Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 15 Oct 2021

Greu de imaginat...anual se pierd 500 de mii de tone de grâu!

Informația privind pierderea anuală de 100 de milioane de tone sol fertil ne aduce în zona marilor probleme. Pierderea anuală de 500 mii tone de grâu şi reducerea pericolului pentru viaţa solului sunt de actualitate, putând fi rezolvate în mare parte.

De ce?

Odată cu noul secol XXI, marii fermieri indigeni şi occidentali care au cumpărat teren s-au dotat cu utilaje agricole, cu tehnologie de mare randament. Echipamente care seamănă simultan cu pregătirea terenului peste 60 ha pe zi şi unde viteza este factorul decisiv. Utilaje ideale pentru fertilizări şi tratamente foliare, producţii de peste 8 tone de grâu la hectar, toate acestea se fac în mare viteză.

Totuşi, are loc o pierdere importantă din recoltă şi din viaţa solului. De ce?

„Vinovat“ se face fabricantul agregatului de semănat cu tasare pe rând şi pregătire simultană a terenului pentru că n-a comunicat modul de folosire: pe lângă efectele tasării pe rând, ar mai trebui să ştie să facă şi urme după dorinţa clientului...

Aceste urme sunt fermecate: pot salva grâul de la îngheț, pot aduna mai multă apă din precipitaţii şi chiar reduce cantitativ şi să domolească vântul în rigolă şi să reducă eroziunea eoliană.

Şi alte efecte ale impactului atmosferic cu suprafaţa rigolată de urme se încheie cu spor consistent de recoltă.

Am trimis broşuri prin poştă în 2013 în 21 de judeţe la 500 de ferme cu peste 1.000 de hectare, cu documente fotografice, unde se văd rânduri semănate cu grâu îngheţat şi, alături, de-un verde frumos. „Gurile rele“ mi-au transmis că la viteză mare se ridică accidental brăzdarele şi rămâne sămânța la suprafață... Și astfel trebuie nivelat... Viteza înseamnă randament economic bun peste 60 de hectare, dar... zicem şi noi, nu se compară cu un spor de recoltă de 50-60 tone la 100 de hectare.

Rezolvarea problemei este deosebit de simplă, dar greu de îndeplinit. Decizia fermă a fermierului ar trebui să conducă la reducerea vitezei la semănat. Până nu rămâne sămânţa afară... aceasta este viteza corectă de lucru. Punct. Urmează decuplarea dispozitivului de nivelat. Astfel, apar urmele de tasare la 12,5 cm și se deschid mici rigole. Dar, deplin este la 17,5 cm, reglarea aceasta se face cu ajutorul fabricantului, cu o cheltuială nesemnificativă.

Calculul...

Calculul este făcut la nivelul producţiei anilor ’90. Astăzi, este cu mult mai mare, iar inestimabilă este viaţa solului ucisă prin pulverizare permanentă şi fără rost de moftul vitezei şi de obişnuinţa nivelatului.

Calcularea celor 500 de mii de tone este: sporul de recoltă de 500 kg per ha/la un milion de hectare. Nivelul efectului minim pe care îl aduce impactul atmosferic, cu suprafaţa rigolată de urmele de tasare pe rând. Experiențele comparative: semănat la 12,5 şi nivelat se compară cu 17,5 cm cu tasare pe rând care s-a făcut mulţi ani, în perioada 1993-2002, în două Staţiuni de Cercetări şi două foste IAS-uri. Sporul de producţie la 17,5 cm cu tasare pe rând depăşeşte 10%.

Noul impact atmosferic determinat de un covor de urme de tasare adânci de 3-4 cm şi o deschidere de 17,5 cm poate să realizeze o diferenţă de temperatură de 10 grade faţă de neted şi să protejeze plantele la îngheţ. Sunt două vârfuri de lance la care se adaugă multe îmbunătăţiri esenţiale care schimbă radical condiţiile de vegetaţie a culturilor de toamnă şi constituie sporul de recoltă.

Tabel: Producţia de grâu semănat la 12,5 cm/17,5 cm.

Anii 1994-2002

grau 976 tabel

Tabelul cu toate rezultatele este publicat în broşura „Să ocrotim pământul care ne hrăneşte“ din 2013 şi în numărul 290 al revistei Lumea Satului (versiunea tipărită). Pentru abonamente: https://www.lumeasatului.ro/magazin/

Ing. Eugen Florea

Articole recente - Lumea Satului