reclama youtube lumeasatuluitv
update 28 Jan 2022

Hibrizi noi de legume franțuzești

Pe Vlad Pavelescu, reprezentantul companiei Agriseeds Plant, distribuitor al semințelor de legume Clause, l-am cunoscut la IndAgra, unde erau lansați noi hibrizi de tomate și vinete. Legumicultorii profesioniști știu deja care sunt soiurile preferate, hibrizii cei mai performanți, dar tot ei sunt cei mai receptivi la noile intrări pe piață. Firesc, pentru că trebuie să se adapteze mereu cerințelor pieței și exigențelor consumatorilor. Să vedem așadar cu ce genetică vine Franța și ce legume propune această companie fermierilor români.

Încă de la început trebuie să spunem că semințele de legume oferite de compania Agriseeds Plant sunt aduse din Franța, „iar în ceea ce privește răsadurile, acestea sunt produse în Grecia, unde avem 3 ha de seră performantă, de ultimă generație. Facem răsaduri normale și altoite, atât pentru sol, cât și pentru sere hidroponice, pe substrat“, îmi spunea Vlad Pavelescu.

Din toată paleta de legume și aici putem menționa tomate, vinete, ardei, pepeni, conopidă, varză, fasole, porumb zaharat, dovlecei, castraveți, spanac, salată, morcovi, gulioare, sfeclă roșie, țelină de rădăcină, ridichi și pătrunjel, iar în România s-au remarcat conopida și tomatele. „Avem cei mai buni hibrizi de conopidă și tomate (prunișoare și roz), tomate specialități (tomate negre, cherry, cherry galbene). Anul acesta, chiar la IndAgra, au fost lansați doi hibrizi de tomate roz – Congo, o prunișoară roz și Clarosa, un hibrid timpuriu de tomate roz. Clarosa are creștere nedeterminată, planta este viguroasă, cu fructe roz strălucitoare. Consistența este excelentă, iar fructele sunt rezistente la crăpare, rezultând un timp de păstrare îndelungat. Vorbim de o roșie recomandată pentru spațiile protejate sau în regim hidroponic, fiind pretabilă cultivării pe toată perioada sezonului. Fructe de calitate superioară sunt cam 4 pe inflorescență, au formă rotund-aplatizată, uniforme, cu greutate de 220 - 250 g. Toți hibrizii au creștere nedeterminată. Având în vedere că roșiile roz sunt mai moi, intră mai puține pe bax și producătorii nu le pot vinde foarte ușor a fost creat hibridul Clarosa care are o fermitate mai bună și rezistență mult mai bună la păstrare. Ambii hibrizi au pachet full de rezistență, inclusiv rezistență la virusul petelor de bronz. Pe roșiile roz avem genetică foarte bună, 4 hibrizi de tomate roz, cunoscuți mai ales în Ardeal, unde se cultivă mult mai mult roz decât în restul țării“, declara Vlad Pavelescu.

Tot la tomate a fost amintit hibridul Colibri, care produce 4-5 roșii pe inflorescență cu fructe mari, ce ajung și la 200 g, cu diametru de 60-70 milimetri, ovale, cu rezistență bună după recoltare. Este un hibrid semitimpuriu viguros, recomandat pentru cultura în spații protejate și prezintă toleranță la Virusul mozaicului tomatelor, Verticilioză, Fuzarioză, Stemphylium și Nematozi. Capacitatea de păstrare după recoltare: GSL.

La finalul acestui an a fost lansat și hibridul de vânătă pentru solar, numit Octavia. Este o vânătă care trebuie palisată, fructele ajung la 500-600 g, iar pe un ciclu de cultură se atinge o producție de 90-100 kg/20 plante.

Nautilus este lider de piață în ceea ce privește hibrizii de conopidă pentru că ajunge la 2-2,5 kg, dar depinde mult de tehnologia aplicată. „Nautilus F1 este considerat hibridul de conopida numărul 1 în Europa deoarece combină calitatea deosebită cu buna adaptabilitate la diferite condiții de producție. Are capacitate ridicată de autoînvelire. Se recoltează și se ambalează ușor. Căpățânile sunt rotunde și dense, de dimensiuni mari, de culoare alb-intens. Se recomandă pentru culturile de vară (iunie-septembrie). Maturitatea: 65-75 zile de la transplantare. Densitatea recomandată: 25.000-35.000 plante/ha“, îmi explica Vlad Pavelescu.

La pepeni verzi hibridul Celine F1, cel mai productiv hibrid timpuriu, se remarcă printr-o culoare frumoasă atât la interior, cât și la exterior, o greutate medie a fructelor de 8-10 kg și un potențial de producție ridicat, ideal pentru piața din România. Timpurietatea acestui hibrid este de 75 de zile, coaja este vărgată, ușor închisă, forma ovală și miezul de un roșu aprins.

„Ceea ce ne diferențiază de competitorii noștri sunt: seriozitatea, profesionalismul, relația cu partenerii noștri, pentru că oferim și servicii postvânzare, mergem la ei în ferme, ne sfătuim cu ei ce trebuie aplicat în timpul culturii, tratamente, fertilizări, cum să se facă irigările. Pe lângă partea aceasta de genetică putem oferi răsaduri din semințele noastre sau, dacă cultivatorul are alți hibrizi cu care lucrează, putem face răsaduri la comandă și din alți hibrizi. Suntem pe piața din România din 2011, iar în momentul de față suntem lideri în ceea ce privește răsadurile altoite de pepeni și avem un program de vinete altoite pe care îl implementăm cu ajutorul unor fermieri“, spunea în încheiere Vlad Pavelescu.

Patricia Alexandra Pop