Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Pinus Sylvestris Aurea - comoara din grădină

  • Publicat în Agrotehnica

Pinus Sylvestris Aurea este unul dintre coniferii cei mai deosebiți din clasa sa. Datorită culorii accentuate, aspectului viguros și creșterii conice pe care o are, această plantă ornamentală pare ca o adevărată bijuterie în mulțimea vegetației din grădină. Potrivit specialiștilor în domeniul horticulturii, acest conifer se încadrează în categoria arborilor ornamentali și se pretează pentru toate tipurile de peisaje.

Pinul auriu, așa cum i se mai spune, este o specie de pin originară din nordul Europei și Asia de Nord și face parte din categoria coniferelor obținute prin butășire. Acele răsucite au culoarea galben – auriu, luminoase iarna și primăvara, iar mai târziu un albastru – verde mat. Coaja este roșie – brună, iar conurile sunt maro cu semințe aripate.

pin a

„Pinus Sylvestris Aurea nu este o plantă foarte pretențioasă din punctul de vedere al îngrijirii și nu necesită tratamente fitosanitare. Foarte rar este atacată de niște dăunători care intră pe tulpină. Doar atunci trebuie intervenit cu tratamente, dar se întâmplă foarte rar. Pe măsură ce plantele cresc, rezistența lor este mult mai mare la boli și dăunători. Acest conifer este iubitor de lumină, nu se pretează deloc la umbră și se poate combina cu diverse alte specii. De asemenea, are o creștere destul de lentă și este rezistent la ger. Singura rezervă față de el este excesul de apă. Asta înseamnă un drenaj bine făcut la plantare și puțină atenție la pământ. La orice plantare aș recomanda o săpătură de 1 m, scos pământul argilos și înlocuit cu unul afânat, bine structurat și fertil“, spune Ionuț Olteanu, inginer horticultor.

Utilizare peisagistică

Această specie de conifere, Pinus Sylvestris Aurea, se poate încadra în categoria de arbori ornamentali și arbuști ornamentali. Fie plantat puietul, alături de alți pomi ornamentali, în grup de plante, fie ca arbore decorativ individual, acest conifer altoit deosebit poate da un plus de valoare locului (se poate opta pentru plantare în pământ sau se poate păstra alături de alte plante, în ghiveci). Plantele altoite din categoria „conifere“ pot fi idei de cadou sau pot fi întrebuințate ca mărturii la evenimente.

Instrucțiuni de plantare

pin auriu

  • Îl puteți planta oricând din martie până în noiembrie;
  • Săpați o groapă mai adâncă, udați-o și așezați puietul pe vertical, după care astupați groapa treptat cu pământ, tasând solul;
  • Planta suportă și se dezvoltă bine pe soluri argiloase, nisipoase, lutoase, cu o umiditate medie.
  • După plantare, pentru o creștere dreaptă este indicat să folosiți un stâlpișor de susținere (pe care îl schimbați în fiecare toamnă, după ce trece perioada de vegetație, cu unul mai mare).

Ruxandra Hăbeanu