Plantaţie de goji în suburbia Gura Bustei, judeţul Vaslui
Scris de Lumea SatuluiEugenia Ignat a obţinut materialul săditor în pepiniera proprie din seminţe aduse din Canada. Din acestea a obţinut în jur de 5.000 de plante, iar în primăvara anului 2016 a plantat 3.500 pe o suprafaţă de 1 ha. Soiul de goji se numeşte Lycium Barbarum şi este originar din China.
Pepinieră proprie cu certificat de autorizare
Iniţial, Eugenia a cumpărat 3,5 ha de teren în municipiul Vaslui, respectiv în suburbia Gura Bustei. Apoi, i-a venit ideea să-şi facă şi propria pepinieră, spune aceasta. „Am selecţionat cu mare atenţie plantele goji, iar în anul următor am obţinut arbuşti riguroşi, de unde am înrădăcinat butaşii. Toată această perioadă i-am urmărit pe cei foarte productivi şi cu fructe mari şi foarte dulci. Aşa am înfiinţat pepiniera. Pe toată perioada înfiinţării plantaţiei am fost inspectată de cei de la Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, de unde am primit certificat de autorizare pentru producerea seminţelor şi a materialului săditor.“
La început vasluianca a luat-o ca pe o afacere mică de familie, iar după circa trei ani şi-a dat seama că această cultură poate produce satisfacţii financiare ridicate. „Interesul tot mai crescut al acestor fructe poate poziţiona cultura de goji în cadrul investiţiilor agricole cele mai importante. Din acest an, cultura de goji este eligibilă pentru finanţare prin fonduri europene, iar anul viitor intenţionez să mai cultiv 1 ha“, declară Eugenia.
S-au extins plantaţiile…
Cultura de goji a devenit din ce în ce mai populară în rândul cultivatorilor de arbuşti fructiferi din România. Dacă acum câţiva ani nu se ştia prea multe despre aceste fructe, în ultima vreme s-a mărit numărul plantaţiilor de goji, mai spune femeia. „Această cultură este foarte uşor de întreţinut. Profitul pentru 1 ha de plante goji este superior celui obţinut de alte culturi tradiţionale. Există un interes crescut pentru fructe proaspete şi pe piaţa din România, pentru a le înlocui pe cele uscate aduse din China. Randamentul la planta de goji este ridicat, chiar dacă solul nu este foarte fertil, deoarece este rezistentă atât la frig cât şi la temperaturi ridicate şi secetă. De altfel, o plantaţie de goji este foarte rentabilă atât pentru valoarea fructelor, cât şi a frunzelor (pentru ceai) şi a produselor pe bază de goji ce pot fi valorificate.“
De ceva timp, familia Ignat este în discuţii cu o firmă din Portugalia pentru vânzarea unor cantităţi mari de fructe proaspete, menţionează vasluianca. „De aceea recomand celor interesaţi de dezvoltarea unei astfel de afaceri să înfiinţeze plantaţii de goji deoarece există un potenţial considerabil pe această nişă. Totodată, noi oferim consultanţă, vindem şi butaşi la preţuri mici, iar în curând sperăm să comercializăm fructele și pe piaţa portugheză. Sper să fim cât mai mulţi în zona Moldovei şi să ne putem uni. Mi-aş dori să dezvoltăm puţin şi această zonă, care ştim cu toţii că este defavorizată“, încheie Eugenia Ignat.
O astfel de investiţie a ajuns la 25.000-30.000 lei pentru cele 3.500 de plante.
Beatrice Alexandra MODIGA
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- Apicultura, un domeniu cu tradiție îndelungată, din ce în ce mai atrăgător pentru tineri
- Ferma mixtă de vaci - o afacere?
- Viespea rapiței poate dijmui producția
- La Corteva Agriscience, transformarea agriculturii este în centrul atenției, prin inițiativa „Growing for Good“
- Digitalizarea sufletelor
- Conferința finală a proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni - o administrație publică transparentă și responsabilă” cod PNP002
- Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 250 specialiști în Științele vieții, din 15 țări, la USAMV Cluj-Napoca
- Obligații și responsabilități privind supravegherea și prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Grebla Poettinger Mergento V9220, un echipament care reduce pierderile de la recoltarea furajelor
- Ziua europeană a agriculturii ecologice la Primăria orașului Breaza