Din aceeași familie cu pepenele și castravetele, dovleacul sau bostanul este leguma perfectă pentru vremea rece. De ce? Pentru că textura lui onctuasă și grasă ne încălzește și ne revigorează. În ciuda miezului lor foarte dulce și fondant, toate soiurile de bostani sunt sărace în calorii: între 20 și 30 la 100 g. În schimb, sunt bogate în fibre solubile, minerale, caroteni și alți antioxidanți. De aceea, dovleceii sunt aliații noștri pentru sănătate.
Tehnologia de cultură
Bune premergătoare pentru cultura dovleacului sunt leguminoasele, mazărea, fasolea, dar și lucerna sau trifoiul.
Pregătirea terenului se face din toamnă, începând cu desființarea culturii anterioare, nivelarea de întreținere, administrarea îngrășămintelor organice și chimie. Orientativ se vor aplica gunoi de grajd, superfosfat, sulfat de potasiu, după care se va ara terenul la 29-30 cm adâncime. Primăvara se va fertiliza cu îngrășăminte cu azot și se va mărunți terenul. Cultura se înființează prin semănat direct în câmp, în a treia decadă a lunii aprilie, când temperatura în sol se stabilizează la 8-10°C. Se seamănă manual sau mecanic la cuiburi, la distanțe mari, pentru a asigura după răsărire densitatea. Pe suprafețe mari semănatul se poate face și mecanizat cu SPC 6 la distanța de 2-3 m între rânduri și 80-100 cm între plante pe rând. Norma de semănat este de 3-4 kg/ha.
Lucrările de întreținere sunt asemănătoare cu cele de la castraveți, cu mențiunea că se aplică puține udări, iar tratamentele fitosanitare sunt în număr mult mai mic deoarece specia este puțin mai rezistentă la agenții patogeni. Dovlecii se recoltează la maturitatea fiziologică începând cu luna septembrie și până la jumătatea lunii octombrie în funcție de perioada de vegetație a cultivarurilor. Producția este de 40-60 de tone sau chiar de 100 tone/ha în funcție de cultivarul utilizat, tehnologia de cultură și de fertilizarea aplicată.
Cum îi păstrezi
După ce îi cultivi din câmp dovleceii se pot păstra mai multe luni într-un loc răcoros. Vor continua chiar să se coacă. Dacă îi cumperi deja tăiați, în jumătate sau felii, își vor păstra calitățile și prospețimea doar trei zile, ținuți la frigider. De asemenea, se pot congela, curățați și tăiați în cuburi.
Cum îi gătești
Cele mai bune metode de preparare sunt la aburi, la tigaie sau la cuptor. Fierberea în apă le face miezul flasc, lipsit de savoare. E mai bine să nu-i decojești decât când îi gătești în tigaie. Spală-le bine coaja cu o perie înainte de preparare.
Cu ce îi combini
În mod tradițional, se asociază perfect cu ghimbir, scorțișoară și nucșoară. Mai poți încerca coriandrul, laptele de cocos, curry, coajă de portocală, nuci sau parmezan. De asemenea, nu uita de semințe! Semințele de dovleac se pot folosi la ciorbe sau salate. Sunt bogate în fosfor, magneziu, fier, zinc și potasiu.
Printre cele mai delicioase varietăți
Dovleacul verde are miezul portocaliu intens, dens și destul de ferm. Savoarea sa dulce se potrivește pentru supă, sufleu și dulceață.
Dovleacul turcesc sau butternut este fondat, nu foarte dulce, cu gust de unt și alune. Este un deliciu atunci când este preparat cu brânză și dulceață.
Pomarinul sau jack be little este un dovleac de talie mică și se prepară mai ales umplut, cu orez sau carne tocată și sufleu.
Ruxandra HĂBEANU
Articole recente - Lumea Satului
- Recomandări pentru protejarea animalelor în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă
- APIA primește cereri inițile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
- Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România
- O tânără din Tecuci vrea să dezvolte afacerea cu legume ecologice a familiei
- Clubul Fermierilor Români înființează o nouă structură de coordonare la nivel național
- Recomandări privind comercializarea și consumul de alimente specifice Postului de Crăciun
- Legea Porcului din vârful gardului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste