Imprimă această pagină
Agrotehnica 09 Ianuarie 2020, 15:15

Livada din balcon

Scris de

Ți-ai dori o mică livadă, dar nu dispui de suficient teren? Dacă te afli într-o asemenea situație cererea ta poate fi îndeplinită cu succes. De acum poți avea o „livadă“ magnifică și diversificată pe un spațiu de doar 10 metri pătrați datorită pomilor columnari. Pe lângă faptul că sunt productivi, aceștia reprezintă un adevărat element decorativ în grădini, pe balcoane sau terase.

Poţi cumpăra un puiet în stare latentă deja dezvoltat. Trebuie doar să-i verifici rădăcina şi trunchiul pentru a te asigura că acestea sunt sănătoase. Caută să achiziționezi un măr pitic cu formă echilibrată şi ramuri solide. Asigură-te că recipientul în care vei păstra pomul nu are un diametru mai mic de 50 cm. Trebuie să iei în calcul şi faptul că s-ar putea să fie nevoie să muţi pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura condiţiile climaterice necesare. Aşadar, dacă alegi să păstrezi pomișorul în ghiveci, orientează-te spre vase cu o bază cu roţi pentru a putea muta cu uşurinţă planta.

Aşează ghiveciul într-un loc unde beneficiază de lumina naturală, la adăpost, ferit de curenţii puternici. Merii columnari crescuţi în ghiveci se dezvoltă mai încet şi se ramifică mai puţin decât cei din grădină. De trei ori pe an este recomandat ca noile ramuri să se taie la unul sau doi ochi. În general, pomii fructiferi sunt tăiaţi primăvara, pentru a le reda forma columnară. Tot primăvara este recomandat ca solul să fie afânat şi să se adauge puţin compost pentru hrănire.


OPINIA SPECIALISTULUI: Janos Magdo, producător de arbori și arbuști
„Pomii columnari se pot cultiva în ghiveci pentru o durată de 5-7 ani. După această perioadă ghiveciul va fi prea restrâns pentru o asemenea plantă. Cel mai important lucru este să avem un ghiveci cu dimensiune optimă la început 15-20 l, iar peste 3-4 ani 25-40 l. Materialul preferat este lutul. Pământul trebuie să fie afânat, bogat în elemente nutritive. Este benefic ca anual, înainte de venirea primăverii, să facem o reînnoire de sol. De asemenea, udatul reprezintă o activitate și un necesar esențial. Trebuie menținut mereu umiditate, dar fără să facem o baltă în ghiveci. Udați zilnic în zilele călduroase. Pentru ei care doresc asemenea pomi recomand soiurile de măr columnar Traian, Telamon, Tuscan sau păr columnar Safira, Decora, prunul columnar Imperial și cireșul columnar Queen Marry.“

RECOMANDARE: Tăierea pomilor se face în primăvară. Dacă ghiveciul rămâne afară pe timp de iarnă, acesta trebuie învelit cu o pânză groasă pentru a reduce efectul înghețului.

Merii columnari, rezistenți la climatul rece

Dacă te gândeşti la o livadă, trebuie să ţii cont de anumite detalii. Merii columnari s-au remarcat în timp datorită rezistenţei bune atât faţă de climatele mai reci, cât şi faţă de climatele mai calde. Aceştia nu sunt foarte pretenţioşi faţă de condiţiile de mediu dar, dacă optezi pentru un spaţiu însorit, poţi ajuta pomul să aibă o dezvoltare armonioasă.

Livezile cu meri columnari au devenit o afacere la modă astăzi datorită costurilor reduse la înfiinţarea acestora. Încă un avantaj ar fi costurile reduse de întreţinere a pomilor pe toată durata de viaţă a plantaţiei. Mărul columnar este rezistent la îngheţ, dar şi la secetă şi poate fi adaptat cu uşurinţă într-o cultură ecologică. De asemenea, mărul columnar este apreciat la nivel mondial datorită randamentului ridicat de fructe la hectar.

Aşadar, există premise serioase care ne fac să afirmăm că pomii columnari vor câştiga popularitate şi că, în general, afacerile cu aceşti fructiferi vor fi din ce în ce mai apreciate în viitor.


Avantajele pomilor columnari:
  • dimensiune redusă;
  • intrare timpurie în rod;
  • ușor de recoltat;
  • rol decorativ.

Ruxandra HĂBEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite