Agrotehnica 18 Octombrie 2019, 10:42

KIWANO - Castravetele cu coarne

Scris de

Cucumis metuliferus, cunoscut și sub numele de pepene cu coarne, castravete african cu coarne sau kiwano, este o plantă anuală din specia castravetelui și a pepenelui. Fructul acestei plante se poate mânca ca atare, dar este cel mai des folosit ca decorație sau pentru prepararea deliciilor culinare.

Kiwano este cultivat cu succes în regiunile tropicale și subtropicale, în general în zonele calde, deoarece specia nu suportă temperaturile scăzute. Fructul acestui rod al naturii este bogat în proteine, vitamine, sodiu, mangan, antioxidanți, iar coaja conține foarte mult betacaroten. Consumul de Kiwano accelerează metabolismul și stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol. De asemenea, fructul este foarte sărac în calorii și este recomandat în regimurile alimentare.

Rentabilitatea culturii

castravetele coarne 5

Potențialul de producție este foarte mare, iar cheltuielile de întreținere sunt semnificativ diminuate datorită rezistenței genetice față de atacul dăunătorilor, dar și posibilității valorificării producției pe o perioadă lungă de timp ca urmare a rezistenței mari de păstrare. Prețul de valorificare este ridicat, conducând la venituri mari pe unitatea de suprafață.

Exigențe ecologice

Kiwano are cerințe asemănătoare cu cele ale castravetelui comun, cu precizarea că se comportă ca o plantă tardivă cultivată în câmp, fructele ajungând la maturitate toamna, începând cu luna septembrie, iar în spații protejate acestea se coc  începând cu luna iulie.

Tehnologia culturii

Înființarea culturii se poate prin răsad sau semănat direct, cu precizarea că în câmp se recomandă înființarea culturii prin răsad. De asemenea, producerea răsadurilor se poate face în sere încălzite în prima decadă a lunii februarie, iar plantarea se realizează în jurul datei de 1 aprilie. În câmp semănatul se face în prima decadă a lunii martie, iar plantarea în jurul datei de 1 mai. În ceea ce privește înființarea culturii, specia suportă mai multe variante tehnologice, fiind condiționată de sistemul de mașini, irigare și dimensiunea spațiului amenajat. S-a constatat că în spațiile protejate rezultatele bune s-au obținut când cultura a fost înființată pe benzi, cu distanțe de 60-70 cm între rânduri și 60-70 cm între plante pe rând.

Atât în câmp cât și în spații protejate, o atenție deosebită trebuie acordată lucrării de palisare a culturii. S-a constatat că nu se obțin rezultate bune dacă planta este lăsată liberă la sol. Prinderea fructului de plantă se realizează printr-o codiță subțire, fibroasă, rezistentă, cu lungimea de 2-7 cm. Lucrările de îngrijire sunt similare cu cele ale castraveților comuni, cu precizarea că planta este mult mai rezistentă la atacul agenților patogeni. Durata de păstrare a fructelor după recoltate este foarte mare. Dacă nu sunt strivite și au fost recoltate în pârgă, se păstrează peste 365 de zile.

castravetele coarne 3

Cel mai adesea, fructul este consumat crud, având un gust asemănător cu cel de kiwi, pepenele galben şi castravetele. Kiwano are un miros dulce de banane și poate fi folosit în salate, deserturi și la prepararea rețetelor cu peşte şi fructe de mare.

Ruxandra HĂBEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti