Hrănirea puilor, a fazanilor adulți și pierderile în fazanerie
Rațiile de hrănire pentru puii de fazani sunt alcătuite în așa fel încât să asigure necesarul de valori nutritive într-un echilibru corespunzător cu dinamica de creștere a puilor de fazan.
Rețete pe grupă de vârstă
Metabolismul și ritmul de creștere la puii de fazan sunt foarte active și, în consecință, până la deplina dezvoltare (care se consideră a fi la vârsta de 4 luni) se utilizează 3 rețete de hrană, diferite ca valoare nutritivă și energetică, fiecare potrivită cu nevoile organismului în stadiul de dezvoltare respectiv. Sortimentele furajere pe care le cuprinde rația puilor sunt: nutreț combinat, semințe de mei, cânepă și sorg, spărturi de cereale și verdeață. Pentru puii de fazan este recomandat a se utiliza următoarele tipuri de nutreț combinat:
- pentru puii de 2-30 de zile (STARTER);
- pentru puii de 3-70 de zile (GROWER);
- pentru puii de 71-125 de zile (FINISHER).
Rețetele pentru pui sunt bogate în făinuri proteice de origine vegetală și sunt completate cu săruri minerale și de calciu care contribuie la dezvoltarea scheletului, ajutate de vitaminele A și D3. Grăsimea este generatoare de energie, fiind sintetizată din alimente cu ajutorul zaharurilor din cereale. Creșterea și colorarea penajului se asigură prin prezența în rețete a șrotului de floarea-soarelui și de soia, precum și a premixului care conțin aminoacizii esențiali din grupa sulfonică (metionină, cistină, lizină). Așa cum am mai menționat, este nerecomandat să se dea reproducătorilor nutreț combinat preparat pentru pui deoarece conține substanțe care reduc sau chiar opresc ouatul. Nutrețul combinat se prezintă sub formă de pulbere (făină) sau granule. Mărimea granulelor se dimensionează corespunzător vârstei puilor. Se livrează nutreț combinat cu granule de 1, 22, 4 și 4,5 mm. Hrănirea puilor de fazan pe grupe de vârstă și sortimente furajere se realizeaza astfel:
- Hrănirea grupei de vârstă de 230 zile; granulație de maximum 1,2 mm Ø, puii se hrănesc cu nutreț combinat Starter, necesarul fiind 18 gr/zi/fazan.
- Hrănirea grupei de vârstă de 31-70 zile; granulație maximum de 2,4 mm Ø, necesarul total de hrană pentru un pui, în această perioadă, este de 50 g/zi – nutreț combinat de creștere; 40 g/zi/fazan; semințe de sorg, mei; spărtură de cereale, grâu, porumb – 10 g/zi; verdeață la discreție.
- Hrănirea grupei de vârstă de 71125 zile; granulație maximum 4,5 mm Ø; necesarul de hrană pentru un pui este de 80 g/zi – nutreț combinat finisare – 60 g/zi/fazan; grăunțe și spărturi de cereale, 20 g/zi/fazan; verdeață la discreție.
- Hrănirea grupei de vârstă de peste 121 de zile presupune un necesar de 80 g/zi/fazan, grâu, sorg, porumb și floarea-soarelui. Pentru fiecare gram de hrană consumată, în mod obișnuit necesarul de apă este de 2-2,5 ml pentru un pui și de 3,5 ml pentru un fazan adult.
Necesarul de apă crește odată cu vârsta, reprezentat în tabelul de mai jos:
Parametrii productivi
Productivitatea unei fazanerii trebuie să se încadreze în următorii parametri minimali, redați în calculul de mai jos, pentru 1,000 de făzănițe adulte, apte de reproducere
Producția de ouă
- 1.000 de făzănițe x 37 ouă/făzăniță = 37.000 buc. ouă;
- Ouă necorespunzătoare, maximum 10% = 3.700 bucăți.
- Ouă bune de incubat: – minimum = 33.300 bucăți.
- Pui de o zi, eclozați: – minimum 65 % = 21.645 bucăți.
- Pierderi între 150 zile: – maximum 16,5 % = 3.571 bucăți.
- Pierderi în stocaj, între 51.150 zile: – maximum 8% = 1.446 bucăți.
- Pierderi în stocaj, între 151.300 zile: – maximum 1% lunar = 830 bucăți.
- Pui apți pentru valorificare (producție realizată): – minimum = 15.798 bucăți.
Calculele arată că într-o situație normală se obțin minimum 47% pui apți de valorificat din numărul inițial de ouă puse la incubat.
Pierderile, considerate normale din punct de vedere tehnologic, admise într-o fazanerie, sunt următoarele:
La puii fazan, între 150 zile, pierderea este de 16,5% din efectiv, între 51-150 zile pierderea este de 8,0% din efectiv, între 151-300 zile, lunar pierderea este de 1,0% din efectiv. Între 45300 zile, la fiecare capturare pentru tratamente și livrări se pierde 1,0% din efectiv. În cazul reproducătorilor, de la introducerea în compartimentele de ouat și până la sfârșitul ouatului se pierd10% din efectiv.
- Pierderile din efectiv care pot fi întâlnite în diferite stadii de dezvoltare a fazanilor sunt:
- puii, după eclozare, pot deceda din cauza temperaturii scăzute în hale, a hranei insuficiente ori neraționată corespunzător;
- neefectuarea tratamentelor preventive sau curative sau efectuarea lor necorespunzătoare;
- nedezinfecția zonelor de creștere și a punctelor de hrănire;
- nevaccinarea tuturor indivizilor;
- absența sau neutilizarea filtrelor sanitare la intrările principale.
Laura ZMARANDA
fazani, crescatorie de fazani, pui de fazani, fazanerie
- Articol precedent: Afacere de succes cu lapte de capră, doi tineri vrânceni și-au făcut fermă cu rasa Carpatina
- Articolul următor: Adio ciobani? Stâna Dintre Vii vrea să iasă la liman prin automatizare