiunilor hepatice, renale și ale aparatului circulator, a diabetului, migrenelor etc.

Cerințe

Anghinarea este pretențioasă față de temperatură și lumină, motiv pentru care zonele cele mai propice pentru cultură se regăsesc în sudul și sud-vestul țării. Preferă, dat fiind faptul că rădăcina pătrunde la adâncimi mari, soluri profunde, fertile, permeabile. Planta se comportă relativ bine și pe aluviuni; condiția este să se știe că suferă atât din cauza excesului de umiditate, cât și ca urmare a lipsei apei din substrat. Anghinarea nu trebuie să revină pe același teren mai devreme de 4 ani. Cele mai potrivite premergătoare sunt prășitoarele, dar și cerealele de toamnă ori leguminoasele.

Semănat și lucrări de îngrijire

După premergătoare solul se lucrează printr-o trecere cu grapa și o arătură adâncă, la 28-30 cm. Primăvara se execută nivelarea și, cu 1-2 zile înainte de semănat, se pregătește patul germinativ, constând în mărunțirea și afânarea solului cu discul și grapa cu colți reglabili. Epoca de semănat corespunde cu finalul lunii aprilie; în anii cu desprimăvărare târzie, aceasta coincide cu prima decadă a lunii mai. Atenție: semănatul timpuriu crește numărul plantelor care înfloresc în primul an de cultură, iar întârzierea echivalează cu diminuarea procentului de răsărire. Pentru un hectar de cultură se folosesc 4-5 kg de sămânță cu puritate de 90-95% și germinație de 75-80%. Distanța de semănat este de 70 cm între rânduri, iar adâncimea, de 3-5 cm, în funcție de umiditatea solului. Pe suprafețe mici, lucrate manual, se seamănă în cuiburi, distanțate la 25-30 cm. Lucrările de îngrijire constau în prașile mecanice și/sau manuale. Când plantele au 2-3 frunze adevărate se face rărirea la 20-25 cm între plante pe rând, obținându-se o densitate de 6-9 plante/mp. După realizarea fiecărei recolte de frunze culturile se prășesc pentru a preîntâmpina pierderea apei din sol. În primul an anghinarea poate fi atacată de agenți patogeni precum Ramularia spp., Septoria spp., Erwinia carotovora și Verticillium spp., iar în anul al doilea este periculoasă ciuperca Sclerotinia.


Dintre dăunători, mai periculoși sunt omida scaieților, rățișoara, buha semănăturilor, afidele. Având în vedere că anghinarea impune o cultură ecologică, se utilizează pentru tratamente substanțe bio, dar importante sunt măsurile de igienă culturală și asolamentul corect.

Maria BOGDAN


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite