Agrotehnica 02 Aprilie 2018, 10:35

Pierderi de peste 90% în livezile de cais și nectarin din cauza frigului

Scris de

Anul trecut, la finele lunii februarie, specialiștii estimau un an extrem de productiv la cais și așa a fost în majoritatea zonelor din țară. Dar pe cât de roditor a fost 2017, pe atât de devastator se arată 2018. Temperaturile negative care au trecut sub pragul de –20°C în perioada 28 februarie – 1 martie au compromis majoritatea livezilor cu cais, piersic și nectarin, mai ales din sudul țării.

Alternanța valurilor de căldură și frig a pus în pericol mugurii floriferi. „Pe fondul temperaturilor foarte ridicate din luna ianuarie și prima jumătate a lunii februarie speciile cais, piersic și nectarin au ieșit din repausul vegetativ profund, fiind surprinse în fenofaze avansate, respectiv umflarea mugurilor, dezmugurit sau chiar buton floral (în cazul soiurilor extratimpurii de cais). Rezultatul a fost pierderea totală sau în proporție de peste 80% a mugurilor floriferi în cazul speciilor cais, piersic, nectarin și chiar a unor soiuri extratimpurii de cireș. Cu cât plantele au fost surprinse într-o fenofază vegetativă mai avansată cu atât pierderile de muguri floriferi au fost mai substanțiale. Bineînțeles, gradul de afectare a fost direct influențat de valoarea minimei înregistrată pentru fiecare zonă/microclimat în parte. În zonele unde temperaturile au scăzut sub –12°, iar pomii nu se mai aflau în repaus vegetativ, respectiv porniseră în vegetație, au fost înregistrate pierderi ale mugurilor floriferi de cca 20-30%, iar pe măsură ce minima a scăzut spre valoarea de –18°și chiar –22° pierderile de muguri floriferi înregistrate sunt de peste 90% și chiar 100%. În concluzie, pe partea de sud (București și zonele limitrofe – Călărași, Ilfov, Giurgiu), dar și în partea de vest a țării producția de caise, piersici și nectarine este compromisă“, apreciază dr. ing. Marius Român, producător autorizat de material săditor pomicol, cu experiență de peste 18 ani în domeniu.

După primul episod de frig au urmat perioade călduroase, ceea ce a făcut ca pomii să-și continue intrarea în vegetație și parcurgerea fenofazelor. Și se știe că, pe măsură ce pomii intră mai mult în vegetație, rezistența la ger este cu atât mai scăzută. În aceste condiții se anunță că finalul lunii martie va fi marcat de un nou episod cu temperaturi de –8°C. „Problema este că în fazele acestea de butoni florali (acolo unde pomii au scăpat de primul episod de ger) ei nu rezistă decât până la –6°C. În situația în care nu s-au aplicat tăierile de rodire și fructificare este indicat să se facă viabilitatea mugurilor floriferi, prin secțiuni ale acestora, iar dacă pierderile au fost de peste 15% să se lase o încărcătură cu ramuri de rod mult mai mare, care să suplinească pierderile de muguri floriferi. În vederea obținerii unei producții normale de fructe avem nevoie de un procent minim de 30% muguri viabili, care sa fie bine repartizați în coroană“, recomandă Marius Roman.

În plus, în această perioadă ar trebui să se încheie tăierile de formare a coroanelor la pomii tineri și cele de fructificare la pomii pe rod și să se aplice tratamentele fitosanitare. Ar trebui urgentat tratamentul cu ulei horticol, spun specialiștii, pentru că suntem în ultima perioadă în care se mai poate aplica, până la faza de dezmugurit, pentru ca în perioada următoare să se treacă la celelalte tratamente care se aplică în faza de butoni florali și ulterior de scuturare a petalelor.

Sperăm că zonele care au trecut cu bine peste primul episod înregistrat la sfârșitul lunii februarie să treacă cu bine și peste al doilea val de frig polar.

Patricia Alexandra Pop


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti