Familia Cantacuzinilor din Prahova
Iată o nouă înfățișare a grijii statornice a prahovenilor față de istoria lor de dată recentă, exprimată de curând de către conducerea Consiliului Județean Prahova, alături de Comunitatea Elenă din România, precum și de ambasadorul Republicii Elene în România, Excelenţa Sa Vassilis Papadopoulos, eveniment prilejuit de prezentarea şi lansarea oficială a proiectului cultural-istoric „Drumul Cantacuzinilor“.
La această recentă acțiune de prezentare de istorie românească s-a amintit astfel de familia cu origini bizantine care a marcat istoria autentică a neamului românesc, în special în perioada cuprinsă între secolul al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, care a dăruit numeroși domnitori şi numeroase personalităţi, deopotrivă în Ţara Românească şi Moldova.
Bunăoară, în judeţul Prahova familia Cantacuzino şi-a făcut simţită puternic prezenţa, zidind atât biserici cât şi construcţii arhitectonice laice. Edificatoare în acest sens sunt cele care sunt azi Palatul Cantacuzinilor de la Buşteni, Mănăstirea Sinaia, Micul Trianon de la Floreşti, Conacul Pană Filipescu de la Filipeştii de Târg.
Cu prilejul acestei amintite manifestări, doamna Ludmila Sfârloagă, vicepreședinte al CJ Prahova, a menționat faptul că „avem datoria faţă de înaintaşii noştri de a readuce la viaţă construcţiile arhitectonice cantacuzine şi de a le promova, integrându-le într-un circuit turistic nou, cu atât mai mult cu cât acestea reprezintă o prețioasă moştenire de patrimoniu, nepreţuită, pe care trebuie să o lăsăm generaţiilor viitoare“.
S-a mai spus cu acest prilej că proiectul respectiv se înscrie în Programul România 100, prin care sărbătorim în acest an Centenarul Marii Uniri. „Acesta are, pe lângă componenta sa turistică, şi valenţe culturale, istorice şi spirituale, itinerariul urmărind localităţile din judeţul Prahova unde există edificii ale acestei vechi familii boiereşti menţionate anterior sau alte elemente care au legătură cu aceasta.“
Astfel, pentru cei care nu cunosc îndeajuns harta familiei Cantacuzinilor, trebuie spus că aceasta poate fi străbătută prin următoarele localităţi: Drăgăneşti, Râfov, Filipeştii de Târg, Filipeştii de Pădure, Măgureni, Floreşti, Poiana Câmpina, Drajna, Slănic, Sinaia, Buşteni, Comarnic.
Totodată, la manifestarea amintită s-a mai precizat faptul că la această acțiune despre prezentarea „Drumului Cantacuzinilor“ Uniunea Elenă din România și-a luat misiunea de partener şi este susţinută de către Consiliul Judeţean Prahova.
Ni se pare potrivit să amintim că la acest eveniment cultural de excepție au mai participat și o serie de personalități precum academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici; subprefectul judeţului Prahova Emil Drăgănescu, precum și reprezentanţi ai Uniunii Elene din România, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, parlamentari, oameni de cultură, studenţi şi profesori de la unitățile școlare din județ.
Cristea BOCIOACĂ
Prahova, Familia Cantacuzinilor
- Articol precedent: Expoziție de suflet românesc, în intimitatea Reginei Maria a României
- Articolul următor: Muzeul memorial „Cezar Petrescu“