Imprimă această pagină
Agrotehnica 04 Decembrie 2019, 14:26

Kaki, o specie pomicolă rentabilă

Scris de

Dacă până nu demult kaki era o specie pomicolă mai puțin cunoscută la noi în țară și, deci, un fruct exotic pe care îl puteam achiziționa doar de pe raftul supermarketurilor, ei bine interesul pomicultorilor pentru această plantă a crescut și chiar a început să fie cultivată și la noi în țară.

Soiuri rezistente la ger

Unul dintre producătorii de material săditor care pune kaki la dispoziția celor interesați să diversifice paleta de pomi pe care o cultivă este Marin Constantin. Acesta a achiziționat astfel de plante mai întâi din Grecia, apoi din Macedonia, acolo unde are un colaborator de nădejde. Și, pentru că nu multe soiuri trec peste iarnă, acesta a încercat să găsească cele mai bune variante pe care să le comercializeze. „Kaki este o specie pomicolă care rezistă și la noi în cultură, însă nu toate soiurile rezistă temperaturilor scăzute de peste iarnă, așa că este bine să fie plantați în zone unde să nu fie curent, de exemplu dacă este plantat lângă casă, lângă un perete, lângă un gard, unde planta este mai protejată. Noi am încercat să punem la dispoziție soiuri rezistente, de exemplu soiul Jiro se pretează în sudul și vestul țării, pentru că rezistă până la

-15°C; poate fi cultivat și în zone unde este mai frig, dar cu condiția să fie protejat, asemenea unui smochin. Noi mai avem un soi, Rosseyanka, pe care îl altoim pe portaltoi din soiul Virginiana și rezistă chiar și până la -28 grade. Noi nu vindem nimic fără să testăm; avem această plantă în cultură de doi ani, au trecut peste iarnă, așa că anul trecut am avut deja vânzările”, a punctat Marin Constantin.

Plantare și îngrijire

Plantarea acestei specii nu diferă de alte specii pomicole, însă trebuie menționat faptul că are nevoie de soluri fertile și bogate în humus, iar cele cu umiditate bogată trebuie evitate.  Înființarea unui culturi se poate realiza fie prin puieți achiziționați din pepiniere autorizate, cât și prin semințe, însă aici procesul este de durată și necesită respectarea mai multor pași. Este important de menționat faptul că este posibil ca planta să nu plece în vegetație imediat după plantare, ci poate dura câteva luni. Tratamentele de care are nevoie nu diferă de cele aplicate altor specii pomicole, nu trebuie să lipsească cele de bază – sulfatul de cupru și uleiul horticol.


Kaki este considerat fructul zeilor, conține beta-caroten, luteină, calciu, potasiu, zinc, fier, magneziu, fosfor, precum și vitaminele A, P şi C, iar pulpa este bogată în glucoză și fructoză. Este mai bogat în potasiu decât bananele, iar studiile au arătat că are de două ori mai multe fibre decât au merele. Conţine carbohidraţi de bună calitate şi la fel de mulţi antioxidanţi precum ceaiul verde. Are mărimea unei piersici, iar culorile pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare şi lucioasă, pulpa este astringentă atunci când este verde, iar când este coaptă devine dulce şi moale.

Larissa Sofron

MAI JOS REPORTAJUL VIDEO


Media

Vizualizari 11929
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite