Imprimă această pagină
Agrotehnica 17 August 2018, 17:49

A învățat să cultive fără chimicale și acum are cei mai gustoși pepeni

Scris de

De peste 30 de ani membrii familiei Cioară cultivă pepeni. Au fost loiali acestei culturi, iar lubenițele zemoase și parfumate i-au răsplătit pentru efortul lor. Chiar dacă cu multă muncă, griji și uneori probleme, au reușit să ridice o casă, să se dezvolte și să-și dorească mai mult de la viață. Acum băiatul familiei, și el tată la rândul lui, continuă tradiția familiei, dar de data aceasta după alte principii și rigori.

O rădăcină puternică înseamnă o plantă viguroasă

De trei ani Aurelian Cioară are în testare produsele de la Daymsa și acum, după rezultatele obținute spune că nu va renunța la ele. Și-a pus încrederea în îngrășămintele certificate bio, pentru că an de an recolta a fost mai mult decât mulțumitoare, iar gustul produselor l-a ajutat să se remarce pe piață.

I-am cerut să ne spună care a fost protocolul pe care l-a urmat pentru a obține mai multe fructe pe o plantă și un gust remarcabil. Așa am aflat că totul pleacă de la calitatea solului. Chiar înainte de plantare, încorporează în sol cu ajutorul frezei 300-400 kg/ha din produsul Naturcomplet G. De ce face acest lucru? „Pentru că Naturcomplet G reușește să îmbunătățească calitatea solului, corectează mineralizarea și salinizarea solului. Pământurile închegate le înmoaie, iar pe cele nisipoase le leagă. În plus, eficiența îngrășămintelor minerale aplicate ulterior este mult mai mare, iar producția crește și avansează data recoltării“, spunea Aurelian Cioară.

pepeni fara chimicale 3

„Deși calitatea solului este importantă, totuși sămânța este cea care păstrează sub formă latentă potențialul plantei. De aceea tratamentul seminței înseamnă un start bun pentru viitoarea plantă. Eu am tratat sămânța cu Raiza Mix, adăugând doar 4-5 ml / litru apă / 1 kg semințe, dar acest produs se poate aplica și foliar la momentul transplantării, când se revine cu 40-50 ml/10 litri apă, direct pe plantă. Ulterior, prin instalația de picurare se poate repeta tratamentul în cantitate de 4-5 litri/ha, de câte ori planta are nevoie de dezvoltare radiculară. Folosind Raiza Mix am remarcat că stimulează procesele de încolțire, răsărire și dezvoltare a plantelor. Acestea au încolțit uniform, au fost mai riguroase și mai rezistente la stres, iar plantele au atins potențialul productiv. Iar acest lucru se întâmplă datorită compoziției produsului care are la bază fitohormoni de origine naturală, ușor de asimilat de plantă“, a mai adăugat cultivatorul de pepeni.

Naturamin WSP, leac împotriva stresului la plante

Fiecare an are particularitățile sale, dar elementul „surpriză“ pentru plante nu lipsește niciodată, chiar dacă el se traduce prin secetă, grindină sau frig excesiv. În fiecare an fermierii s-au speriat de aceste fenomene și pe bună dreptate, pentru că nu ne putem pune cu natura. Dar putem totuși preveni sau ameliora efectul acestor fenomene asupra plantelor. Spre exemplu, Naturamin WSP, un produs care are la bază 80% aminoacizi liberi, ajută cultura să depășească situațiile de stres provocate de fitotoxicitate, secetă, mane, temperaturi extreme și boli. Culmea este că exact în astfel de situații se vede cel mai bine eficiența produsului pe bază de aminoacizi. În astfel de cazuri, se diluează 10 g de produs în 10 litri de apă și se aplică cu vermorelul. De asemenea, se poate aplica și foliar, cu instalația pentru tratamente foliare, și atunci se recomandă 400 g la 400 litri de apă/ha. Naturamin WSP are un efect extraordinar asupra plantelor (orice este verde) și în condiții normale. Privit ca un produs magic, acesta favorizează cu adevărat dezvoltarea culturii în momentele de dezvoltare maximă, lucru care generează desigur o productivitate crescută. Sporurile de producție înregistrate până acum la legume, viță-de-vie, cultură mare depășesc cu mult 30% – 40%.

pepeni fara chimicale 1

Momentul legării fructelor, decisiv

Două dintre produsele Daymsa, Cytoplant 400 și Pleniflor v-ar putea asigura o mai bună fructificare. „Aplicarea de Cytoplant®400 stimulează diviziunea celulară a organelor plantelor ce sunt în dezvoltare, mobilizează substațele nutritive și reduce dominanța apicală. Pe de altă parte, Pleniflor® ajută la stimularea puternică a proceselor implicate în inducerea înfloririi și legării fructelor pentru a obține o mai mare cantitate de fructe“, explică fermierul din județul Olt. Pentru a vă asigura de aceste rezultate, tot ce aveți de făcut este să aplicați cu vermorelul 20-30 ml/10 litri de apă sau 1,5-2 litri/400 litri apă/ha, dacă folosiți instalația pentru tratamente foliare. Aceste două produse se folosesc împreună, de 2 ori pe sezon.

Cei care au trecut de la agricultura rudimentară la cea comercială, performantă, știu că analiza solului, cartarea agrochimică nu mai reprezintă o opțiune, ci o necesitate pentru a ști cu ce „material lucrezi“. Această analiză va spune ce anume trebuie corectat din compoziția solului și, Slavă Domnului, există pe piață soluții care să aducă elementele nutritive care lipsesc din anumite soluri și care se văd imediat în structura plantelor.

„Eu am aflat de la reprezentanții Daymsa că, în cazul unor dezechilibre fiziologice, plantele pot fi aju­tate cu Folitex, un produs care are ca scop regenerarea plantelor. Practic, vorbim de un fertilizator lichid special conceput pentru corectarea dezechilibrelor fiziologice cauzate de lipsa unor elemente esențiale precum calciu, magneziu, potasiu și bor. Aplicat în doză de 40-50 ml/10 litri de apă cu vermorelul, 4-6 litri/400 litri apă/ha prin instalația pentru tratamente foliare sau 30 litri/100 litri/apă/ha prin fertirigare, acesta aduce o serie de beneficii, mai ales că se poate aplica atât foliar, cât și radicular“, declară Aurelian Cioară. Datorită asimilării rapide, acest produs necesită o perioadă foarte scurtă de timp pentru obținerea rezultatelor satisfăcătoare împotriva deshidratării tulpinii (tulpină neagră), necrozei apicale, fructelor moi, boa­belor acide sau fructelor rupte.

Pentru finisarea fructelor, adică obținerea unor fructe frumos colorate și gustoase, specialiștii de la Daymsa recomandă Naturfruit, un produs special pentru formarea fructelor înainte de coacere, oferind potasiu. Produsul poate fi aplicat în doză de 2-3 litri/400 litri apă/ha foliar, cu instalația pentru tratamente foliare sau în cantitate de 30 litri/100 litri apă/ha prin fertirigare. Aici este secretul obținerii unor producții mai mari și fructe gustoase. De ce? Pentru că Naturfruit favorizează sinteza zaharurilor și acumularea lor în organele de rezervă și în culturile în care calitatea culturii depinde de conținutul său de zahăr. În plus, produsul induce schimbarea culorii fructelor și mai multă fermitate. Prin creșterea rigidității și consistenței fructelor și frunzelor, crește rezistența la agenții patogeni și, implicit, calitatea culturii. Aportul de potasiu crește rezistența la secetă și îmbunătățește germinarea lăstarilor.

pepeni fara chimicale 2

Alte două secrete care potențează toate soluțiile

Pe lângă produsele menționate anterior, alte două soluții vin să mărească eficiența întregului pro­tocol astfel încât întreaga tehnologie aplicată să aibă un randament maxim. Este vorba de Terranova, un produs care are ca scop îmbunătățirea solului și care se aplică în doză de 10 litri/200 litri apă/ha. Valențele acestui produs sunt: deblocarea îngrășămintelor din sol, o mai bună înrădăcinare, îmbunătățirea structurii solului, furnizarea fosforului asimilabil și mobilizarea acestuia în sol. Și ar mai trebui adăugat faptul că activează flora microbiană benefică, stimulează creșterea plantelor și mărește capacitatea de schimb de cationi.

Cel de-al doilea produs se numește Retenol, fiind un bioadjuvant care pur și simplu fixează pe plantă orice soluție aplicată foliar. Practic, dacă vă doriți ca picăturile de soluție din tratamentul foliar să nu curgă de pe frunze, trebuie să aplicați Retenol. Acesta împiedică producerea fenomenelor de retractare și explodare a picăturilor (prin absorbția energiei cinetice), permițând aderarea picăturilor la suprafața de contact. Cu alte cuvinte, fixează, reține, nu alunecă, are efect de omogenizare și antispumare, oferind totodată plantelor protecție împotriva razelor ultraviolete. Retenol poate fi aplicat împreună cu orice altă soluție lichidă în doză de 10 ml/10 litri de apă sau 300 ml/300 litri apă/ha. O cantitate infimă, dar care oferă eficiență maximă oricărui tratament. Așadar, un protocol cu produse certificate ecologic, care în cazul cultivatorului din Grojdibodu a demonstrat 3 ani la rând că poate dubla producția de pepeni.

Patricia Alexandra POP


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite