Alternative la gazon
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Agrotehnica
Întreținerea gazonului necesită mari eforturi din partea noastră dacă dorim să obținem un aspect de covor verde mereu proaspăt și aspectuos. Însă, pentru a obține acest rezultat gazonul trebuie tuns regulat, fertilizat, erbicidat, aerat și lista poate continua. Pentru a economisi timp și bani, specialiștii în arta grădinilor ne propun câteva soluții ecologice și estetice pentru a înlocui clasicul gazon.
Vinca Minor
Un bun exemplu în acest sens este Vinca Minor, o plantă perenă, cu tulpini târâtoare, frunze ovale lucioase și verzi pe toată perioada anului. Preferă umbra și nu are pretenții mari față de sol. Pe lângă efectul de covor veșnic verde pe care îl oferă grădinii, Vinca Minor mai înfrumusețează și prin florile sale care apar în primăvară. „Se descurcă extraordinar la umbră și înflorește abundent. Nu este deloc o plantă pretențioasă față de sol și nu are probleme cu dăunătorii, motiv pentru care ne putem lipsi de tratamentele fitosanitare“, spune Ionuț Olteanu (foto), ing. horticultor și producător de arbori și arbuști.
Euonymus fortunei
Evonimus, Euonymus fortunei, este o altă alternativă care poate oferi un aspect impecabil în grădină. Planta este o specie originară din China, Coreea și Japonia. Se folosește cu scop decorativ, ieşind în evidență foarte mult prin combinarea cu alte specii. Evonimus se plantează în perioada de repaus, toamna sau primăvara, când solul nu este înghețat și temperatura este peste 5° Celsius. Se înmulțește prin butași, despărțirea tufei sau marcotaj. „Evonimus târâtor este o variantă pe care noi, specialiștii în amenajarea grădinilor, o folosim des. Un avantaj al acestei plante este faptul că rămâne verde pe toată perioada anului. Preferă locurile însorite, dar și pe cele în semiumbră, fertile, reavene și bine drenate. De asemenea, nu suportă excesul de umiditate sau băltirea“, mai spune inginerul.
Iedera și trifoiul
Iedera sau trifoiul sunt alte două specii de plante care pot înlocui gazonul cu succes. Rămân verzi pe tot timpul anului, inclusiv în timpul iernii. Suportă gerul și nu sunt pretențioase față se sol. Însă e recomandat să se evite excesul de apă. Iedera este o plantă foarte ușor de crescut. Totuși, nu uitați că iedera este de fapt o plantă parazit, invazivă, extrem de puternică și versatilă, fiind capabilă să reziste în condiții extreme și mai ales să sufoce alte plante și arbuști, fiind greu de îndepărtat și eradicat după ce se dezvoltă. Decizia de a planta iederă trebuie să fie una de lungă durată sau chiar definitivă, dată fiind durata până când planta va ajunge la dimensiuni mari. Crește mult mai încet când este tânără și foarte repede când este adultă, după câțiva ani. Însă aspectul estetic pe care îl oferă grădinii este inegalabil.
Arhitecții peisagiști iubesc aceste varietăți deoarece reușesc cu ajutorul lor să creeze compoziții și pete de culoare. Mai mult de atât, speciile menționate nu sunt pretențioase și nu au nevoie de îngrijiri speciale.
Ruxandra HĂBEANU
Articole înrudite
-
Investiție de 1 milion de euro. La Iași s-a deschis cea mai modernă fermă de gazon
in Agrotehnica -
Care sunt plantele care „luptă“ împotriva mucegaiului și a igrasiei
in Magazin -
Plantele care îți otrăvesc animalul
in Magazin -
Leguminoase perene pentru pajiști
in Agrotehnica -
Grădina de lângă casă: ce, când, cum, unde semănăm (V)
in Agrotehnica -
Fânul vitaminos
-
Lucerna şi trifoiul în hrana animalelor
Articole recente - Lumea Satului
- Investiție de 40.000 de euro, fonduri europene, într-un business de succes. Roiesc albinele în jurul unui tânăr apicultor din Iași
- Glasul Papilor din inima Vaticanului (I)
- Defrișarea, cauze și efecte
- Metamorfoza lutului până la produsul finit
- Dunărea și brațele ei
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat