Altoirea plantelor legumicole. Tehnologia viitorului în combaterea bolilor și dăunătorilor de sol
- Publicat în Agrotehnica
Folosirea intensivă a terenului destinat cultivării cu plante legumicole, precum și renunțarea în cele mai multe cazuri la o rotație adecvată a culturilor, au condus la creșterea virulenței atacului unor agenți patogeni de sol, în special Fusarium oxysporum și a dăunătorilor din sol (Meloidogyne sp.). Altoirea plantelor legumicole a apărut ca o necesitate pentru prevenirea pierderilor şi deprecierilor ca urmare a atacului produs de bolile şi dăunătorii de sol dar şi în vederea îmbunătăţirii calităţii producţiei şi a creşterii gradului de toleranţă şi rezistenţă a plantelor la stresul termic și hidric.
Avantajele principale ale altoirii sunt:
- rezistența la atacul unor agenți patogeni de sol conferită hibridului sau soiului de către portaltoi permite cultivarea acestora în zone unde aceștia compromit culturile de legume;
- este eliminată aplicarea de sterilizanţi pentru sol, contribuind la siguranţa producătorului şi protecția mediului, altoirea putând fi considerată un mijloc eficient permanent pentru obţinerea producțiilor biologice;
- datorită sistemului radicular viguros al portaltoiului, care exploatează un volum mare de sol, randamentul de utilizare atât a îngrășămintelor organice și chimice cât și al apei este mai ridicat față de culturile nealtoite.
- altoirea poate induce o vigoare ridicată, toleranţă la temperaturi mai scăzute şi creşterea atât a producţiei timpurii cât şi a celei totale;
- altoirea determină mici schimbări pozitive în calitatea fructelor și valoarea nutritivă;
- cheltuielile pentru producerea răsadului altoit sunt compensate de numărul mai mic de răsaduri folosite la unitatea de suprafață.
Altoirea este o metodă de înmulţire vegetativă prin care doi parteneri (altoiul şi portaltoiul) vin în contact, se acceptă reciproc şi convieţuiesc ca o entitate nouă. Se practică mai multe metode de altoire, cele mai folosite fiind metoda prin „alipire cu un cotiledon“ și altoirea „cu pană între cotiledoane“.
Pot fi cultivate cu succes plantele altoite de pepene verde, pepene galben, castraveți, tomate, ardei, vinete.
Dr. ing. Elena CIUCIUC, SCDCPN Dăbuleni
Articole înrudite
- Comisia Europeană a hotărât care sunt cei mai periculoși 20 de dăunători ai culturilor
- Protejați cultura cu cea mai completă ofertă Corteva!
- MADR: Amenzi în valoare de 161.400 lei pentru comerțul cu legume și fructe
- Ministerul Agriculturii continuă verificarea comerțului cu legume și fructe
- Cât de protejați (mai) suntem împotriva dăunătorilor?
- MADR: Amenzi în valoare de 103.000 lei pentru comerțul cu legume și fructe
- Legumele și fructele din producția autohtonă îndeplinesc standardele de calitate
- Tratamente la culturile de legume
- Legume și fructe autohtone în piețele agroalimentare din Romania
- Prioritate agricolă - lupta cu Tanymecus
Articole recente - Lumea Satului
- APIA a aprobat cuantumurile pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ)
- Fermierii campioni la porumb din zona Moldovei
- APIA informează că până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se depun cererile pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
- Fermierii depun la APIA cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2020
- Întâlnire de lucru între reprezentanții producătorilor agricoli și cei ai crescătorilor de albine
- Kaki, o specie pomicolă rentabilă
- Soiuri de prun străine, larg răspândite în livezile din România
- Tehnologia culturii de gălbenele
- Miscanthus Giganteus, una dintre cele mai rentabile plante energetice
- AGROW - dialog deschis între fermieri și experții în agricultură